Видели искрену посвећеност ЕУ, најављен инвестициони пакет

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас, након неформалне вечере лидера Западног Балкана са званичницима ЕУ у Бриселу, да је Унија отворена да чује наше иницијативе и идеје, те да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион.

Извор: Пинк

Вучић је, у изјави новинарима, казао да ће ЕУ послати тимове и примити у писаној форми иницијативе и идеје земаља региона.

"Имали смо позитиван, важан и добар састанак за Србију и све нас. Наишли смо на добру енергију Шарла Мишела, Фон дер Лајен, Жосепа Борела и Пленковића. Добри и веома корисни разговори", рекао је Вучић новинарима.

"Они су отворени да чују све наше иницијативе и идеје. Послаће своје тимове да са нама разговарају и то приме у писаној форми од нас", навео је председник.

ЕУ је најавила, рекао је, покретање инвестиционог пакета за Западни Балкан, што је, каже, веома битно.

Додао је да ће ЕУ, како је пренео са састанка, подстаћи и регионалну сарадњу, а он је посебно указао на ”мини шенген".

Све то би, према његовим речима, отворило перспективу и значило да би имали много више конкретних резултата, него што смо имали до сада.


”Веома је важно што смо видели искрену посвећеност ЕУ, њихових највиших званичника напретку целог региона и жељи људи који живе на Западном Балкану осете благодети приступања ЕУ", казао је Вучић.

Председник Вучић процењује да ћемо имати шансу да се неке ствари убрзају.

"Много тога ће у Европи бити окренуто у ка Балкану", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

На питање у каквом тону су се водили разговори, Вучић је рекао да нико од представника није ту дошао да се свађа, нити да се препире.

"Ми смо се борили и појединачно за себе и за цео регион, то је био наш посао и то смо добро обавили. Посебно је охрабрујуће то што ћемо имати много састанака и што се види већа посвећеност Балкану, у односу на оно што је било јуче", казао је Вучић.

Посебно је важно што ће долазити инвестициони пројекти, а прво пролазно време ће бити у марту, па у мају, када буде самит у Загребу, затим са Грцима, затим са аустријским председником владе и многим другима, рекао је председник.

Нисам ја доносио одлуке Уставног суда БиХ

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас, после састанка у Бриселу, да подржава интегритет БиХ, као и РС у оквиру БиХ, те да ту нема шта да се дода, осим што многи желе да га саветују како да води политику Србије.

"То што људи показују незадовољство Београдом и покушавају да кажу да Београд стоји иза свега. Па, нисам ја доносио одлуке Уставног суда, ни закон о Слободи вероисповести, нити било ко из Београда, већ неки други", истакао је Вучић.

Kаже да се исти приступ из деведесетих и двехиљадитих, понавља - најлакше је окривити Београд, али истиче да то више не пролази.

"Ништа ту нема контраверзно. Од мене су очекивали да делим пацке Милораду Додику. То ми не пада на памет да радим. Неки људи дају себи за право да воде политику Србије и одређују каква би она требало да буде", приметио је Вучић.

Поручио је да он ради свој посао и да нико не треба да му говори како то да чини.

"Нико од њих није председник Србије", рекао је и додао да треба да раде свој посао, а не његов.

На питање о Додиковој изјави да ће РС постати самостална и да ће наћи начина да се удружи са Србијом, поново је рекао да Србија подржава територијални интегритет БИХ и интегритет РС у БИХ.

"То је логично и нормално. Ја њима не држим предавање када кажу да је за њих Kосово независна држава", истакао је и додао да је његов однос коректан, прецизан и тачан:

"Волео бих да други имају ту прецизност у својим изјавама, То што ћу ја Јутарњем или неком другом листу у Хрватској да будем крив, па морате неког да пронађете", поручио је.

Kаже и да се са црногорским председником видео, да су мало разговарали, али "ништа стратешки, ни суштински".

Остале вести