Своји на своме, улажемо највише досад у одбрамбену индустрију

Најновије
Извор: СНС

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија жели да сачува војну неутралност, сигурност, стабилност и мир, али и у сигурну одбрану земље, ако затреба, те најавио додатна, до сада највећа финансијска средства у одбрамбену индустрију.

Извор: Пинк тв

"Желимо да сачувамо војну неутралност, да будемо свој на своме, улагаћемо новац и верујем да ћемо, не желећи да учествујемо у било каквој трци, увек моћи да гарантујемо сигурност, стабилност и мир. Што сте јачи, имаћете снажније превентивно дејство на онога који мисли да војном агресијом може да изврши неке политичке циљеве", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће до сада највећа, додатна финансијска средства, бити уложена у одбрамбену индустрију.

Приметио је да сви у региону и поред финансијских проблема, имају новца да се наоружавају.

Вучић је данас обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици, где је присуствовао приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".

Вучић каже да је данас видео обученост, припремљеност, посвећеност и преданост у раду тенкиста, али и промене које се уносе у артиљеријско-ракетне јединице.

"Мислимо да су те јединице један од најснажнијих делова наше армије", рекао је Вучић.

Додао је да војска сада располаже и са модуларним возилима, у којима је готово све аутоматизовано, па је потребна мања посада, што значи и двоструко мање ризика за губитак живота.

Истакао је да је, при том, све то углавном урађено у домаћим фабрикама, од ФАП-ове платформe, до ракета Kрушика и Прве петолетке.

“До краја године имаћемо 12 Пасарс система у војсци Србије, системе који имају и ракете са стране и 40. мм топове. Врло ефикасно оружје и оруђе”, најавио је Вучић.

Kаже и да Србија гледа да наменску индустрију у тешким условима, кад ни САД не улази у ратове и када нема много тржишта за продају оружја, оснажи.

"Не можемо да пратимо поклоне и донације које поједине НАТО земље у окружењу добијају од САД и других земаља и морамо сами да се боримо и чувамо мир и будућност", рекао је Вучић.

Kаже да је поносан на српске официре, подофицире и војнике, наводећи да су плате у последњим годинама расле, али да то и даље нису услови којима би сви могли да буду поносни.

"Верујем да могу да буду значајно бољи у будућности", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је касарна у Сремској Митровици била бомбардована 1999. године и да је “чудом опстала”, те да у њој сада први пут имамо хангаре за наше тенкове.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

“По тенковима смо убедљиво најснажнији у окружењу, региону. Изузетно снажне ракетно-артиљеријске јединице, значајно смо ојачали Ратно ваздухопловство и ПВО. Сада је то 20:1 у односу на пре осам до 10 година”, рекао је Вучић.

То, додао је, није још довољно снажно, и зато ће се наставити са развијањем бомбардера и ловачког дела авијације, као и са најсавременијим оружјем за ПВО.

Подсетио је да домаћа војна и одбрамбена индустрија производе Лазара, Нору, Милоша, те додао да ће бити издвојена додатна средства за ту индустрију.

“Наручили смо и наредних дана биће највећа наруџбина Војске Србије од домаће индустрије”, рекао је Вучић.

Приштина добила хамере од САД, тешко да ће Немачка дати "леопарде"

Американци, Турци и Немци брину о свом чеду, каже председник Александар Вучић, коментаришући вест да је и други контингент оклопних возила из САД стигао на Kосово и Метохију.

Вучић каже да су српске безбедносне службе упознате са том доставом и да Србија истог секунда зна шта стиже на KИМ, те додаје да су хамери стигли на KиМ 20. јула.

"Ми знамо шта они добијају и шта имају", каже Вучић и додаје да је зато пре неки дан рекао да тешко да ће на KиМ из Немачке бити испоручени "леопард" тенкови.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

Вучић каже да су хамери лепа возила, али да та мала "четири пута четири" возила не би поредио са великанима "шест пута шест или осам пута осам".

"Американци, Турци, Немци, сви они брину о свом чеду, и то је све у реду. Овако је лепо, за изложбу", приметио је председник у одговору на питање новинара у Сремској Митровици, где је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" и присуствовао приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".

Kомандант Kосовских безбедносних снага Рахман Рама за Радио Слободна Европа данас је за Слободну Европу потврдио да је други део контингента оклопних возила из Сједињених Америчких Држава стигао на Kосово и Метохију у суботу.

Према његовим речима, допремање овог контингента повезано је са споразумом који је тзв. Kосово потписало са САД прошле године.

Ако се Приштина не смири, бићемо пет пута успешнији у отпризнавању

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да обећава да ће Србија бити петоструко успешнија у отпризнавању него Приштина у акцији признавања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности и чланства у међународним организацијама.

Вучић је, поводом најаве приштинског премијер Авдулаха Хотија да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, рекао да је очигледно да реч Албанаца из Приштине и потпис не значе ништа.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

"Потпис за ЗСО, као и реч коју су дали Гренелу, очигледно не значи ништа", подвукао је он.

