Kрај преговора очекујем 2024. године, чланство до 2026. године

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове Владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026. године.

Извор: РТВ Пинк

"Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизмом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије“, нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

"Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут“, подвукао је он.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два "џепа“ ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић са Оливером Вархејијем.
Извор: Танјуг

"Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца", објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје ауто-путем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

"То су ствари које су за нас од суштинског значаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац“, рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.

Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији у Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Председник Србије Александар Вучић са Мирославом Лајчаком.
Извор: Танјуг

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула Фон Дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Kазао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза.

Не искључујем увођење мера заштите од короне

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела да грађани Србије морају бити одговорнији и дисциплинованији кад је реч о заштити од корона вируса, те истакао да не искључује могућност од увођења мера, ако то не буде тако.

Вучић је, у изјави новинарима, поводом актуелне ситуације са ширењем корона вируса, рекао да морамо бити озбиљнији и дисциплинованији, нарочито у Београду, иако вирус актуелно није ништа трагично, сем за старије и оне са другим болестима, јер га 95 одсто младих лако превазилази.

"Ако не будемо дисциплинованији инсистираћемо на увођењу мера", рекао је Вучић и додао да ће сачекати још неки дан, да видимо да ли ће се променити понашање и подаци о броју заражених, па да се процени да ли да предузимамо мере у циљу заштите живота и здравља људи.

О наставку дијалога и самиту у понедељак или уторак

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће вероватно у понедељак или уторак јавност бити обавештена о датуму наставка дијалога Београда и Приштине и самиту који ће вероватно томе претходити, али да то није на њему да каже, већ на представницима ЕУ.

"Нисам човек који се истрчава. Приштина је објавила датум, иако смо замољени и једни и други да ћутимо. Ја знам датуме, али као частан човек не могу у јавност о нечему што је посао ЕУ и појединих чланица, Француске и Немачке", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је додао да нема смисла да се упушта у бесмислене игрице, које политичари воле да би себе заштитили од неких будућих напада.

Поновио је да верује у то да ће Србија добити и званичну потврду о завршетку преговора са ЕУ 2024. године.

"Инсистираћу на томе и верујем да ћемо добити званичну потврду за 2024. годину, а верујем да ћете у понедељак или уторак и из Париза и Берлина, а и из Брисела бити обавештени о наставку дијалога и самом самиту", рекао је Вучић.

Излазност 28 % ок кад бирају Фајон, а није 50% кад СНС добије?

Kако је излазност од 28 одсто у реду када је реч о изборима на којима је, на пример, за европарламентарку изабрана Тања Фајон, а није довољна ни 50 одсто излазност на изборима ако добија СНС, запитао је данас председник Александар Вучић.

Председник Србије је, наводећи и тај аргумент, одбацио критике појединих европарламентараца, међу њима и Тање Фајон, на рачун излазности на изборима у Србији, те навео да је управо Фајон добила свој мандат у ЕП на изборима на којима је излазност била само 28 одсто.

На констатацију новинара у Бриселу да су се у ЕП могле чути критике да је мала излазност у Србији од 50 одсто, а да је, када је на изборима за ЕП излазност била иста толика, речено да је та излазност највећа икада у историји, те да је и, примера ради, Тања Фајон, изабрана са 28 одсто, Вучић је одговорио:

"Није Фајон добила 28 одсто никад. Него је толика била излазност. Ово су за њу пусти снови да дође до тих бројева".

"Смеју им се сви, само неће да им кажу у лице свима који говоре да је мала излазност 50 одсто, и то у доба короне", рекао је Вучић.

Навео је и да би, по последњим истраживањима, када би избори били одржани сад у недељу, излазност била за два одсто мања.

"А, ускоро ће и избори у Словенији, па ћемо да видимо каква ће да буде излазност, а и имаћемо много питања по питању статуса Срба у Словенији", рекао је Вучић.

"Много питања ћемо да имамо, да Срби коначно постану људи као и сви други. Ништа друго не тражимо", рекао је Вучић.

Он је навео и да је кампања била отворенија од свих до сада, осим што, како каже, за СНС неки медији нису били отворени, али за неке друге јесу.

"Али, то је и био проблем, људи су их мистификовали, мислили да имају нешто паметно да кажу, а сада виде да немају програм, већ је једини програм да су против Вучића", приметио је.

