Живите за те заставе, бићемо несаломив орах

Најновије
Извор: Танјуг

Живите за те заставе, бићемо несаломиви орах свима који покушају да нас сломе, поручио је данас председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић на свечаности поводом уручења војних застава поводом формирања 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у Такову.

Извор: TВ Пинк

Данас, уручењем застава 72. специјалној бригади и 63. падобранској бригади кажемо да ћемо да чувамо мир и стабилност, али и да ћемо бити несаломив орах за сваког ко покуша да га поломи, рекао је Вучић.

Истакао је да је данас свечани, велики и важан дан, јер су заставе тим јединицама враћене после 20 година.

"Ово су две најелитније јединице наше армије, које су увек били на бранику отаџбине, којима су се људи увек поносили. Ви сте увек примали најтежи удар, увек уз свој народ и када неко други није желео на нека бојишта ви јесте. Ви сте најхрабрији део нашег народа, најбољи део нас", поручио је Вучић.

Председник је рекао да је поносан на припаднике тих јединица, и на чињеницу да може да им врати заставе поноса и части.

"Ове заставе су симбол слободе и независности, части и образа Србије. Ове заставе никада не смеју да падну непријатељу у руке. Ви сте у тим заставама добили залог, обавезу али и опомену за све да док је тих застава, док су оне уздигнуте - дотле и Србија постоји", поручио је председник Србије.

Вучић је истакао да не постоји боље место од Такова за уручење тих застава пошто је ту подигнут Други српски устанак и где је Милош Велики рекао да: "Ето вас и ето нас, рат Турцима".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Танјуг

"Ми данас никог не позивамо у рат, али уручивањем, ових застава јасно кажемо свима да ћемо да чувамо мир и стабилност, али да ћемо бити јаки и све јачи и да ћемо бити несломив орах за сваког ко покуша да га поломи. Наша војска је данас снажнија него раније због вас пошто сте боље опремљени и још више спремни да штитите и чувате нашу отаџбину".

Вучић је казао да уручене заставе много значе, јер узети ту заставу Србије, слободе, историје, традиције и сваке кости која је њоме шивена и сваке капи крв која је дата у боју, јер нема веће части и обавезе.

Додаје да није знао податак да се није ниједном десило да се неки припадник 63. јединице не одазове на позив отаџбине.

"Никад такву попуњеност нисмо имали као у тој јединици, колико год даје било безизлазно и тешко увек су се одазивали и бранили своју земљу и штитили Србију и српски народ", нагласио је председник.

Држава је увела нову праксу, а то је да ће се посебна пажња посветити нашим ветеранима и захвалио им што су дошли на свечаност.

Увек ћете бити са нама и када је отаџбини потребно, поручио је Вучић и додао да се ми не стидимо својих ветерана већ њима поносимо.
Додаје да то није смело да се изговори 20 година, али да је Србија данас снажнија и поноснија и да је дошло време да вратимо дугове части и каже макар извините јер сте штитили своју родну груду, а држава се односила немарно и неретко неправично.

"Kао врховни командат ја за вас поштовани официри, подофицири и војници имам само једну команду, да живите за те заставе и никоме никада да не смеју у руке да падну и да будете ту као брана".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Танјуг

 То је једини начин да никада не буду побеђене и остављене у бојном пољу, свесни да је ваша застава, застава наше отаџбине под којом заједно стојимо, поручио је председник Србије.

"Мир који нам је данас потребнији него икада могућ је само док ове заставе стоје високо, не као претња већ као доказ да смо постали земља која не мора да се боји и која никада и никога неће хтети да се плаши".

Вучић истиче да те заставе враћају оно што смо изгубили, и да чела треба да нам буду подигнута и да будемо достојни славе предака и будућност оних за које ове заставе чувамо.

Ви сте гарант безбедности сваког новог сутра и нове дечије колевке, поручио је Вучић.

Kаже да се са тим заставама предаје захвалност Србије која се коначно сетила да војска није само оружана сила коју се треба одрећи зарад туђих интереса већ да је сама срж постојања државе, слободе и достојанства.

Без вас Србија не може да постоји и зато вам је дужна и зато ће чинити све да вам обезбеди боље услове, веће плате и да изгради за вас станове, додао је Вучић.

"Знам да видите колико је боље него што је било и нећемо са тим престати", нагласио је председник.

"Моја порука стаје у једно, а то је да сте ви ти који чувате нашу земљу и који штитите Србију и зато чувајте ове заставе које сте добили после 20 година, оне су вам враћене после много проливене крви и зноја и много политике и наше срамоте и губитка образа", рекао је Вучић и додао да се Србија за разлику од тог времена враћа слободарским вредностима.

Чувајте Србију, живела Србија, поручио је Вучић.

У октобру највећа војна парада у последњих 75 година

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у октобру бити одржана највећа војна парада у последњих 75 година и приказ "свега што у Војсци Србије лети и пуца".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Танјуг

"За октобар се спремамо када ћемо направити нешто што нисмо у претходних 75 година, од ослобођења земље. Биће представљено све што лети, пуца и све што имамо како би показали сву војну моћ и снагу Србије", рекао је Вучић новинарима у Такову.

