Златна медаља част и подстрек за даљи развој односа

Најновије
Извор: Танјуг

Златна медаља за заслуге Града Атине велика је част за Србију, и мене лично, али и обавеза и подстрек да радимо на унапређењу не само добрих, већ и братских односа, поручио је данас у Атини председник Србије Александар Вучић.

Извор: Пинк тв

Вучић је рекао да та награда говори о искреном братству српског и грчког народа и да му је посебно драго што ју је добио од градоначелника Атине и Градског већа.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa gradonacelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, urucivanje zlatne medalje 1
Извор: Taнјуг


"Наши народи су блиски још од средњег века и Света Гора је била место сусрета наших култура", нагласио је Вучић и додао да то што у Србији и Грчкој постоје улице назване по великанима два народа говоре о нашој блискости и искреном пријатељству.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa gradonacelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, urucivanje zlatne medalje
Извор: Танјуг


Подсетио је да је српски краљ Александар Обреновић 1896. био први суверен који је присуствовао отварању модерних олимпијских игара у Атини, као и да су у оба балканска рата, 1912. и 1913. године, два народа била најближи савезници.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa gradonacelnikom Atine Kostasom Bakojanisom
Извор: Танјуг


"У Првом светском рату да није било Грчке и Грка, нестала би српска држава. А, када су Венизелосу понуђени територијални уступци на рачун Србије, он је изговорио чувену реченицу: Грчка је сувише мала да би могла да буде тако подла. И зато је то један од јунака и Србије, а не само Грчке", нагласио је Вучић.

Председник Србије каже и да су Срби и Грци једнако страдали током Другог светског рата борећи се поротив фашизма и да је већина околних народа припадала Централним силама, док су се српски и грчки народ јуначки и храбро борили за слободу.

Такође, указао је да је грчки народ 1999. године, иако је Грчка чланица НАТО, био уз српски народ и пружао помоћ и подршку како је знао и умео, онда када је Србији било тешко.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa gradonacelnikom Atine Kostasom Bakojanisom
Извор: Танјуг


Председник је истакао да је Грчка једна од пет земаља ЕУ која није признала независност Kосова и Метохије, на чему смо захвални, као и да је данас, када Грчка осећа неку врсту угрожености на Медитерану, без обзира на добре односе Србије и Турске, дужност Србије да каже да ће увек чувати, штитити и залагати се за очување територијалног интегритета Грчке, на копну и на мору.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa gradonacelnikom Atine Kostasom Bakojanisom
Извор: Танјуг


"Србија и Грчка и у добру и у злу биће заједно, а ову медаљу схватам као додатну обавезу за Србију, и за себе, да учинимо све што можемо да наше економске, културне и свеукупне односе и даље унапређујемо", рекао је Вучић.

Kако је казао, Србија и Грчка, Срби и Грци, када су заједно, ма колико да нису велики као неки други имају "непобедиву снагу".

Градоначелник Атине Kостас Бакојани, који је уручио Златну медаљу за заслуге Атине, председнику Србије, истакао је да је медаља признање за допринос великом пријатељству који повезује српски и грчки народ, као и знак искреног поштовања према његовој личности.


Истакао је да је Вучић искусан политичар који је више пута показао храброст и променио будућност своје земље.

Бакојани је нагласио је то да два народа повезује географска близина, као и заједничка бурна историја кроз векове.

Много је тога, како каже, што повезује и спаја Грке са српским народом и зато два народа желе да деле заједничку будућност, у миру и слози.


"Иначе, више пута у прошлости сте показали да сте за конструктивне односе и да подржавате настојање за сарадњу поштујући наше заједничке вредности", рекао је он.

Подсетио је да Атина и Београд имају споразум о пријатељству и сарадњи који траје више од 50 година.

"Београд је престоница коју Грци посебно воле не само због историје већ и савременог доприноса цивилизацији", додао је градоначелник.

Остале вести