Спремни смо да разговарамо о компромисном решењу

Најновије
Извор: Танјуг

Србија је спремна да преговара о компромисном решењу косовског проблема, а ако неко мисли да дође у Београд и каже нам да признамо Kосово и Метохију као независну земљу - то се неће догодити, рекао је председник Србије Александар Вучић у интевјуу за грчки дневни лист Kатимерини.

Вучић је, упитан о корекцији граница као могућем делу решења косовске кризе, поставио питање - о којим границама се говори, о онима које признају Kина, Русија, Грчка и Шпанија или онима које признају Француска, Немачка?

На поновљено питање новинара о сценарију размене територија, председник Вучић је подсетио да је Србија увек тражила компромис и да не жели да се наметне решење које ће бити у интересу само једне стране.

"Ми смо спремни и отворени да преговарамо о било каквом компромисном решењу. Неки помињу друге моделе, али не нуде нам ништа конкретно. Ако неко мисли да ће доћи у Београд и рећи нам да признамо Kосово и Метохију као независну земљу, то се неће догодити", рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Грчкој што није признала независност Kосова и рекао да је "реч је о земљи која штити међународно право, упркос притисцима којима је по том питању била изложена".

"Од мене нећете чути друге захтеве осим тога да желимо да се укину таксе од 100 одсто (које је увела влада Приштине на српске производе). Зато желимо да седнемо за сто, да разговарамо о том проблему и пробамо да нађемо решење", рекао је Вучић у интервјуу који је дао приликом дводневне званичне посете Атини.

Да чувамо леђа једни другима

Председник Србије Александар Вучић поручио је да би Атина и Београд требало додатно да ојачају своје економске и политичке везе и "чувају леђа" једни другима на међународној сцени.

Вучић је у интервјуу за грчки лист Kатимерини рекао да је промовисање трговинске размене од посебног значаја, али да је циљ и унапређење политичких односа како би две земље међусобно ојачале своје позиције у међународној заједници.

На питање новинара да ли мисли да Србија и Грчка могу да остваре сарадњу ван структура ЕУ, Вучић је рекао да су везе између две земље веома присне и да је од изузетне важности да се институције Европске уније прилагоде већ успостављеним везама, јер "Грчка није само земља у коју идемо на одмор".

Вучић је такође нагласио важност коју Београд придаје железничкој прузи Будимпешта-Пиреј, преко Београда, Скопља и Солуна, као и сарадње између наше земље, Грчке, Бугарске и Румуније.

Он је додао да је водио разговоре са кинеским и европским званичницима у вези са завршетком тог пројекта.

Вучић је напоменуо да Европска унија готово свакодневно врши притисак на Београд због веза са Kином и Русијом, али инсистирао је Србија жели да одржи добре односе са тим земљама.

Он је нагласио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије и да је Србија много постигла на свом европском путу.

"Разумемо унутрашње процесе ЕУ, али наш циљ је да одржимо свој интерес и да имамо добре односе са нашим суседима", рекао је председник Србије, који је у понедељак стигао у Атину на позив председника Прокописа Павлопулоса, подсећајући да је Србија војно неутрална земља и да стога мора ојачати своју војску.

На питање новинара има ли Западни Балкан алтернативу Европској унији, Вучић је рекао да су мир, сарадња и придружење ЕУ основни циљ Западног Балкана и да не можемо чекати да се створи нека "замена" ЕУ.

Вучић је такође рекао да ће Београд учинити све што може како би помогао и Европи и Грчкој у вези са проблемом миграната.

Он је изразио спремност Србије да помогне и Грчкој и Европи са проблемом избеглица, али је нагласио да нашој земљи морају рећи шта тачно желе.

На питање новинара хоће ли приликом састанака са грчким званичницима бити разговора о миграцији и да ли ће Србија сарађивати са грчким властима, Вучић је рекао да "ћемо урадити оно што наши грчки пријатељи кажу".

"На седници Европског парламента подржали смо захтев Грчке за повећањем средстава, али и присуство Агенције за европску граничну и обалску стражу. Спремни смо да помогнемо и Грчкој и Европи. Али морају да нам кажу шта желе", изјавио је Вучић.

Вучић је поменуо и недавни састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел, приликом којег ју је упитао шта да ради.

Према његовим речима, Србији се са једне стране говори да не пушта избеглице да прођу, док се с друге апелује на заштиту људских права и каже се да се избеглице пропусте.

Вучић борави у званичној посети Грчкој, током које је разговарао са државним врхом.

Остале вести