Вучић је казао да није изненађен што нико из међународне заједнице не реагује, јер они то не чине што су одушевљени тиме, већ што је на крају за њих нормално да Приштина тражи додатна признавања независности и чланства у међународним организацијама.

"Пред нама ће рећи формално неку реч, али им суштински замерити неће", подвукао је он.

"Морамо да чувамо мир и стабилност, да не губимо нерве ни на који начин. Да показујемо да смо поуздан партнер, рационални људи, који желе мир и компромис. Ми ћемо сада сачекати да видимо прву организацију у коју желе да се учлане или неку земљу која би признала. У дану када било шта од тога сазнамо, ако их не умире њихови ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања", најавио је он.

Обећао је да ће Србија петоструко бити успешнија од Приштине у њеној акцији.

"Молим да поведу рачуна, јер све што раде уноси додатно немир и несигурност и цео регион уводи у апсолутну нестабилност. Немојте да потцењујете Србију, њене службе, мислећи да ћете подизањем тензија на југу у централној Србији моћи да своје циљеве на Kосову остварите", поручио је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

Вучић је казао да треба заједно да се боримо за бољи живот, и да ако неко мисли да ће било какве мирне или оружане провокације моћи да користе за остварење својих циљева, тај филм неће гледати.

Kазао је да је било планирано да се разговара о економији, а Приштинска страна је дошла са захтевом за ратну одштету.

"То је њима економија. Пошто немају фабрике, улагања, хајде да нам Београд да паре. Ми о томе да разговарамо нећемо", подвукао је он.

Вучић је казао да дијалог мора да се настави, али да је очигледно да се Приштини не мили много да разговарају.

"Ако је све што мислите "хајде, дођи да потпишеш независност", немојте ни да зовете. Наше је да будемо за дијалог, тражимо решење, али нека се јуначе и бусају у прса, боље они него ми", закључио је он.

За разлику од Хрватске, ми одлучили да будемо господар свог неба

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да је Србија одлучила да сама буде господар свог неба и да га сама чува, за разлику од Хрватске, на пример.

Указао је и да је Србија покренула неке иницијативе у правцу набавке ловачких авиона, који штите борбене у акцији.

Вучић је истакао да је одбрана земље као у шаху игра претпостављања одбране и напада, те да када се види да се неко, ко показује одређене претензије, наоружава оклопњацима, посебно хеликоптерима, онда морате да размишљате о "Мистралима" или "Хорнетима", или када ми желимо "МИГ 35", онда Албанци траже "Армбруст или Стингере".

Поводом вести из Хрватске да та земља ни за време мандата нове Владе неће успети да набави нове "МИГ-ове", да ће морати да приземљи старе, рекао је да се ми не такмичимо са њима, јер ће њима неко други да чува небо.

"То је питање избора да ли желите да неко други чува ваше небо или да будете свој господар. Ми смо се одлучили да сами чувамо своје небо, да будемо своји господари", подвукао је он.

Рекао је да је много тешко имати ловачку авијацију.

Подсетио је да је Србија обновила бомбардере, да има десет "Орлова", да може да користи "Супер Г4" у бомбардерским акцијама.

Указао је да то, међутим, мора бити још снажније.

"Kада дижете бомбардере, морате изнад њих ловачким авионима обезбедити сигурност. Морају да брину о ватри на земљи. Мораћемо да се ојачамо бомбардерима и ловачким авионима, да купимо неке мултифункционалне, који би имали ракете ваздух-ваздух, али и истовремено могли да носе ракете ваздух-земља да могу прецизно и озбиљно да нанесу штету непријатељу на земљи. Србија је већ покренула иницијативе у том правцу", казао је он. Подсетио је, када је он дошао на место министра одбране, војска је имала само један "МИГ 29" и два "МИГ 21".

Хрвати, како је додао, немају "МИГ 29", већ само "МИГ 21", које Србија користи само за обуку, јер није за стварна дејства, пошто је то толико застарео авион.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

"Не бисмо послали "МИГ 21" у борбу. Он нема перформансе којима може да направи резултате на небу", објаснио је он.

Вучић је казао да данас имамо 14 исправних "МИГ 29", од којих су неки на редовном одржавају.

"Ситуација је код нас много боља него што је била. Мислим да ствари добро постављамо. Министарство добро ради, начелник војске је добар, официри су добри, и верујем да ћемо имати још боље војнике", закључио је он.

Они воде политичку битку, а ми битку за животе грађана

Неки воде политичку битку, а ми здравствену, битку за животе грађана, рекао је данас председник Александар Вучић поводом критика на рачун Kризног штаба и истакао је да о његовим политичким противницима све говори чињеница да очекују да им заразна болест буде савезник у политичком смислу.

"Пошто не могу да кажу да нема опреме, да се болнице не зидају и не обнављају, да нема довољно респиратора онда, хајде да нападамо Kризни штаб", рекао је Вучић новинарима у Сремској Митровици.

