Нећу дозволити рушење односа са Бошњацима, нити стабилности

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом јучерашњих догађаја у Новом Пазару, да неће дозволити да било ко руши добре односе Срба и Бошњака, нити националним екстремистима да урушавају мир и стабилност.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, за Пинк, казао да су јучерашње догађаје организовали сви сем Расима Љајића, а да је све било политички организовано говори и то што су се међу окупљенима могли видети и неки правоснажно осуђени.

“Све ово што се дешавало је ружан покушај политичке најпрљавије манипулације. Најсмешније је када осуђени нарко дилери вичу премијерки "лопове" или "све недостаје", а свега апсолутно свега у опреми и потребама има“, констатовао је он и додао да је најлакше сваљивати кривицу на неког.

Вучић је указао да су медицински радници и сви који се боре против пандемије уморни, јер борба траје већ четири месеца.

Најавио је да данас из Крагујевца креће 14 здравствених радника - 9 лекара и пет медицинских сестара.

Вучић је подсетио да Нови Пазар није раније никада био предвиђен за респираторе, а да је он лично однео три.

Пренео је да су тренутно три лица на респиратору у Новом Пазару, пет ради на “кисеоничком моду“, и још два нису укључена.

Међутим, казао је да постоји део кривице система због стварања панике.

“Морали смо показати више емпатије и свега другог показати према новозараженима у болници, неупоредиво више пажње. Морало је да реагује Министарство здравља, да много раније, бар четири дана пре, прогласи целу болницу ковид болницом“, објаснио је он.

Рекао је да Новом Пазару не недостаје ништа, сем лекара од којих је велики број заражен па се сада шаљу људи из Крагујевца.

“Нема ништа што нема у Новом Пазару“, додао је он.

Критиковао је и лошу комуникацију након објављивања одлуке Министарства о куповини сандука, што је нешто уобичајено у пандемији, као и поводом неких других дезинформација или недоумица.

“Неко је морао да објасни народу. Не сме се препустити некима да то злоупотребљавају и да се објасни тек после пет дана, јер су људи забринути“, казао је он.

Вучић је подсетио да је у Новом Пазару, Тутину, Сјеници уложено у различите објекте јавне намере, путеве, ауто-путеве, више него било која друга власт, него што је направљено од Тита.

Указао је да треба да се погледају слике болнице у Новом Пазару како изгледа и пореди, на пример, са Дрваром, где живе Срби.

“Да нисмо ми послали респираторе и плате питам се како би изгледала болница у Дрвару“, казао је он.

Болница у Новом Пазару једна од најбољих у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је болница у Новом Пазару једна од најбоље уређених и најбољих болница у Србији и да има сву опрему за борбу против корона вируса, упркос лажима које су долазиле из неких делова Србије.

"Имамо велики број новозаражених лица у Новом Пазару и то је изазвало бригу, донело бројне проблеме људима у Пазару, донело муку здравственим радницима, пре свега онима који су се понашали одговорно и озбиљно и одговарали својим обавезама, а онда су почеле да се догађају и друге ствари од политике, фабриковања неистина", рекао је Вучић за Пинк.

Он је навео да је болница у Новом Пазару једна од најбоље уређених болница, која има сву опрему, којој ништа не недостаје, упркос бројним лажима које су долазиле.

Он је рекао да није тачно да од 10 респиратора које је донео у Нови Пазар ради само три. Раде, каже, сви, а на три су прикопчани пацијенти.

"То су не само ноторне лажи, већ и нешто много горе. Када се играте таквим стварима тамо где људи умиру и где су тешко болесни, показујте да лоше радите за своју земљу", рекао је Вучић.

Најгори су ови из Београда који у смрти виде шансу за свој политички живот

Председник Александар Вучић каже да је ситуација због корона вируса у Београду десет пута тежа него у Новом Пазару, али да је тај град у којем живи велики број Бошњака погодно тло за политизацију, те истакао да неће дозволити неодговорним људима да унесу немир у тај град.

Он је подсетио да је листа коју води убедљиво победила у том граду и да није могла да победи само захваљујући српским гласовима, чак и ако су сви гласали за СНС.

"Највећи број Бошњака је гласао за нашу листу и нећу да дозволим неодговорним људима да унесу немир у Нови Пазар и друга места", рекао је Вучић и додао да је листа СНС добила значајно више гласова него све друге заједно.

Вучић је истакао и да нису проблем звиждуци, и рекао да су њему 20 пута више звиждали него премијерки и министру и то док је говорио са турским председником у Новом Пазару.

Наводећи да је ситуација у Београду десет пута тежа него у Новом Пазару, Вучић је рекао да је суштина у томе да је у Новом Пазару лако пронаћи плодно тло за политизацију.

