Макрон честитао Дан Државности

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас честитку председника Републике Француске, Емануела Макрона, у којој се каже:

„Господине председниче,

Поводом државног празника Републике Србије, упућујем Вам у име Француске све моје честитке.

Заједно, успели смо да поново нашим односима дамо динамику коју заслужују с обзиром на дугу традицију пријатељства које је обликовало историју наша два народа. 

Желим да Вам се изнова захвалим на веома срдачном дочеку који ми је био уприличен приликом моје посете Београду 15. и 16. јула прошле године. Могао сам да видим колико је Француска присутна у срцима грађана Србије и изражавам задовољство што су након ове посете уследиле посете чланова Владе Француске, које су омогућиле да се динамизира наша сарадња, посебно у области одбране.

У прошлој години одржане су бројне свечаности, јер смо прослављали 180. годишњицу дипломатских односа између Француске и Србије, како у Београду, тако и у Паризу. Та година је такође била богата реализацијама, пошто смо усвојили, са француске стране, међуминистарску стратегију за Западни Балкан коју смо почели да спроводимо кроз активности на Балкану Француске агенције за развој, која је отворила своју канцеларију у Београду у септембру прошле године. Наша средства за деловање у области сарадње тиме ће бити вишеструка.

Желим да ове мере буду тек први корак и да се наши односи граде кроз стратешке пројекте који ће им пружати трајну основу, као што је учешће француских предузећа у изградњи метроа у Београду.

Француска је уз Србију да јој помогне на путу реформи ка Европској унији у оквиру обновљене процедуре приступања, за коју мислим да је у интересу Србије и њених грађана. Будите уверени у моју пуну подршку европском избору Србије.

Остале вести