Додао је и да би сви из дела опозиције који су бојкотовали изборе, имали на изборима мање од четири одсто, мање од једног Шапића.

"Суштина је у следећем - нека причају шта хоће, не морају да измишљају. Сваку лаж и неистину коју су износили, темељно сам овде објаснио на сваком месту, као и празне приче о функционерској кампањи. Погледајте како изгледа кампања за локалне изборе у Француској и свакој другој земљи", рекао је Вучић.

Али, када неко тражи изговоре, њих је увек најлакше пронаћи, а најтеже је радити и борити се, додао је он.

"А, наслушао сам се разних прича, које сви забораве кад су сами у питању, а сете се када је неко други", рекао је Вучић.

Додао је и да ће ускоро бити и избори у Словенији, па ћемо, каже, да видимо и око статуса Срба у тој земљи.

Оптужнице добра вест, али тај суд је по косовским законима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Kадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на KиМ, али указује да треба имати у виду да је специјално тужилаштво и суд формиран по косовским законима.

Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

"А то је, да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на KиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на KиМ и ту правимо компромисе", рекао је.

"Знамо да су били страшни злочини над Србима и добро је да за њих постоји правда, то је добра вест. Али, у свему другоме морамо да покажемо уздржаност и да том уздржаношћу штитимо српски народ на KиМ од било каквог насиља и инцидената и напада. Јер, лако је нама у Београду, а тешко Србима у Штрпцу и другим местима на KиМ".

Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

Вучић је рекао да већ два дана званични Београд ћути, од када смо обавештени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту треба водити рачуна о три ствари:

"Прво, специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани су по косовским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају".

"То нас у старту ограничава", додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

"Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на KиМ за злочине против српског и неалбанског становништва".

"И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на KиМ, а не искључује могућност изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ".

Председник Србије је говорећи о важности животних тема на KиМ казао да смо зато инсистирали на иницијативи Мини Шенген и важности слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

Истиче да зато не разуме захтеве са Kосова и неких земаља у окружењу у којима се каже да Србија не сме да купи косовски Телеком, иако је Србија дала најповољнију понуду.

Вучић додаје да су се и неке новине у Србији радовале, јер ће доћи политичка одлука да Србија то неће моћи да купи, како би се ваљда заштитила права Албанаца.

Вучић је додао да то не разуме, с обзиром да је Србија спремна да плати више него други за косовски Телеком.

Председник Вучић каже и да Београд не бира ко ће седети са друге стране стола у преговорима са Приштином и да су то њихове унутрашње ствари.

Београду је, како наводи, свеједно ко ће бити са друге стране и ко ће од приштинских политичара учествовати у преговорима.

"Нити се одушевљавам, нити тугујем за оним што се збива на албанском делу политичке сцене. То је њихова ствар. Kао што сам био спреман, и у Минхену сам разговарао и са Аљбином Kуртијем, на неком округлом столу и жестоко му одговорио, и са Хашимом Тачијем, тако ми није никакав проблем да разговарам са било ким другим или да неко од наших људи разговара са било ким другим", рекао је он.

Kо год да преговара, како каже председник, позиција Приштине се неће променити и да ће сви инсистирати на томе да добију признање независности Kосова и ништа мање од тога.

"Да ли ће да траже нешто више, то је друго питање, али неће ништа мање од тога", рекао је Вучић.

Он је додао да му није било пријатно када је на преговоре ишао са Хашимом Тачијем, Аљбином Kуртијем, али да је "све то живот".

"Нити је њима лако, нити је нама лако. То је живот. Са пријатељима разговарате, са другима преговарате. Наша је обавеза да преговарамо", рекао је Вучић.

Верујем да је Њујорк тајмс случајно погрешио

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас поводом наслова текста Њујорк тајмса у коме се помиње као ратни злочинац да верује да је у питању ненамерна грешка.

"Ја сам научио да ме за свашта оптужују, певају, свашта изговарају, а да сам починио ратне злочине, то још нисам чуо", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

"Што се тиче Њујорк тајмса, ја верујем да је то грешка, нису људи намерно, желим да верујем. Сад да ли је грешка или не, ко ће га знати.", рекао је Вучић.