"А најгори су ови из Београда који у свакој смрти виде шансу за свој политички живот. То је тужно и жалосно да немам речи", рекао је Вучић.             

Не интересује ме ко је Србин, а ко Бошњак, за све исто

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да га не интересује ко је Србин, а ко Бошњак и да сваки грађанин мора да добије најбољу могућу здравствену негу и помоћ, као и да му смета што је све политика и што се поједини иживљавају и мрцваре наше лекаре који се боре за здравље и животе наших грађана.

"Гледао сам како нападају и Кона, Срђу Јанковића, Кисићку, Несторовића и друге, нико нам не ваља", рекао је Вучић за Пинк,

Каже да су лупали раније у шерпе жалећи се како их власт држи у затвору, а сада им је та иста власт крива што је попустила мере.

"После кажу ти си крив, јер се корона распламсала", додао је Вучић.

Истиче да жели да покаже интересовање према онима који раде и боре се, уместо неких који као у филму "Вариола вера" чекају да им неко остави питања испред канцеларије.

Вучић наглашава да већина ради на фантастичан начин уз много труда и захвалио им још једном на томе.

"Хвала и свим људима у Пазару који разумеју шта се збива и колико се држава бори. Не интересује ме ко је Србин, а ко Бошњак, сваки грађанин мора да има највећу и најбољу здравствену негу и помоћ и има је", нагласио је Вучић.

Такође, каже да су бесмислице да нема довољно ПЦР тестова за корону, пошто их у овом тренутку има 270.000, а и сваке недеље их држава још купује.

Председник напомиње да не може да се затвори цела земља пошто би се "дигла кука и мотика" када би због тога почела отпуштања и додаје да је један "Ербас", као једна од најмоћнијих компанија у свету, отпустио 15.000 људи.

Говорећи о захтевима појединих Бошњака да им помогну Бошњаци из БиХ, Вучић каже да нема никаквих проблема да помогну ако мисле да има потребе, али је указао да ситуација у БиХ није боља него у Србији, као и да нема у БиХ тако добре опремљене болнице за ковид као што је болница у Новом Пазару, иако то није један од највећих градова у Србији.

Председник Србије додаје да нема никакав проблем са тим, као ни по питању отварања конзулата када су то тражили у Новом Пазару, али је истакао да ће држава Србија у том делу земље израдити и ауто-путеве и болнице, вртиће и друго, а не неко други.

"Два дана се појаве у новинама и онда кажу Вучићу, решавај то сам", додао је Вучић.

Добро сам, јавност ћу обавестити ако се то промени

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је његово здравствено стање добро и да ће јавност обавестити ако се то промени, као што је и раније чинио.

"Не иде гром у коприве", рекао је Вучић за ТВ Пинк, одговарајући на питање поводом коментара да га неколико дана нема у јавности.

Вучић је како каже, душебрижницима поручио да је, као што могу да виде, на тераси Председништва и да ради као што је радио.

"Када будем лоше, јавност ћу о томе да обавестим, као што сам и радио", рекао је Вучић.

Он је приметио да се већ 12. пут прича да ће да умре од ковида.

"Иако имам других здравствених проблема, још нисам умро, још се не дам", нашалио се и истакао да неће дозволити да се било ко игра са миром и стабилности у Србији.

"Могу да разумем што је повишена политичка температура, али не и да неко угрожава све што смо радили и урадили протеклих година", указао је председник.

У доношењу мера најважнији баланс

Ношење маски у затвореном простору до даљњег остаје мера у циљу сузбијања ширења вируса, а о доношењу рестриктивнијих мера морамо да будемо обазриви, како не бисмо угрозили нашу економију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Здравље људи је најважније, али ће за месец дана куцати на моја врата и питати зашто ми је власник смањио плате, зашто нема довољно струје, горива или угља за зиму, можда зато што га неко није довољно ископао, зашто нема пензија", рекао је Вучић за ТВ Пинк одговарајући на питање да ли ће бити донете нове мере.

Због тога, истиче, држава мора да пронађе средину између мера у заштити здравља људи и интереса економије.

Вучић је апеловао на грађане да буду одговорни по питању ношења маски, како нових мера не би било, те приметио да већина грађана у протеклом периоду није била одговорна.

Било је и оних, додаје председник, који су тражили да се 16 пута тестирају на вирус, док су се они који су били у тешкој ситуацији јављали касно.

"Морамо да имамо меру у свему", рекао је Вучић.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Београду, Вучић каже да је она "гора" него у Новом Пазару, и да је јутрос до 10 сати од укупног броја заражених чак 70 одсто њих из Београда.