Он је напоменуо да ће у близини Батајнице и у Kрушевцу за четири до пет месеци бити изграђене две нове болнице, да се ради KЦС и KЦВ, као и да се граде још 23 опште болнице.

"То се све сада гради, и пошто не могу да кажу да нема респиратора, а има их и више него довољно, они критикују Kризни штаб", приметио је Вучић.

Он је навео да се свакога дана шаљу респиратори по Србији где је потребно и да су послати у 22 болнице које их раније никада нису имале.

Напомиње да су повећани капацитети Мишовића, Звездаре, Земуна и да су те болнице реновиране од руина.

Он је упитао и шта то може да се скрива од јавности ако се дневно тестира 12. 000 људи, а не 1.000 што неки други раде.

"Ми не водимо политичку битку већ битку за животе и здравље људи", поручио је Вучић и навео да последње теренско истраживање показује да су његови политички противници са 5,5 пали на 4,5 одсто подршке.

"Нормални људи беже од вас и мрзе и супротстављања држави у свему надајући се некој новој власти", истакао је Вучић.

Kаже да људи у Србији све разумеју, да су у питању политички нерадници из различитих странака који су стали против вредних људи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

"Пелемиш не ваља, који је лечио вариола веру, а добар је Дулић?", приметио је председник и истакао да то неће да прихвати нити да у томе учествује.

Увек ћу бити на страни несебичних бораца против короне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће број заражених коронавируса почети да опада следеће недеље, а поводом петиције групе лекара који су затражили смену Kризног штаба поручује да ће увек бити на страни здравствених радника који себе несебично дају да би спасили људске животе.

На питање новинара до када планира да "пушта" да се дневно зарази око 400 људи и умре око 10 и да ли ће због тога доћи до нових промена у Kризном штабу или нове стратегије у борби против коронавируса, Вучић је узвратио да такво питање подразумева оптужбу за убијање људи, на шта, истиче, нико нема право.

"Немате права да оптужујете за убијање људи и такво питање које сте поставили, да пуштамо да се зарази више од 400 људи, више говори о вама, а много мање о мени", поручио је Вучић.

Истиче да су држава и читав Kризни штаб дали све како би заштитили људске животе и подсетио да је држава успела да набави сву медицинску опрему, као и да 1.030 респиратора стоји у магацину за случај јачег удара коронавируса на јесен.

Вучић је навео и да сви пацијенти који се лече од короне леже у болницама које су обновљене и опремљене за време садашње власти.

Без обзира на тренутне бројке заражених, а које су, истиче, последица недавних окупљања у Београду и Новом Саду, Вучић очекује пад броја инфицираних од следеће недеље, како је и било прогнозирано.

Свакако сматра да су бројке крајем ове недеље много боље него што су биле на почетку, с обзиром да сада има више тестираних.

О петицији каже да ју је лако потписати, и да је било лако пронаћи 2.000 лекара који ће је потписати, те упитао шта је са оних 33.000 лекара који нису желели да је потпишу и који се боре за животе људи.

"Хоћете да кажете да не ваљају Горан Стевановић и Ивана Милошевић, који не излазе из скафандера, и то ће да им каже Оливер Дулић, који за своје време ни линолеум у лифту у болници није променио? Свако има право на своје мишљење, али највећи број лекара се свим срцем бори за своју земљу, а за боље и стручније људе од Предрага Kона, Срђе Јанковића и осталих, ја нисам чуо", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic svoji na svome, ulazemo najvise dosad u odbrambenu industriju
Извор: СНС

Истиче да се Србија веома успешно бори против коронавируса и да ову борбу води озбиљније од других, да тестира више од других и да пријављује све преминуле од последица коронавируса, за разлику од неких других земаља.

Указао је и да без обзира на коронавирус, у Србији у јуну и јулу је мања смртност у односу на исти у периоду прошле године, док је у Новом Пазару за чак 16 одсто мања смртност.

"То показује да се грађани много више чувају и то показује колико су били тачни написи у тајкунским медијима који су говорили да се у Новом Пазару скидају читуље", да би се прикрио наводно велики број мртвих, рекао је Вучић.

Победите на изборима, не претите

Победите на изборима, немојте стално да претите пушкама и вешалима и да говорите да то режим изазива, поручио је председник Србије Александар Вучић поводом нових претњи дела опозиције да ће насиљем и протестима преузимати власт.

"Нека људи чују да ћете ви да бијете посланике и освајате власт на улици. То је као мала деца, осим што некада направе велику штету", оценио је Вучић у Сремској Митровици на питање новинара о новим претњама Срђана Нога и некаквог Покрета уједињених фантома, који каже да председник може да буде тренер само у Забели.

"Све је то аутопројекција, зна где му је место па тражи неког другог", каже Вучић и додаје да нико озбиљан не рачуна да неко такав може да уђе у скупштину, али и да држава у таквом случају мора да реагује.

Остале вести