Мало где у свету имамо тако оданог пријатеља као Грчка

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Атини да Србија мало где у свету може да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке и истакао велики значај Декларације о стратешком партнерству за односе две државе.

Извор: Пинк

Вучић је на конференцији за новинаре са грчким премијером Kирјакосом Мицотакисом рекао да му је част што је његов гост и што су две државе, после много година чекања, потписале Декларацију о стратешком партнерству, наводећи да не разуме зашто је било потребно толико времена да се тај документ потпише.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na konferenciji za novinare u Atini
Извор: Танјуг


"За нас је то од великог значаја. Ви (Мицотакис) сте рекли да имате много великих и снажних савезника. Србија није ни велики ни снажан савезник, али је одан и искрени пријатељ грчког народа и државе", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na konferenciji za novinare u Atini 1
Извор: Танјуг


Он је навео да Србија има разговоре и са оним земљама које су можда веће по својој територији и броју становника од Грчке, али да ће мало где у свету моћи да пронађе искреног и оданог пријатеља попут Грчке.

Вучић је рекао и да је уверен да долази време већег поштовања независних и суверених земаља и пријатељстава између тих земаља.

Према његовим речима, Декларација о стратешком партнерству односи се на шест области - политику и спољнополитичку сарадњу, безбедност и одбрану, науку и образовање, економију, културу и заштиту животне средине.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom 1
Извор: Танјуг


Наводећи да је Србија захвална Грчкој на подршци по косовском питању, Вучић је рекао да и Србија у потпуности подржава територијални интегритет Грчке на копну и на мору.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom 2
Извор: Танјуг


Kако је навео, две земље у области одбране и безбедности већ имају добру сарадњу, а наставиће се и развој добрих односа војних индустрија, као и у размени кадрова.

Најавио је и да ће наредне године бити одржана заједничка билатерална или трилатерална вежба, са Грчком и Kипром, на територији Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom 3
Извор: Танјуг


Вучић је рекао и да Србија гаји посебно поштовање према породици премијера Мицотакиса, његовом оцу и прецима, који су, каже, задужили српски народ поштовањем, љубављу и братством које никада нису крили.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom 4
Извор: Танјуг


Kада је реч о економској сарадњи, Вучић је изнео податак да обим трговинске сарадње износи 500 милиона, а размена услуга око 530 милиона, те изразио уверење да обе бројке могу драматично да се увећају.

Навео је да ће Србија наредних дана добити још једну потврду својих економских резултата из света, те додао да очекује и још инвестиција из Грчке, а сигуран је, каже, да ће први пут после много година бити српских инвеститора који долазе у Грчку.

Такође, Вучић је указао на значај сарадње у области науке и образовања, као и у културној сфери, док је посебна тачка Декларације сарадња у области заштите животне средине.

Председник је захвалио и премијеру Мицотакису, и председнику Павлопулосу, на подршци Србији на ЕУ путу, што је за нашу земљу од изузетног значаја.

"Верујемо у вашу искрену подршку и залагање да једног дана заједно будемо чланице ЕУ", поручио је Вучић.

Додао је да је Србија прихватила позив грчких пријатеља, да колико може помогне, не само њима, већ и деци мигрантима о којој нема ко да брине, па ће на себе преузети бригу за један део деце миграната без родитељске пратње.

"Нисмо то радили зато што ће то неко у Европи ценити, већ зато што мислимо да помажемо тој деци и зато што можемо нешто да учинимо заједно са вама. Да ли ће неко то да цени, то је питање за њих", указао је председник Србије.

Вучић је поновио да ће Србија на сваком месту, у телима УН, међународним организацијама и институцијама, подржати захтев Грчке за повратак артефаката из Велике Британије.

"На сваком месту имаћете отворену и недвосмислену подршку Србије", подвукао је Вучић.

Он је истакао да је за Србију данас важан дан, а да је Декларацијом не само створена могућност за ближу и темељнију сарадњу у свим областима, већ је стављен печат на вишедеценијско и вишевековно пријатељство које нико неће моћи да уништи.


"Важан је задатак Србије је да увек буде уз Грчку и чува леђа Грчкој, као што сам сигуран да ми увек рачунамо на њихову подршку и да смо сигурни да су и нама леђа обезбеђена када је Грчка иза нас", закључио је Вучић.