"Погоршава се ситуација и у Војводини. Што се тиче клиничке слике, и даље су то већином пацијенти са слабијим симптомима, али и даље су стари угрожени, а млади се заражавају највише", закључио је Вучић.

Влада значајно пре законског рока

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да ће влада бити формирана значајно пре законског и уставног рока.

"Влада ће бити у уставном и законском року, уверен сам и значајно пре тога. Размишљам о томе сваки дан", рекао је Вучић за Пинк.

Законски рок за формирање владе је 90 дана од конституисања парламента.

Он је рекао да, наравно, размишља и о мандатару за састав нове владе, чије име није открио.

"Видим да сви други више брину о томе него ја", рекао је Вучић и додао да новине лицитирају и "измишљају шта стигну".

Коментаришући то што је излазност на данашњим поновљеним изборима за Народну скупштину до 9 сати била 4,3 одсто, Вучић је рекао да се чуди да је толико људи изашло.

Упитан да ли је могуће да још неке странке уђу у парламент после поновљених избора, Вучић каже да је све могуће, али у случају да неко добије скоро све гласове.

Објаснио је да је СНС на изборима 21. јуна добила 61 одсто гласова од укупних изашлих, у које спада и око 3,7 одсто неважећих листића, а да би, уколико се неважећи гласови не би рачунали, добили 63,5 одсто.

"Кад гледате тако, онда би ПОКС, Суверенисти, Метла, били близу, али пошто се код нас рачуна заједно са неважећим листићима, онда су те шансе мање", рекао је Вучић.

Ту смо за дијалог, али ми нико неће наређивати решење

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује ускоро важне посете Београду, за који дан, да се све оне тичу Косова и Метохије, те нагласио да смо ту за дијалог, али да му нико неће наређивати какво треба да буде решење.

Вучић, за Пинк, није желео да открива о којим страним званичницима који долазе у Београд је реч, али је истакао да се свака посета тиче Косова и Метохије.

Упитан за однос са Немачком, рекао је да је он рационалан, да се ради о најмоћнијој сили Европе, и једној од две најмоћније силе света, која је изашла као победница корона кризе.

Указао је да нисмо сагласни у свему, али да много зависи од Немачке.

Рекао је да није срећан односом Немачке према Косову, као ни они нашим, јер нећемо да признамо Косово, додајући да ће се то неслагање наставити.

Што се даљих корака у дијалогу Београда и Приштине тиче каже да морају да се договоре Немци и Французи шта да раде са нама, јер смо ми проблем, пошто немамо исти став са њима о Косову.

“То је њихов проблем са нама, а наш проблем је што нико неће да има другу позицију сем независног Косова“, казао је он.

“Ми смо спремни за наставак дијалога. Када год хоће. То да ми неко наређује каква ће решења бити, не може“, поручио је Вучић.

Казао је да је до сада чуо 500 различитих предлога, а никада није добио ниједан конкретан на папиру.

Изразио је наду да ће бити самита у Паризу који се најављује, али додао да није он тај који заказује.

Што се тиче иницијатива ЕУ И САД рекао је да очигледно не могу да се договоре ко ће да контролише Балкан, али да су то њихови међусобни проблеми.

Упитан шаховским речником који је следећи потез, Вучић је рекао “увек у изнудици, али морамо да водимо рачуна“.

“Остало је мало времена, притиснути смо на табли, али морамо да будемо стрпљивији и увек посвећени партији“, објаснио је он.

Вучић је додао да није Приштина та са којом преговарамо, већ западне земље.

“Све време док смо водили дијалог ми смо га водили не са Приштином, већ са Западом. Није нама Тачи био гаранција за ЗСО (Заједницу српских општина) већ ЕУ“, подвукао је он.

Упитан за став Флоријана Бибера Вучић је упитао ко је он.

“Нико и ништа. То је човек који се по цео дан труди да ме увреди. Он живи у Аустрији. Писао је слогане на нивоу наших опозиционих лидера као што је Ацо вирусе“, додао је он.

Нису сви били ангажовани и нису реаговали на време

Председник Србије Александар Вучић рекао је  данас да није видео да су сви људи били довољно ангажовани претходних дана, већ су се склонили, те указао да је по питању ситуације у Новом Пазару морало раније да се реагује.

"Ја сам још од прошлог четвртка и петка предлагао да се иде у Нови Пазар, али, шта да се ради, не може све да спадне на два човека", рекао је Вучић за Пинк, али је нагласио да ситуација није трагична, те да нас чека много тежа ситуација на јесен.

Каже да није видео довољну ангажованост код дела људи, не само претходних дана већ и раније, пошто не реагују када је ситуација тешка, док стижу да се појаве на сваком месту када треба да прикупе лаки политички поени.

