Из Израела порука против мржње, поносан на углед Србије

Најновије
Извор: Taнјуг

Вредности нацизма и фашизма не смеју никада да буду део вредности било којег друштва и треба се борити против сваке врсте једностраности и мржње, јединствена је порука са обележавања 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц, пренео је председник Србије Александар Вучић.

Извор: Танјуг

Вучић, који се раније данас поклонио жртвама Холокауста у Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, каже да је имао част да представља Србију на важном догађају обележавања уласка Црвене армије у Аушвиц и де факто победе над фашизмом, као и обележавања тешких и ужасних година Холокауста.

"Мислим да сте сви ви, као и ми у делегацијама, били поносни на углед који наша земља има у Израелу и на посебно поштовање које смо добили од председника Израела Ривлина и премијера Нетањахуа", рекао је Вучић новинарима по завршетку посете Јерусалиму.

Каже да је Србија посебно поштовање добила и од израелске јавности и да су и обични људи, на пример, официри за везу, новинари, безбедњаци и сви други, видели вести о застави са Давидовом звездом која је постављена на згради Председништва Србије.

"И сви су то коментарисали и говорили хвала, хвала, ми то нећемо да заборавимо. Чини ми се да тешко да смо могли нешто боље да урадимо за боље познавање Србије", напоменуо је Вучић.

Истиче да се на церемонији говорило о вредностима и шта мора да се уради и за шта да се бори у будућности.

"Да вредности нацизма и фашизма не буду никада део вредности било којег, не само нашег, већ и било којег друштва у нашем окружењу. И да се боримо против сваке врсте једностраности, мржње и борбе против људи само зато што другачије мисле или ми мислимо да другачије изледају или мислимо да су другачији од нас. Мислим да је то јединство поруке коју смо данас могли да видимо, што је од огромног значаја за будућност", рекао је Вучић.

Председник Србије додаје да је, са друге стране, видео и снажне поруке Израела и САД, како је рекао, против једне земље.

"Нешто другачије поруке других председника и инсистирање Путина да се не заборави да је 27 милиона Совјета страдало, а Американци да је два милиона њих учествовало у борби и око 125.000 погинуло у Другом светском рату".

Вучић каже да је свако истицао неку своју улогу.

"Немачки председник Франк Валтер Штајнмајер говорио је како се стиди и како никада неће прихватити да је било ко и било шта у име Немачке исправно урадио против Јевреја или било ког другог народа током Другог светског рата", казао је Вучић.

Он је пренео и да је током боравка у Јерусалиму имао много важних контаката и додао да је на кратко разговарао и са Пенсом, као и са Путином, док је са Марконом нешто дуже разговарао.

Додао је да је и са председником Европског савета Шарлом Мишелом поново данас разговарао, као и са свим људима из региона.

"Верујем да су и ово прилике у којима градите позицију своје земље на један добар и децентан начин и да Србију без обзира колико смо мали у односу на велике, истакао је Вучић.

Он је навео да је Путин говорио о великој петорци у УН, неки други су говорили о неким другим великим силама, а да Србија није ни у једној од те две групе.

"Али сам поносан што је Србија видљива и уочљива и препознатиљива њена политика, политика будућности и верујем да смо наш посао обавили на добар професионалан и озбиљан начин, водећи рачуна о интересима нашег народа и наше државе", закључио је Вучић.

Са Гренелом о свему, став Србије познат

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да сутра разговара о свему са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, али да је став Србије познат.

Упитан да коментарише Гренелову изјаву да Приштина мора да укине таксе, а да ће од Београда тражити да заустави кампању повлачења признања косовске независности, Вучић је рекао да до сада није добио тај предлог Гренела.

"Сутра сам спреман да разговарам о свему, али чини ми се да из ових мојих речи можете да разумете какав је став Србије", рекао је Вучић новинарима на крају посете Јерусалиму.

Он је додао да је наш став више него коректан и да Србија има више могућности да утиче на неке земље него што их имају Албанци.

Вучић, који ће се сутра састати са Гренелом у Београду, рекао је да онај ко управља земљом мора да води рачуна о њеним економским интересима и нагласио да смо изгубили стотине милиона евра због такси које су Србији уведене.

Вучић је рекао да неко ко уводи таксе рушећи ЦЕФТА споразум и супротстављајући се основним нормама цивилизованог друштва не може да поставља услове.