Kаже да су у Спомен-комплексу "Други српски устанак" у Такову, где су данас уручене војне заставе поводом формирања 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, грађани могли први пут да виде три хеликоптера "Ми - 35" са ракетама, како заједно лете у групи.

Можемо много тога да постигнемо у наредном периоду

Извор: TВ Пинк

Председник Александар Вучић поручио је данас да верује да је Србија на добром путу и да, уз рационалан приступ, чување мира и разумевање наше позиције у свету, те одговорност и разум свих нас може много тога да постигне у наредном периоду.

Упитан да ли ће Србија у околностима у којима се свет мења, а она сама диже економски и на спољном плану имати шансу и успети овај пут да "преваримо" историју и саме себе и да земља дође на место где припада у Европским и светским оквирима, Вучић је рекао да Србија много тога може да уради и да је за то потребна дисциплина, одговорност и разумно понашање.

"Kада погледате ова предивна брда и величанствену природу, ово свето место на којем је Милош изговорио чувене, храбре и јуначке речи, осећате се посебно, али нас треба да руководи рационалан и прагматичан приступ, чување мира, снажење економије, али увек и јачање војске и полиције и свега другог што би могло да допринесе безбедности и сигурности земље", рекао је Вучић новинарима након церемоније свечаности поводом уручења војних застава поводом формирања 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у Такову.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Taнјуг

Kаже да верује да је Србија на добром путу и да може много тога да направи у наредном периоду, али је за то потребна дисциплина и одговорност.

"За то је потребно и да не терамо инат себи, већ да се понашамо пре свега разумно, да разумемо своје место у свету, да видимо колике су нам снаге", рекао је Вучић.

Истакао је да чврсто верује да су одлични резултати пред Србијом, ако будемо радили и веровали у себе.

Упитан да прокоментарише, нове претеће поруке из Загреба упућене Србима у Хрватској и због чега се поново у тој земљи јавно исказује мржње према Србима, Вучић је рекао да више не зна ни шта би рекао на ту тему.

"Не могу више ни да одговарам, не знам шта бих одговорио, не знам каква је новост. Kао да постоји дан када нема графита и претњи Србима или нешто слично. Желимо добре односе са њима, али никада никоме нећемо дозволити да понижава и ниподаштава нас народ, није лако Србима данас", рекао је Вучић.

Председника је у том тренутку прекинула песма војника која се зачула са звучника у Такову, а он је додао: "Боље да слушамо ове дивне момке".

Поводом најаве Црногорских власти да ће хапсити учеснике литија, Вучић каже да верује да ће разум преовладати.

На коментар новинара да су за данас најављене литије у Црној Гори и да је председник Црне Горе најавио да ће полиција хапсити учеснике и питање да ли можемо да се уздамо да ће разум победити или ће бити хапшења, Вучић је кратко рекао:

"Не знам шта бих вам рекао, осим да се уздам у разум и да верујем да ће се све мирно завршити".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Танјуг

Упитан да прокоментарише тврдње о наводној доминацији владајуће странке у медијима, казао да је једноставно мерити секунде и минуте.

"Немојте да мерите изнајмљени термин, који се плаћа. То зависи колико хоће странке да потроше. Ми волимо да платимо, не волимо да трпамо у џепове и чувамо новац за себе", објаснио је он.

Вучић је рекао да што се простора тиче треба погледати само РТС, где је СНС учествовала само једном, а има странака које су биле бар два пута, те и у "Упитнику" где СНС није била ниједном, а неки по два или три пута током капање.

"Kада неко не може да постигне добар резултат увек су медији криви. Не постоји нико ко ће рећи мој план, мој програм није довољно добар, или неко је бољи од мене", констатовао је он.

Медији су, према његовим речима, отворени, сем тајкунских, где могу да гостују само одређени.

"Може да прича ко шта и колико хоће. А народ ће да одлучи и то ћемо видети за седам дана", подвукао је Вучић.

Припреме за Путинову посету у току

Припреме за посету Владимира Путина Србији су у току, рекао је председник Александар Вучић и додао да је извесно да ће страница Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Русији, бити враћена у Србију, али није могао да потврди да ће се то десити током посете председника Руске Федерације Србији, у октобру.

Вучић је рекао да су већ почели разговори и припреме за посету Путина, да се убрзавају радови на Храму Светог Саве, а у то време је и годишњица ослобођења Београда.

"А, извесно је да ће страница Мирослављевог јеванђеља која се налази на територији Руске Федерације бити враћена у Србију, у наш Народни музеј", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zivite za te zastave, bicemo nesalomiv orah
Извор: Taнјуг

Он је подсетио да ће 23. јуна, два дана после избора у Србији, имати билатерални сусрет са Путином у Москви, где ће дан касније бити на паради поводом Дана победе, на којој учествује и наша гардијска јединица.

Остале вести