Грађани одлучују на изборима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас да је комесар ЕУ Оливер Вархеји искусан политичар, након што је Вархеји, на прес конференцији, рекао да не жели да се меша у изборни процес у Србији.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је на скупу у Палати Србија рекао да очекује од грађана Србије да одлуче:

"Они су ти који одлучују о изборима", рекао је Вучић и захвалио ЕУ на бризи коју показује за Србију.

Добра вест за Србију што може очекивати помоћ од ЕУ

"За нас изненађујуће добра вест, то је фер, али нисмо се надали, срећни смо и затечени. То за нас нису безначајни износи", поручио је Вучић у Палати Србија.

Вучић је рекао да је срећан јер чекамо јесен и економски план за регион.

"То чека цео Западни Балкан, са огромним надањима у подршку из Брисела", рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић.
Извор: Танјуг

Он је истакао и да смо ми задовољни ако ЕУ потроши на себе што више новца, јер је две трећине наше трговинске размене је са ЕУ и то би значило да ћемо и ми брже да јачамо.

"Што земље ЕУ брже ојачају, то ћемо и ми брже да ојачамо, сваки план опоравка је снажан сигнал да српска економија може да јача", истакао је Вучић.

У понедељак отварамо границу и са Бугарском

Србија ће у понедељак, 1. јуна, отворити границу и са Бугарском, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Србија се залаже за пуну слободу и слободан проток људи, капитала и услуга, апсолутно без икаквих ограничења. Показали смо то према свим суседима", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Kаже да смо и са Мађарском отворили границу, а да са бугарским пријатељима отварамо у понедељак.

"Спремни смо и са свима другима. Мислим да са БиХ и Северном Македонијом то већ функционише. Ми ћемо увек за то да се залажемо, јер сматрамо да то доноси корист свим грађанима у региону, а не само зато што је то европска тековина", поручио је Вучић.

Срамота је то што је Црна Гора урадила

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је срамота то што је Црна Гора урадила са затварањем границе према Србији и што је као разлог за то навела епидемиолошку ситуацију, када је јасно да је реч о политици.

Навео је да није био у контакту ни са ким из власти Црне Горе.

"Увек сам спреман да разговарам, али о овоме не знам шта бих, како бих и о чему разговарао, јер је јасно да ово нема везе са здравственом кризом или са било чим", подвукао је Вучић.

"Да сад ви мени објашњавате да је Приштина нешто добро урадила, а они нису радили тестове два дана, нису их ни имали, ми смо им послали. И сад неко мени да прича о томе", приметио је Вучић.

“Да анализирамо разлоге, јер неки њихови помагачи у Србији соле памет да то има везе са степеном заразе, инфекцијо. Срамота је да о томе говорим, то не само да је бесмислено, него је толико сумануто да немам речи”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

"Kажњавате оне који поштено говоре о броју заражених? Најбоље да тестирамо сто људи дневно, па да немамо ниједног оболелог. Ми тестирамо неколико хиљада људи дневно, а не 30. Поносимо се тиме да откривамо заражене", рекао је Вучић.

У случају Црне Горе, понавља, нису у питању принципи, јасно је да је реч о политици, подвукао је председник.

“То морате да поштујете, али, нити сам тиме одушевљен, задовољан и срећан, а они нека раде свој посао”, рекао је Вучић.

Kако каже, у Подгорици говоре о укупном броју заражених, па ће изгледа да кажњавају тиме поштене, оне који штите животе људи, спроводе тестирање.

“Најбоље да као ви, не проводимо никакво тестирање и да, као у региону, тестирамо 100 људи и кажемо да немамо заражене или имамо једног, да кажете да је све у реду”, рекао је Вучић.

Он је поручио да се у Србији озбиљно бавимо заштитом становништва, тестирамо 3.000, 4.000 или 5.000 људи дневно, а не 30 људи, као неки.

“А, понекад и за тих 30 лажу”, каже Вучић.

Kако је рекао, ми се поносимо тиме да откривамо заражене, јер их тиме лакше лечимо и не долази до тежих стања.

“Kажу 25 на 100.000 људи. А, како сте нашли у Немачкој да је 12 на 100.000 људи, која је то рачуница? А не рачунате мртве. Ваљда је боље да сачекамо да имамо 5.000 мртвих, а да немамо заражене или да пријављујемо да су умрли од грипа да бисте нас пустили негде”, упитао је председник Србије.

О томе што је хрватска граница остала затворена за грађане Србије, Вучић каже да “Хрватску разуме”, али да наши грађани зато могу у Мађарску, Бугарску, ускоро ће у Грчку, Северну Македонију, БиХ, нада се и у Румунију.

“Хрватска је у првом кварталу имала раст 0,4 одсто, Србија 5,1. Сасвим их разумем и нећу да коментаришем даље. То довољно говори. Црна Гора је пре три године имала просечну плату за 150 више од Србије, данас су на истом нивоу, а њихов јавни дуг је већи. Разумем их све”, закључио је Вучић.

С поносом ћу носити барјак Србије на Црвеном тргу

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је добио позив од шефа руске државе да учествује на Паради "Победе", поводом 75 година победе над фашизмом.

"Добио сам позив из Москве и наравно представљаћу Србију на Паради "Победе". Мало која земља може да се подичи таквом антифашистичком традицијом као Србија", поручио је Вучић за ТВ Пинк.

Он је истакао да ће с поносом носити барјак Србије на Црвеном тргу.

