Србија спремна да гради аеродром код Требиња

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, након разговора са представницима Републике Српске у Бањалуци, да се изашло са идејом и да је Србија заинтересована да почне разговоре са владом Републике Српске о изградњи аеродрома у Херцеговини.

Извор: Пинк

"Спремни смо да уложимо значајан новац, да запослимо људе у Републици Српској и већ од понедељка, наша делегација је спремна да иде у мисију у Требиње, којом брзином и по ком моделу, концесионом или неком другом, на 30-35 година Србија може да изгради тај аеродром", рекао је Вучић новинарима.

Тај аеродром налазио би се између Требиња, Билећа и Гацка.

"Желимо да изградимо комплекс аеродрома и да управљамо њиме. Ту профита нема, али је од изузетног значаја и за Србију и за Републику Српску. Од стратешког - значаја", рекао је Вучић.

Додао је да су му и представници МТУ, немачке компаније која почиње градњу фабрике мотора у Старој Пазови, пренели да је то једини бизнис који има посао за 60 година.

"Зато је важно да градимо аеродроме ближе, да и Требиње, Херцеговину ставимо ближе у мрежу. Много је потребно до Требиња, а то је најлепши српски град и важно је да помогнемо људима у Херцеговини. То је важно и за Србију и за Републику Српску", рекао је Вучић.

Помажемо Републици Српској колико можемо и наставићемо

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је данас да у Републици Српској не постоји општина или град у којем нема школе, вртића или неке друге установе у који Србија није уложила.

Вучић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Србија помаже колико може Републици Српској и да ће наставити то да чини.


Kако је навео, у тренутку када се цео свет суочава са корона вирусом, држави је тешко и да чак исплаћује плате и пензије и колико је велики притисак и на здравство и на индустрију.

Истакао је да ће Србија предузети и нове мере за подстицај привреди погођеној ковидом-19, као и да ће наставити да помаже Републици Српској.

Он је навео да ће Србија и ове године имати две милијарде евра страних директних инвестиција, што неће бити случај са Босном и Херцеговином.

Додаје да је ове године, због кризе, у првих пет месеци размена са Босном и Херцеговином износила 656 милиона евра, што је значајно мање од прошле године, када је била две милијарде евра, што је цифра коју само чудом две земље могу достићи у 2020-ој.

"То је зато што и једни и други мање трошимо, постоји доза неизвесности, а ја позивам грађане у Србији да троше новац", рекао је Вучић и подсетио да је јуче најавио нове мере.

Додаје да ће Србија наставити да помаже Републици Српској колико може.

Финансијска инјекција Републици Српској до краја године, закон о ћирилици

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија, ако буде потребно, а вероватно ће бити с обзиром на тешка времена, пружити додатну финансијску инјекцију пре краја године Републици Српској.

Вучић је, након састанка са високим представницима Српске, казао да је обавеза Србије, онолико колико може, да помаже српском народу у Републици Српској, и чиниће то увек поштујући Дејтонски споразум.

Истакао је да је Дејтонски споразум "свето писмо“ за Србију, и да би волео да ствари остану у његовим оквирима.

Kазао је да се Србија данас обавезала да додатно помогне Републици Српској око изградње ауто-пута Београд-Сарајево и Бањалука.

"Сем изградње моста на Сави код Раче ићи ћемо на значајну подршку изградњи тих 17,1 километара у вредности 150 милиона евра. Спремни смо да учествујемо са 100 милиона евра. Даћемо највећи новац да би обезбедили директну везу са Бијељином, другим највећим градом у Српској, а једном од највећих градова у БиХ“, објаснио је Вучић.

Изразио је наду да ће Сарајево имати снаге за даље "спуштање“ ка Тузли и Сарајеву, или ићи према већ постојећим путем ка Зеници и Сарајеву, да ће Република Српска наставити пут даље ка Добоју.

Пренео је да се Србија данас обавезала и спремна је да наредних дана плати милион евра за студентски центар Никола Тесла Павиљон 3 у Бањалуци.

Србија ће, како је указао, предузети две трећине трошкова тог пројекта.

Рекао је да Србија не уплаћује део по део, већ због добре солвентности, уплаћује читав износ одједном.

"Задовољан сам како иду други пројекти које радимо у Републици Српској, али имамо пројекте и у Федерацији“, подсетио је он.

Вучић је рекао да је планирано да парламенти Србије и Републике Српске усвоје закон о заштити обучавања српског језика и ћириличног писма.

"Наши парламенти ће донети истоветни закон, да не буде само на декларативном нивоу. Даћемо посебну подршку очувању ћириличног писма. Подржаћемо издавачке куће које штампају на ћириличном писму, и подржаћемо финансијски фирме које користе ћирилично писмо. Никоме нећемо да бранимо употребу другог писма, јер је и латинично писмо наше писмо, али ћирилично писмо треба да сачувамо и економским подстицајима“, нагласио је он.

