Србија је остала доследна очувању мира и стабилности у региону

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас на видео самиту који је за лидере Западнобалканске шесторке организовао вашингтонски Атлантски савет.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас на видео самиту који је за лидере Западнобалканске шесторке организовао вашингтонски Атлантски савет, како би разменили мишљења о актуелним темама попут практичних акција којима би регион Западног Балкана могао заједнички да настави борбу против КОВИД-19, као и о могућностима даљег регионалног економског развоја.

Председник Вучић је поздравио одржавање видео конференције и предлог закључaка. "Пo први пут нема велике политике. Све се своди на економију. Разумемо политичке разлике између нас, али ако хоћемо да решимо политичке проблеме, морамо прво да решимо економске, јер треба да приближимо становништво, да подигнемо ниво економске одговорности, а самим тим ће бити подигнут и животни стандард наших грађана", истакао је председник.

Председник Вучић представио је пројекте који су од значаја за регион, уз напомену да је од кључног значаја да сами радимо на њиховој реализацији, како бисмо показали зрелост и самосталност, као и способност да будемо поуздани партнери Европске уније.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ucestvuje, pored ostalih lidera Zapadnog Balkana, na video samitu koji organizuje vasingtonski Atlantski savеt
Извор: Танјуг

"Не би требало да потцењујемо сопствене снаге, снагу свега онога што је у нашим рукама у региону, већ треба да учинимо све што можемо да изградимо истинско поверење“, рекао је председник Вучић.

Учесници видео самита су се сагласили да је неопходно да се убрза слободно кретање роба, услуга и људи у региону, уз уклањање препрека које спречавају економски раст. Наглашена је и потреба за додатним радом на инвестиционим плановима у циљу привлачења нових директних страних инвестиција у региону са акцентом на инфрастуктурним пројектима и пројектима у области енергетике, те убрзавање примене ангажованих средстава за опоравак од епидемије КОВИД-19.

Председник Вучић је истакао да је Србија остала доследна и посвећена унапређењу политичке сарадње и добросуседских односа у региону, као и очувању мира и стабилности, што је предуслов за општи напредак свих на Западном Балкану.

Учесници видео самита сагласили су се да слободно кретање роба, услуга, капитала и људи представља саму срж европских интеграција, те да је на путу земаља Западног Балкана ка чланству у Европској унији од виталног значаја да се настави продубљивање процеса регионалне економске интеграције уз примену стандарда ЕУ, чиме се цео регион и регионалне компаније приближавају унутрашњем тржишту Европске уније.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ucestvuje, pored ostalih lidera Zapadnog Balkana, na video samitu koji organizuje vasingtonski Atlantski savet
Извор: Танјуг

Председник Вучић је подвукао да Србија, упркос свим потешкоћама везаним за борбу против епидемије, активно учествује у свим регионалним иницијативама, што укључује бројне билатералне или мултилатералне споразуме које су транспарентни и отворени за све.

Председник Вучић је истакао да сви лидери Западнобалканске шесторке треба још више да сарађују како би се створили оптимални услови и омогућила већа улагања приватног сектора у региону и у том смислу је са посебном захвалношћу истакао рад Европске комисије и њених партнера на пакету улагања за Западни Балкан, који се очекују до краја 2020. године.

Председник је изразио спремност Србије да у том циљу сарађује са потенцијалним инвеститорима, ЕУ, Европском инвестиционом банком, ЕБРД, Светском банком и америчким корпорацијама за развој, како би се створили оптимални услови за додатне стране инвестиције. Србија има за циљ промовисање квалитетних улагања у свим областима, а која су отворена и инклузивна, транспарентна, економски одржива и у складу са европским захтевима и међународним стандардима и прописима, нагласио је председник Вучић.

Учесници видео конференције Западнобалканске шесторке су се сугласили око заједничких изјава.

Остале вести