Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, током посете Бугарској, да су Србија и Бугарска две пријатељске земље, које раде заједно на два велика пројекта - аутопуту и гасоводу, који су, истиче, од суштинског значаја за обе земље.

Извор: YouTube

"Обишли смо два важна пројекта, заједничка, завршетак ауто - пута између границе две земље и Софије, и онда бисмо имали све време ауто - пут Београд - Софија, за 3 сата. То је нешто што ни Срби, ни Бугари много деценија нису могли ни да сањају", рекао је Вучић у обраћању новинарима, након што је са Борисовим обишао и трасу будућег гасовода "Балкански ток", у месту Kрушунски водопади.

Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.

Додао је да је изградња "Балканског тока" од суштинског значаја за будућност Србије и Бугарске.

"Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима", констатовао је Вучић.

Он је захвалио Бугарској на подршци на ЕУ путу, што, како је рекао, није увек лако.

Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

Обезбедићемо се гасом на дуги период

Вучић је рекао да је обишао радове на изградњи тог аутопута код Сливнице и Драгомана и лично се уверио колико се успешно одвијају радови и честитао Бугарима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov obisli su danas u Bugarskoj radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok.1
Извор: Танјуг


Kаже да је затим са Борисовим отишао у северни део централне Бугарске, где су обишли радове на изградњи Балканског тока, који је од суштинског значаја за будућност Бугарске и Србије.

"Нисам сигуран да људи у обе земље разумеју сада значај те инвестиције. Изградња овог гасовода ће за обе земље значити раст економије и индустријске производње, као и обезбеђивање гаса за домаћинства на дуги период, који је један од најважнијих енергената", навео је Вучић.

Истакао је да гасовод има, како је рекао, стратешки и дубински значај за напредак инвестиција у обе земље.

"Видео сам каквом брзином се ради и колико квалитетно то раде Бугари и надам се да ћемо у кратком временском периоду завршити повезивање бугарског гасовода са српским гасоводом на територији Зајечара", казао је Вучић и додао да ће Србија ускоро изградити и гасни интерконектор од Ниша ка Бугарској, уз финансијску подршку ЕУ.

"Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима", констатовао је Вучић.

Вучић је захвалио Борисову на подршци Србији на европском путу, што, како је рекао, није увек лако, и додао да је Бојко носилац највишег ордена Републике Србије и да има обавезу да помаже Србији.

Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.

Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

Председник је нагласио да нико у Србији неће рећи ниједну ружну реч за Бугаре и Бугарску и да Срби доживљавају Бугаре као братски народ и Бугарску као пријатељску државу.

Вучић је додао да лупом да тражите неког у Србији ко ће рећи нешто лоше за Бугарску, нећете моћи да нађете.

"Све ово што је организовао Борисов довољно говори о тој блискости", додао је Вучић.


Од данас отворена граница између Србије и Бугарске
Председник Александар Вучић истакао је да је од данас, 1. јуна, отворена граница између Србије и Бугарске, и да грађани обе земље немају обавезу карантина.

"Слободан је улаз у Србију и у Бугарску. Kо из Србије жели да посети Бугарску, може слободне, овде смо добродошли, као што и ја позивам Бугаре у Србију, где су они добродошли", рекао је Вучић новинарима.

Председник Србије борави данас у посети Бугарској.


Очекујем да трговинска размена Србије и Бугарске расте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бугарској да у будућности очекује још бољу сарадњу са том земљом, као и још већу трговинску размену, која је прошле године износила 1,4 милијарди евра.

“Трговинска размена у будућности биће већа, мора да буде већа. Било је раста у прва три месеца ове године, али је април био ужасан због короне, био је непостојећи месец”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истиче да две земље већ иду у сусрет томе да повећају трговинску размену, што је показала обострана одлука Србије и Бугарске да од данас буду отворене границе без теста на корону и карантина.

Да две земље добро сарађују, навео је, показују и пројекти као што су ауто - пут који ће повезати Београд и Софију, али и изградња гасовода, које су, иначе, данас обишли председник Вучић и премијер Бојко Борисов.

Председник Вучић је рекао да многи људи сматрају да је ауто - пут који ће повезивати Београд и Софију најважнији пројекат за две земље, али по њему је, истиче, пројекат изградње гасовода неупоредиво важнији.

“У сваком случају видим добре односе у будућности и свакодневни раст наше трговинске размене”, подвукао је Вучић.

Бугари чувају сећање на Светог Саву

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у Бугарској, са премијером Бојком Борисовим, и Велико Трново, место смрти Светог Саве, и истакао да је поносан и задовољан што бугарски народ посвећује велику пажњу чувању сећања на српског светитеља.

"Веома сам поносан и искрено срећан што ми је Бојко Борисов омогућио да посетим Велико Трново, ово свето место, и када видим како наша бугарска браћа чувају сећање на Светог Саву, то је за нас не само доказ пријатељства и братске љубави, већ и посвећености унапређењу односа", рекао је Вучић новинарима у Великом Трнову.

Председник Србије је истакао да је Свети Сава најважнији човек у нашој историји, јер је 1219. основао аутокефалну Српску православну цркву.

"Пажњу коју је добио од бугарског народа, од 13. века до данас говори о нераскидивим везама Срба и Бугара", рекао је Вучић.

Вучић и Борисов данас су у Великом Трнову посетили Цркву светих 40 мученика, која се налази у подножју чувене тврђаве "Царевац".

Иначе, Велико Трново, некадашња бугарска престоница, место је у којем се упокојио Свети Сава 1236. године када се враћао са ходочашћа из Свете земље.

Тај град се некада звао само Трново, а назван је Велико Трново због своје славне историје, пошто је био неосвојива тврђава када је у 12. веку пркосио византијском царству.

У Цркви светих 40 мученика Свети Сава је на Богојављење 1236. године, служио своју последњу литургију, пре смрти.

Ту је био и сахрањен, а потом су његове мошти пренесене у манастир Милешева, одакле их је Синан паша пренео у Београд и спалио на Врачару 1594, на месту где је сада Храм светог Саве.

Председник Вучић и бугарски премијер Борисов претходно су обишли радове на изградњи аутопута од Софије до границе са Србијом, као и радове на изградњи гасовода Балкански ток.

Остале вести