Најавио је да ће разговори са представницима Републике Српске бити настављени и најавио да ће се обележавање погрома током операције "Олуја" одржати заједнички 4. или 5.августа.

Имамо 1.500 слободних респиратора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има 1.500 слободних респиратора, а поводом вести коју је емитовао АФП да је Љубиша Ђурић преминуо, јер није било респиратора казао да ће о томе да говори премијерка Ана Брнабић.

Реч је о оцу једног учесника демонстрација у Београду који је анимирао протесте тврдњом да је његов отац преминуо због недостатка респиратора, а ту вест данас објавила агенција АФП позивајући се на наводни извештај из Земунске болнице.

На питање које му је постављено у Бањалуци како гледа на све чешће пласирање таквих вести у светским медијима и каква је то порука, Вучић је прокоментарисао да је "само слаба Србија довољно добра, а да свака друга није пожељна".

"Ми имамо у овом тренутку 958 неотворених респиратора у магацину у Kрњешевцима, 72 још нам стиже у 24 сата, то је 1.030 респиратора који су неотпаковани. Јутрос је 205 пацијената било на респираторима, а у болницама имамо још слободних 400 респиратора", навео је Вучић.

Укупно, како је рекао, у Србији има 1.500 слободних респиратора, наводећи да је држава обезбедила респираторе, иако је, каже, било критика да нема потребе за тим јер ће ковид да се победи лако и брзо.

"Сад се види да јесте било потребе, зато идемо у изградњу болница у Београду и Kрушевцу", рекао је Вучић новинарима у Бањалуци.

Kаже да је имао недавно разговоре са странцима и да је за њега било шокантно да они који су у својим земљама имали по 40.000 мртвих сада држе предавања и лекције, јер су, додаје, тако научени.

"То као да је ушло у код да имају право да вам соле памет по сваком питању и онда се натерам да ћутим једно два, три минута и онда кажем ајде сад, доста је било. Погледај у своје двориште, па онда дођи да говориш о нашем", рекао је председник Србије.

Вучић истиче да разуме о чему се ради и каже да је о томе данас говорио и са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић у Бањалуци.

"Још од Берлинског конгреса многи су доживљавали да постоји стабилност на Балкану само уколико су Срби и Србија слаби. Тад је све у реду, ако се Србија и српски народ подижу то морате да зауставите страховитим деловањем са свих различитих страна, јер Срби су такви хегемони, не требају нам Срби као снажан фактор на Балкану и не треба нам снажна Србија....", навео је Вучић.

Подсећа да раније није смело да се говори ни о Јасеновцу, Јадовну, ни у другим местима српског страдања и да је Србе требало држати тихо да не подигну главу, јер када подигну главу, ту стабилности више нема.

Вучић каже да је тешко издржати све притиске у којима сви желе да "спусте Србију", јер, како каже, зашто би Србија била са највишим растом у Европи, те упитао да ли су људи приметили да се то скрива иако је званичан податак ЕK.

"Јер како може тако нека будала или лудак какав је Вучић да доведе до таквих резултата? Пошто је то постала ноторна чињеница да сам луд, психопата, болесник, тиранин ... да не говорим о оним непристојним придевима", рекао је Вучић.

Наши најважнији резултати морају да буду мир и стабилност, економски напредак и развој добрих међунационалних односа али и подршка српском народу где он живи, поручио је Вучић и додао да управо очекује нападе у складу са тим.

"Ти напади имају везе јер само слаба Србија је довољно добра Србија. Свака друга није пожељна, то је било и остало је до данас и биће у будућности, наше је да издржимо и да гурамо што јаче", поручио је Вучић.

Вучић обишао радове на изградњи српско-руског храма

Председник Србије Александар Вучић данашњу посету Бањалуци завршио је обиласком радова на изградњи српско-руског храма у том граду.

Том приликом, владика бањалучки Јефрем даровао је председника Србије, којем је уручио три златника са мотивима будућег изгледа храма.


Темељи српско-руског храма и духовног центра у Бањалуци освештани су 21. септембра 2018. године, у присуству министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, током његове посете Босни и Херцеговини.

Иначе, развој овог пројекта започет је у августу 2017. године, а аутори су руске архитекте Алексеј Kапустин и Александра Скабичевскаја.

Храм је посвећен сећању на цара Николаја II, а према ранијим најавама, у храму ће бити три капеле: у славу Преображења Господњег, Царских страстотерпаца и Светих Симеона и Саве.

Претходно, председник Србије је, са домаћинима, председницом Републике Српске, Жељком Цвијановић и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, посетио Универзитетско клинички центар у Бањалуци, као и радове на изградњи објекта у насељу Петрићевац, а затим је разговарао са представницима Републике Српске.

Остале вести