Односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, у свим сферама друштвеног живота, и у политици и економији.

Извор: РТВ Пинк

Председник је изразио захвалност Мађарској на подршци коју константно пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

"Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са ветрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље данас имају изузетно добре односе", рекао је Вучић.

Истакао је да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 милијарде евра, а да је у првом кварталу ове године, и поред кризе, забележен раст од 8,37 одсто.

Додао је да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ, и приближава се другом месту.

Вучић је рекао да је посебно задовољан што ће мађарске инвестиције "доћи" и у Ариље, на пример, односно њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.

"Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње, па и такве вести могу да дођу", рекао је Вучић.

Председник је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.

"Захвални смо и комесару Верхеију, који је мађарски избор у ЕК и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће је уз помоћ Мађарске и других моћи да се осигура европска будућност Србије.

Председник је истакао да ће Мађарска и Србија имати ове године "пријатељску утакмицу" ко ће имати највећи привредни раст, додајући да неће бити љутње ко ће да буде успешнији, јер две земље, понавља, имају најбоље односе.

Вучић је казао и да је веома захвалан Иштвану Пастору, председнику СВМ и војвођанске скупштине, који је, каже, успоставио мостове пријатељства, додајући да је мађарски народ у Србији мост искреног пријатељства две земље, и уверење да ће то тако увек бити.

Рекао је да нема инцидената и проблема, и да живимо заједно, без да имамо и скривених проблема којих је увек било.

На томе, казао је, захвалан је мађарској влади због улагања труда да би дошло до овакве ситуације.

Вучић је изразио захвалност Мађарској за подршку и помоћ коју је наша земља добила пандемије, у тренуцима када није са много страна помоћ стизала.

Посебно је указао на помоћ и подршку у саветима како да пронађемо начин да до робе и медицинског материјала и уређаја можемо да дођемо.

Казао је да су вођени разговори и о свим другим облицима сарадње, како спорта, културе и многих других.

Пренео је да ће имати част да заједно са Орбаном и Сијартом посети Народни музеј за који мислили да је најзначајнија институција културе и покаже им благо српске историје, знања и уметности.

Рекао је да увек разговарају како и на који начин заједнички да иступамо, а тако и за заједнички наступ компанија, додавши да још нема коначних ставова, али да ће о томе да се наставе разговори.

Казао је да је било речи и о билатералним пројектима као што је пруга Београд-Будимпешта, али и пруга Суботица, Сегедин, Баја, Суботица.

Вучић је истакао да много наде полажемо у односе Србије и Мађарске.

Захвалио се Орбану на пажњи коју поклања Србији, што му није тешко да дође у Београд да чујемо његове ставове, сазнамо много тога што се збива у самој ЕУ.

“Хвала за подршку на европском путу, за изузетне билатералне односе. Посао свих у будућности биће да чувају и брину о тим односима. Немогуће је боље комшијске и пријатељске односе од ових које данас имамо успоставити“, казао је он.

Вучић је честитао Мађарској на успешној борби против корона вируса, и економским резултатима додајући да ће наше две земље бити кључни такмац у томе ко ће имати највећи привредни раст.

Обавестио сам Орбана шта се збива у региону, на КиМ...

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је мађарског премијера Виктора Орбана обавестио о свему што се збива у региону, укључујући и ситуацију на Косову и Метохији.

"Разматрали смо и о ситуацији у региону. Премијера Орбана сам обавестио о свему што се збива у региону, говорио сам и о ситуацији на КиМ, о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању. Замолио сам за разумевање Мађарске", рекао је Вучић.

Он је истакао да је изузетно захвалан Орбану и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, јер су се трудили, без обзира што је Мађарска признала Косово, што разумеју српске ставове и да у разним важним питањима помогну и буду са нама.

Орбан Вучић 0011
Извор: Танјуг

"Нико тако добро није разумео Србију као наши мађарски пријатељи, по многим кључним и важним питањима и онима од националног значаја", објаснио је Вучић.

Нећу ништа против Мађарске, нађите климоглавце

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да га не интересује да ли ће га неко критиковати или хвалити због добрих односа које Србија има са Мађарском, истакао да је његов посао да ради оно што је добро и у интересу грађана Србије.

"Ако хоћете климоглавце, који ће да служе интересима других, изаберите их за месец дана на изборима. Док сам председник, Србија ће бити поштована, и руководити се интересима грађана", рекао је Вучић. 

"Хоћу да питам грађане Србије, јесмо ли ми добили нешто лоше од Мађарске или од Мађара који живе у Србији? Је л' знате неку земљу која је била гласнија да заштити Србе на Косову и у региону? Када је Мађарска била против нас  у европским и светским форумима? Је л' знате неку земљу која је више улагала у Србију последњих година?", упитао је Вучић на заједничкој прес конференцији са мађарским премијером Виктором Орбаном, на питање шта од Мађарске можемо да очекујемо - подршку или ограничења, имајући у виду замерке које Брисел упућује Будимпешти.

Вучић је истакао да је научио да њему таква питања постављају у великим земљама,  где мисле да имају право да нам читају лекције.

Он је поручио да су наши мађарски пријатељи урадили све најбоље према Србији и да он зато неће да се повинује неким анархо-либералним круговима, већ се руководи интересима грађана и неће да говори против Мађарске.

Он је указао и да нема никога као што је Орбан који је толико труда уложио да се исправе историјски односи Срба и Мађара, и да зато имамо мир и најближе односе између наших народа.

Вучић је истакао и да у спорту такође навија за Мађарску, јер осећа ко су људи који помажу Србији.

Напомиње да је на недавној загребачкој конференцији Орбан био једини који је рекао три  пута да је Србија потребнија ЕУ, него обрнуто, "слушали су га сви, и Меркел и Макрон".

"Немојте да вам кажем за шта су нас нападали, ми смо у чуду гледали шта се дешава...", приметио је Вучић.

"Ако хоћете да бирате климоглавце, који неће служити Србији, већ неким страним службама, изаберите их за месец дана слободно", истиче Вучић и додаје:

"Знам ја ко помаже, а ко одмаже, али нећу да кажем сада". 

Подржавају нас и други, али ко ће то да каже на таквом скупу, примећује Вучић и подсећа да је и мађарски министар Петер Сијарто бранио Србију када су у питању права националних мањина.

"Мађари су највећа национална заједница у Србији. Он је  рекао све најлепше, десет пута поновио",  казао је Вучић.

"Ја треба да кажем нешто лоше...? Нећу, и шта ми ко може. Можете само да ме победите на изборима. Нађите ко ће да се додворава светским часописима", рекао је Вучић.

Он је додао да жели да се хвали најбрже растућим економијама, и ако то буде Мађарска честитаће, каже Орбану.

Наше стопе раста су међу најбољима у Европи, и много тога не бисмо могли без оваквог суседа.

"Нагледао сам се свега по свету, знам ја и ко помаже и ко не помаже довољно. Са пријатељима из Мађарске увек од помоћи и искрени према Србији. Зато ћемо и ми увек показати фер однос", рекао је Вучић.

Каже да је срећан и што никада мање инцидената у Војводини није било.

Такође и да без мађарске подршке не би могли да научимо како да дођемо до апарата за борбу против короне.

Захвалан сам на свему, будућност српско-мађарских односа је одлична, сарадња изванредна, економска такође. Хвала на подршци на европском путу, очекујемо још снажнију подршку, закључио је Вучић.

Остале вести