Нећемо угрожавати здравље људи

Нећемо угрожавати здравље људи предизборним скуповима, рекао је данас председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић и додао да ће се његова партија одлучити за предизборне скупове тек када у Србији буде мање од 10 заражених дневно.

Вучић је, у изјави ТВ Пинк, упитан за предизборне скупове, рекао да их свакако неће бити 1. јуна, и додао да ће се СНС одлучити за неки скуп када буде било испод 10 заражених.

"Ниједног секунда нећемо да угрозимо здравље људи. Ако буде било могућности, биће то лепа прилика за окупљање грађана", рекао је он.

Били смо им "шампиони" кад смо били слаби, а људи лоше живели

Били смо им "шампиони", у демократији и свему, онда када је земља била без будућности, а грађани лоше живели, а сад кад јачамо земљу, сметамо, приметио је данас председник Александар Вучић.

Србија ће, каже, увек да буде сметња некима када крене да снажи:

"Нико није имао шта да каже за Србију када смо имали 150 евра нижу плату од Црне Горе и 45 евра од БиХ, то је било пре само неку годину, пре око пет година када смо имали исту плату као у Македонији и нижу него у Албанији", рекао је Вучић.

"Били смо шампиони у свему и демократији у чему хоћете, само што је земља била без будућности и кад су људи лоше живели. Сада је другачије када смо успели све да претекнемо по економском развоју, јер не желе сви тај успех".

Он је тако одговорио на питање како разуме то што се наши суседи по питању заинтересованости за решење питања KиМ углавном позивају на интересе региона, а када је реч о отварању граница, економији и протоку људи и капитала забораве на регион и воде се другим интересима.

Председник наводи да је за нас важно да ли добијамо подршку од ЕУ и да она препознаје наше напоре да унапређујемо своју земљу и да ћемо као у економији морати још да порадимо на владавини права.

Вучић је такође, истакао да се Србија апсолутно залаже за пуну слободу и слободан проток људи, капитала и услуга, без икаквих ограничења и да смо то показали према свим суседима.

Kаже да значајну улогу игра и политичко питање односа према Kосову, пошто имамо земље које су признале и нису признале Kосово.

"Оне ће различито тумачити преговоре између Београда и Приштине и заузимати своју позицију у складу са одлуком коју су донели 2008. године и 2009. године. То је ограничавајућа околност за Србију и зато сам увек сматрао да је замрзнут конфликт лоше решење и да је важно водити разговоре и проналазити решење"

Друга ствар, додаје Вучић, јесте то да ће најтежи задатак бити да седнемо и разговарамо ако буду могли да се договоре у Приштини са ким да разговарамо о нашим будућим односима, што је од кључног значаја за будућност региона пошто су Срби и Албанци два највећа народа на ЗБ.

Захвалио је европском комесару Оливеру Вархеију на огромној подршци и помоћи уз молбу да из Брисела добијемо увек најјаснији могући одговор на питање жели ли Брисел Србију или не.

"Хвала свим чланицама које нам много помажу, сада сте нам заголицали ту наду шта све можемо да очекујемо и шта и видимо у јесењем пакету. Шта год да дође, показаћемо изузетну захвалност", поручио је Вучић европском комесару, поводом најаве да ће и за регион и Србију бити "места" у предвиђеном пакету ЕУ помоћи земљама.

Тражи се начин да 100е добију и људи без личне карте

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће на помоћ државе у виду 100 евра моћи да рачунају и грађани који током пандемије корона вируса нису могли да продуже личне карте или да их изваде.

Он је за ТВ Пинк рекао да се тражи начин за око 30.000 људи који немају лична документа да и они до 5. јула добију 100 евра, мада су, примећује, својом неодговорношћу довели до ове ситуације.

"Видећемо да пронађемо начин да то правно решимо, да и они добију 100 евра, само нека изваде ту личну карту. Та врста неодговорности није нешто чиме могу да се хвале", напоменуо је Вучић.

Поводом најаве Драгана Ђиласа да ће 100 евра, које је добио од државе, и још својих пара дати у хуманитарне сврхе, Вучић каже да му је драго због тога, али да Ђилас то овога пута може да учини не због пљачке, него због успеха државе.

Kако диктатура, а опозициони медији се хвале да су најгледанији

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас, поводом критика опозиције да избори неће бити фер, запитао у којој то диктатури опозиција има најгледаније програме против власти.

Он је указао на извештаје РЕМ-а о присуству странака на медијима, као и на јавном сервису.

Неће, каже за ТВ Пинк да говори о политичким противницима, али одбацује примедбе да живимо у "тобожној диктатури".

"Хвалите се да су ваши програми, као што су Н1, Нова С и други, најгледанији", рекао је Вучић и запитао: "Kако сте у диктатури ви који сте против диктатора и најгледанији, а као печурке ничу телевизије против власти".

"Нисам чуо за такву диктатуру у свету", примећује Вучић.

Он каже да људи све разумеју, а онај ко не разуме - вређа грађане Србије.

"Морате да радите, а не само да говорите неистине да бисте некога победили",истакао је.

Поводом одлуке Бориса Тадића да не учествује на парламентарним, али хоће на локалним изборима на Врачару, каже да не може да се упушта у објашњења која је Тадић изнео.

Подсећа да је, када је кренула ковид криза, било коментара да "ништа брже не уништава Вучића од короне", па је уследило питање зашто тако брзо на изборе.

"Не можете некоме да угодите ако није спреман да ради и да се бори. На изборе идете после четири године рада, а месец или два вам неће помоћи", закључио је Вучић.

Остале вести