Бескрајно хвала, 170 милиона много значи Србији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас Европској унији и државама чланицама на средствима која издваја за Србију, кроз ИПА програме, јер тај новац, истиче, много значи Србији, тим пре, када се зна да државе тај новац нису морале да упуте нашој земљи.

Извор: ТВ Пинк

“Ниједна држава чланица ЕУ није обавезна да новац својих пореских обвезника троши на нас. Могли би да га потроше на своје потребе, да ураде шта хоће са њим и зато сам веома захвалан свим земљама, администрацији ЕУ која је ту одлуку донела”, рекао је Вучић.

ЕУ је Србији определила 70 милиона евра, за шта је споразум данас потписан, а још 98 милиона Србија би требало да добије до краја године.

Председник Србије Александар Вучић.
Извор: Танјуг

То је, каже, Вучић можда мали новац само за оне који не знају шта значи један милион, а поготово 170 милиона.

“Некада ће неко да каже колико бисмо добили да смо чланица ЕУ, а колико добијамо као земља која још није члан, али је на ЕУ путу. Ја сам увек умео да искажем поштовање ка новцу који добијамо, који државе ЕУ издвајају за нас, иако не морају”, рекао је председник.

Вучић је поновио да Србија остаје на ЕУ путу, те захвалио комесару Оливеру Вархеију, јер, каже, јер ми у Србији знамо колико је труда, рада и енергије уложио да помогне Србији.

Kомесар за проширење се, такође, данас обратио путем видео-линда из Брисела, након потписивања Споразума.

Србија не жели само перспективу, већ извесност чланства у ЕУ

Србија очекује да добије не само јасну перспективу, већ да се говори о чланству Србије у ЕУ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у обраћању поводом потписивања Финансијског споразума за први део ИПА програма за 2020. годину, рекао да знамо да ће увек моћи да се каже да Србија мора да спроведе реформе, да реши проблеме са Приштином, али да жели да неко каже да ће постати чланица ЕУ када то све реши.

"Све то разумемо, али желимо да имате јасну поруку да нам неко каже ''урадите нешто и бићете члан ЕУ''", објаснио је он.

Вучић је истакао да би Србија желела да има још јаснију ситуацију с те стране.

Он је нагласио да ће Србија истрајати на европском путу и да ће се потрудити и да га убрза.

"Знамо да нисмо идеална земља, има и много других које то нису, али разумем да је онима који су чланови клуба увек теже пребацити нешто, него нама који нисмо. Наставићемо са озбиљним, тешким и одговорним реформама. Молим вас да нам додатно помогнете и убрзате европски пут Србије, а када говорим о Србији мислим и на остале земље у региону, Црну Гору и многе друге", подвукао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић се захвалио ЕУ на помоћи.
Извор: Танјуг

Рекао је да је свим земљама Балкана место у ЕУ, и да никада од њега неће моћи да се чује та врста себичности, која се може чути од неких других.

"Ми ћемо да обезбедимо слободан проток роба, услуга и капитала, а онда очекујемо исто од ЕУ", додао је он.

Вучић се захвалио за помоћ ЕУ истичући да је она веома битна, посебно када је реч о локалним самоуправама.

Подсетио је да су општине у финансијском смислу слаба карика, јер док централна држава нема проблема са јавним финансијама, то није случај на нижем нивоу.

Пренео је да је анализирао ситуацију и да готово 50 одсто становништва живи у Београду и околини.

"Онда схватите колико је важно, на чему инсистирате, а то је да улажемо у југоисток, југозапад, централну Србију и северну Војводину. И видимо колико је важно да у тим деловима Србије улажемо посебно у микро предузећа", рекао је он.

Навео је да је 98 милиона евра намењено за енергетску ефикасност, те додао да је заштита животне средине веома значајна.

"Пре него што је дошла корона, људи су примећивали загађени ваздух. Сада никог више то не интересује, јер постоји већа мука. Хоћемо да се вратимо и поправимо животну средину. Без подршке ЕУ не бисмо могли, ни знали да то урадимо. Ми ћемо уложити још веће износе да бисмо могли ЕУ да пратимо и по питању заштите животне средине", најавио је он.

Вучић је још једном подсетио да је ЕУ највећи извор директних страних инвестиција у Србији.

Пренео је да је у првом кварталу вредност директних страних инвестиција износила 837 милиона евра, што је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године, додајући да је највећи број из ЕУ.

Пренео је и да је раст у првом кварталу био 5,1 одсто, и изразио уверење да ћемо лакше проћи од прогноза међународних институција у другом, трећем и четвртом кварталу.

Указао је да је за Србију важна и помоћ ЕУ у реализацији пројеката, подсећајући да тако Србија има подршку за пут који треба да оживи Топлицу, а то је пут Ниш-Прокупље-Kуршумлија-Приштина, за шта од ЕУ добијамо 20 одсто поклоњених средстава.

"Морамо да покажемо поштовање према тим парама од ваших пореских обвезника", додао је он.

Извор: РТС 1

Остале вести