Председник додаје да је зато морао да помогне Брнабићки око Новог Пазара, пошто је видео да други баш и неће да потрче да то ураде.

"Премијерка се добро снашла, она се бори и то поштујем више од свега. Не постоји човек који у политици не греши и може све да држи под контролом", рекао је Вучић и додаје да је, ипак, требало њена посета Пазару да буде боље припремљена и да је требало раније реаговати.

Упитан како реагује на спекулације да има на хиљаде мртвих у Новом Пазару, каже да би волео да су људи у влади активнији поводом тих лажи и да хитно реагују.

"Не мора се на све реаговати, али не може се ни свака лаж пустити", истиче.

Поновио је и да у Пазару имају и вишак опреме и нераспаковану опрему.

Додао је да је проблем у том граду изазвала и унутрашња организација болнице, да се није водило рачунао о томе да се цела болница трансформише.

"То су системске грешке, без обзира да ли су на локалу или централном нивоу, али не можете да кажете да је држава крива и да немате опрему, боље су опремљене него неке болнице у Немачкој у рангу градова до 120.000 становника", рекао је Вучић.

Председник је изјавио саучешће свима који су изгубили чланове својих породица, наводећи да је то мање него у другим местима у региону.

Додао је да ће општа болница у Новом Пазару од данас цела бити ковид болница и замолио све грађане да покажу већу дисциплину и одговорност. 

За неке, шта год да урадите, није добро

Људи не треба да брину, сачекаћемо дан, два и ако нам је здравствени систем угрожен предузимаћемо најтеже мере, поручио је председник Србије Александар Вучић. 

Одговарајући на различите критике поводом ситуације са корона вирусом, он је за ТВ Пинк рекао да треба решавати велике економске проблеме и да се не може бавити свима који нешто приговарају, као што су они, каже, који би све напредњаке да шаљу у логоре.

“Што је најгоре, имате напредњаке који трче код њих да им се додворе. А они вас оптужују за здравствено стање, а истовремено у новинама које то исто раде, против тих истих напредњака, које би такође да шаљу у логоре, кажу стаће нам економија, то ће бити највећи проблем ако се уведу додатне мере”, наводи председник.

“Дакле јасно шаљу поруку да шта год да урадите није добро. Ми морамо да водимо земљу и преузмемо одговорност и да се боримо и радимо, а не да кукамо. Да исплаћујемо плате и пензије и правимо новац”, рекао је Вучић.

Он је истакао да неко мора да ради и озбиљно да се посвети проблемима и поручује:

"То ћемо да наставимо да радимо".

Пре доношења нових мера, како каже, видеће се да ли су појачани страх и одговорност грађана и понавља да их никада неће лагати.

“Када кажете 12 умрлих у Северној Македонији, то је као да је 60 у Србији мртвих, само што то нико неће да каже, да мала Северна Македонија има више мртвих него Србија, а нећу ни да причам о оних 122 новозаражена на КиМ, где имају само брзе тестове који показују само петину заражених”, напомиње Вучић.

Каже и да је у Црној Гори 47 мртвих као у Србији 450.

Он је указао да Србија поштује протоколе када је у питању извештавање о умрлима и не види зашто би се они крили.

“Каква је разлика да уместо 270 имамо 380 мртвих, шта је ту неко добио, због чега би крили од чега је неко умро”, упитао је Вучић.

“Ми водимо људе да су умрли од короне, јер су имали корону поред других тешких болести. Што бисмо лагали, да ли смо криви”, пита Вучић.

Он је додао да ће наставити да раде и воде рачуна о здрављу, и да људи не треба да брину, ни за своје здравље, ни за живот Србије.

“Немојте ни за мене да бринете”, закључио је Вучић.

Вучић на мржњу из Новог Пазара: Ја и вама и свима желим најбоље

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас на Инстаграму једном кориснику те друштвене мреже, који је упутио низ увреда њему и његовој деци, да свако најбоље говори о себи.

Printscreen avucic
Извор: printscreen

"Поштовани, свако најбоље говори о себи. Ја вама и вашој породици и свом народу у Новом Пазару желим добро здравље и дуг живот. Чувајте се", написао је Вучић, након што је непознати корисник Инстаграма написао да Србима нема спаса чим верују у Вучићеве речи и затим изрекао клетву на рачун председниковог детета.

"Srbima nema spasa, čim mogu da poveruju u ove riječi Vučka smrada. . puhh Vučiću dijete ti dabogda crklo od iste bolesti", написао је корисник "dzseher_111_lug", коме на профилу пише да се зове "Dzenis Seherzada Lakota".

На његовом профилу је, иначе, написано да је из Републике Санџак.

Остале вести