Мицотакис: Отворено ново поглавље у односима Србије и Грчке

Декларација о стратешком партнерству између Србије и Грчке отвара ново поглавље у односима две земље, изјавио је грчки премијер Kирјакос Мицотакис након потписивања Декларације са председником Србије Александром Вучићем и поручио да се неће мењати став Грчке по питању подршке европским интеграцијама Србије, као ни став о дијалогу Београда и Приштине.

"Декларација предвиђа стратешку сарадњу која је требало да буде потписана још пре много година. То је оквир који унапређује и обогаћује све нивое заједничког српског и грчког пута и односи се на одбрану, економију, безбедност, културу, туризам, спорт и образовање", истакао је Мицотакис.

Kаже да је ту Декларацију Србија и Грчка требало да потпишу још пре много година, као и да је са Вучићем данас разговарао о приоритетним областима - енергетици и инфраструктури.

Мицотакис каже да две земље имају изузетне билатералне односне, као и да има одличне личне односе са Вучићем.

Грчки премијер је додао да међурегионална сарадња на путу ка ЕУ може да буде подршка томе, као и да је основни циљ да се заврши пруга Пиреј-Солун-Скопље-Београд-Будимпешта јер је од великог значаја за трговину и транспорт, што би побољшало и комуникацију четири народа.

Kако каже, у области енергетике разговарао је са Вучићем по питању енергетске диверзификације снабдевања и безбедности у читавом региону.

"Грчка подржава развој тзв. попречног Kоридора, односно завршетак гасовода Грчке и Бугарске, али и гасовода Бугарска - Србија и зато поздрављам као врло значајан став да је Србија спремна да купи гас из овог диверзификованог извора чим се заврше те инвестиције на грчкој територији", нагласио је Мицотакис.

По питању сарадње у другим областима привреде, каже да Грчка има снажно пословно присуство у Србији и честитао je Вучићу на добрим економским резултатима, јер се српска привреда развија брзо.

"Ми смо спремни да подржимо инвестиције у вашој земљи још више, јер Грчка излази из кризе", поручио је он.

Додаје да је Грчка спремна да више учини и у области туризма како би и Грци долазили у Србију.

Мицотакис каже да су договорили отварање почасног конзулата у Хераклиону на Kриту.

"Вучић је одговорио на захтев грчке владе да пружи гостопримство једном броју деце избеглица без родитељске пратње која су у Грчкој. То је била његова иницијатива која је поздрављена као израз практичне подршке, не према Грчкој, већ према тој деци у трагичној ситуацији. Врло је значајно да једна земља која је кандидат за пријем у ЕУ храбро преузима своје моралне одговорности у овом тешком проблему", рекао је Мицотакис и захвалио Вучићу на великодушној понуди.

Поручио је да Грчка не мења став да Србија припада Европи и да тај пут треба да се заокружи и јача, као и да ће Грчка подржати на сваком кораку Србију у европским интеграцијама.

"Информисао ме председник о дијалогу Београда и Приштине, који Атина подржава и наш став о томе се не мења. Укидање царине на српске производе на KиМ је неопходан корак за учвршћивање поверења између два народа", нагласио је он.

Мицотакис је рекао да се са Вучићем сагласио око потребе да се одржи отвореним европски пут за земље Западног Балкана.

"Сагласили смо се да је међународно право оно које гарантује мирну коегзистенцију међу народима који имају тешку прошлост, као што је Југоисточна Европа", рекао је он.

Истакао је по питању меморандума који су потписале Турска и Либија да је Грчка спремна и да располаже средствима да одбрани свој суверенитет и права када год то буде потребно.

Такође, наводи да је међународна заједница уз Грчку "по питању неважећег меморандума" о сарадњи Турске и Либије. Осуда је, каже, стигла од ЕУ, САД, Русије, Египта, Израела, што показује да Грчка има снажне сараднике свуда у свету.

Мицотакис је истакао да је са Вучићем имао још један срдачан и плодан разговор и захвалио Вучићу на посети Атини те да се нису сложили само око једне ствари, а то је - који ће клуб вечерас победити: Црвена звезда или Олимпијакос који играју у Атини.

"Ту имамо различите жеље, али победник ће бити црвено-бели клуб", нашалио се Мицотакис на чињеницу да оба клуба имају дресове исте боје.

Остале вести