Он је, међутим, истакао да је много раније, пошто је Београд био критикован због кампање за повлачење признања, говорио светским лидерима да можемо да се договоримо, али да смо према броју земаља које признају односно не признају Косово, негде "пола пола".

Како је приметио, територијално и по броју становника много већи део човечанства није признао КиМ.

"Али не могу они да наставе кампању за признавање Косова, за промоцију, како кажу, државности, а да ми будемо неко ко ће да каже, извините, нећемо да вас ометамо у томе. Па, ви ометате нашу државност", нагласио је Вучић.

Вучић је приметио да би за Приштину била увреда када би обе стране биле спремне на компромис, односно да нема нових признања Косова и повлачења признања.

"Стварно мислите да је то за вас увреда, а није увреда за нас када нам неко предлаже нешто другачије?", упитао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србији, и када би сутра таксе биле укинуте, бити потребне године да се врати на то тржиште и да у потпуности заузме онај део тржишта који је некада имала, уз огромно време и добит које су изгубљене.

"Наш циљ је да се то догоди што пре", подвукао је Вучић.

Он је навео да је Београд отворен за робу, услуге и све друго што може да понуди Приштина, као и Скопље, Подгорица, Сарајево и Бањалука, али да људи морају да разумеју да се на основу нечега што је противправно учињено, не може рећи - "сад ми захтевамо још нешто".

"Можемо да разговарамо о доброј вољи, али онда морате да разумете да и друга страна мора да покаже добру вољу", рекао је Вучић.

Срби и Хрвати морају да рачунају једни на друге

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се у Јерусалиму срео са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић и да је са њом имао добре и пристојне разговоре.

Он је рекао и да се увек трудио да одржи најбоље односе и да је сигуран да ће Срби и Хрвати имати боље односе у будућности.

"Мораћемо да живимо заједно и да рачунамо једни на друге у будућности", рекао је Вучић новинарима по завршетку посете Јерусалиму где је боравио поводом обележавања 75. годишњице ослобођења логора Аушвиц.

Он је навео да се увек трудио да одржи најбоље односе са Хрватском, имајући у виду све што је било у прошлости.

"Људи нису желели да чују моје речи ни у Србији ни у Хрватској, чак их нису преносили у Хрватској иако се ја трудим да спустим свој гард према њима због личне историје моје породице која је страдала од усташа, као и током рата 1992. године", објаснио је Вучић.

Он је истакао и да не мисли да упоређује ни Јасеновац ни Олују, додајући да има и Хрвата који су преживели тешке трагедије од нас Срба.

Вучић је рекао да му је жао што је током церемоније у Јерусалиму приказано пет великих логора, а не и Јасеновац, али и то што нисмо радили на поштовању своје прошлости и народа.

"Ми 75 година нисмо снимили филм о Јасеновцу. Сада се снима и ускоро ће бити завршен. Један председник морао је да изађе са иницијативом", приметио је Вучић.

О сусрету са Пенсом и Макроном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је потпредседнику САД Мајку Пенсу, током кратког разговора у Јерусалиму, захвалио на ангажману САД и позвао га да заједно са председником Доналдом Трампом посети Србију.

"Захвалио сам се за ангажман, рекао да сам разговарао јуче са саветником за националну безбедност председника САД Роберт О'Брајан, да ћу се сутра видети са специјалним изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, да су у току наши разговори око различитих тема везаних и за КиМ и за регион и да очекујемо и његову посету и посету Трампа Србији", рекао је Вучић новинарима на крају посете Јерусалиму.

Он је нагласио да је разговор био кратак и да је искористио колико је могао своје време.

Вучић је рекао да је подсетио Пенса на то ко је, иако су имали званичне разговоре када је председник Србије боравио у Белој кући, јер Пенс среће бројне председнике широм света.

"Мене то није срамота, не патим, нисам од оних који кажу: ''Јао, чим ме је видео, сетио се треће реченице из нашег разговора", рекао је Вучић.

Када је реч о сусрету са председником Француске Емануелом Макроном, Вучић је рекао да му је пренео да се нада да ће се њих двојица видети званично и после маја.

Вучић је рекао да очекује да ће и 16. фебруара, ако све буде у реду, имати званичан стастанак у Бриселу у Европском савету са Шарлом Мишелом.

Он је додао да је Макрону поручио да када "он заврши своје локалне изборе, када се заврши сва та гунгула око отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, имаћемо ми и Црна Гора да тражимо нешто за Србију и за нашег јужног суседа".

Остале вести