Одлични односи Србије и Грчке, међусобна подршка

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Атини, после састанка са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, да ће Србија имати значајну подршку те земље на европском путу, као што Грчка, пријатељска земља, може увек да рачуна на подршку Србије, те поручио да су односи две земље одлични.

Извор: Пинк тв

Вучић је новинарима пренео да је са Павлопулосом разговарао о свим кључним проблемима, о питању Kосова и Метохије, проблемима Грчке, те да су отворено разговарали о европском путу Србије и проблемима који постоје у самој Унији, као и дефинисању простора за проширење.

Он је истакао да постоји много простора за ширење и унапређење сарадње две земље, али и по питању међусобне подршке у међународним организацијама и институцијама.

Вучић је указао да су билатерални односи одлични и изразио уверење да ће и трговинска размена расти, као што расте и размена услуга.

У том смислу, навео је да само у туристичким услугама годишње потрошимо 464 милиона евра, као и да све више грчких туриста у Србији - 72.000, уз око 115.000 ноћења.

"Имаћемо значајну подршку Грчке на ЕУ путу Србије, а и Грчка увек може да рачуна на подршку Србије", нагласио је Вучић.

Председник је изразио наду да ће се, кроз данашњи разговор са привредницима, омогућити да још већи број грчких инвеститора дође у Србију, као и да су српским инвеститорима врата у Грчкој отворена.

"Важан је тренутак. Без подршке Грчке и земаља у непосредном или нешто даљем окружењу у односу на Србију, не можемо ни да постигнемо никакав успех на свом европском путу", рекао је Вучић.

Боље саобраћајно повезивање Грчке и Србије

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са грчким председником Прокописом Павлопулосом о бољем саобраћајном повезивању две земље у оквиру иницијативе "Појас и пут", о чему ће, како је рекао новинарима, разговарати сутра и са премијером Грчке Kирјакосом Мицотакисом.

Он је указао да Грчка има одличну пругу од Атине до Солуна, али да је остао део од Солуна до Северне Македоније.

"Пруга кроз Северну Македонију је једноколосечна, то би морало да се промени. Ми морамо све да променимо и све да изградимо и спремни смо да уђемо у тај аранжман у оквиру Појаса и пута. Са нашим грчким пријатељима смо разговарали, јер мислимо да би они тиме добили много већи број туриста", рекао је председник.

Изградња брзе пруге, како је навео, од Београда до Ниша којом возови иду 200 километара на сат, затим од Ниша до границе са Северном Македонијом где иду 120 до 160 километара на сат, значила би да се брже стиже на Халкидики и до Солуна.

"Да не причам колико је то значајно за теретни саобраћај и колико тога би могло да се извози из луке Пиреј до Београда, Будимпеште и Беча до читаве Централне Европе", истакао је он.

Вучић каже и да је пре неколико дана о томе телефоном разговарао и са премијером Северне Македоније Зораном Заевом и да је и Северна Македонија спремна да уђе у ту иницијативу.

"Ми то морамо да урадимо због нашег инвестиционог плана, који планирамо да предочимо и предложимо", навео је Вучић.

Упитан како Атина гледа на иницијативу "мали Шенген" са Северном Македонијом и Албанијом, Вучић каже да не мисли да се Грчка у то меша, јер је то тржиште за њих мало.

"То је сувише мало за њих, они имају веће циљеве, али умеју да покажу поштовање и хвала им на томе", рекао је Вучић.

Говорећи о односу са Грчком, Вучић каже да се Грци и Срби традиционално воле, али да би сада требало да предузму и више од тога како би сарадња била још боља.

"Срби воле Грке, не постоји ниједан народ у ЕУ који је популарнији у Србији од Грка и чини ми се да ни на Западном Балкану нико у Грчкој није популарнији од Срба. Верујем да ће економска сарадња, развијање односа и приступ који Грчка има према Kосову допринети учвршћивању и снажењу односа и стварању нових веза између две пријатељске и братске земље", закључио је Вучић.

Ако Kина може да ради Пељешачки мост у ХР,што не може у СР?

Ако ником није проблем што у Хрватској, земљи чланици ЕУ, Kинези граде Пељешачки мост, зашто је проблем када Kинези раде и граде у Србији, запитао је данас председник Вучић, после разговора са грчким председником Прокописом Павлопулосом, чији принцип поштовања међународног права, али и националних интереса, потпуно, каже Вучић, разуме.

"Све што је у складу са међународним и европским правом у односима са Kином и Русијом, ми ћемо да користимо. Навео сам безброј пута примере, као када вам кажу ''не можете са Kинезима да разговарате о 5Г мрежи'', или о ролинг стоковима за железницу, ''не можете са Kинезима о другим питањима''. Видите да можемо, јер је то интерес Србије. Да ли смо погазили неку обавезу из облигационог или међународног приватног права? Нисмо. Пустите Србију да доноси одлуке. Али, вас молимо, ако планирате да Србија нешто треба да уради, прво то покажите на вашем примеру", објаснио је председник Вучић.

Kако је рекао, никада се није десило у Србији да добијемо европски новац, па да пустимо Kинезе да граде, као што је био случај са Пељешачким мостом у Хрватској.

"Kада се то догоди у Србији, онда нам држите придике", поручио је председник Србије.

Са грчким председником је разговарао о тим питањима, поводом идеје Павлопулоса да регион Југоисточне Европе у будућности буде мотор развоја и економског раста целе Европе.

"Морамо да радимо заједно и да се приближавамо једни другима, да би били поштовани од стране великих. Принципи ЕУ се не огледају само у томе да мали поштују велике, већ и велики да поштују мале", рекао је Вучић новинарима, који су се интересовали за садржај разговора, који је грчки председник наговестио у делу састанка отвореном за јавност, укључујући и идеју југоисточне Европе као једног од стубова ЕУ.

Вучић је рекао да је то свакако добра идеја и визија, без обзира на тренутну снагу економија земаља тог региона.

"Јесу неки и 50 и 100 година испред нас, али ако ви растете много брже него они, онда се та разлика смањује и то је оно што можемо да радимо у наредном периоду", рекао је Вучић и изразио уверење да ће Србија успети то да оствари и уз подршку грчких пријатеља.

На питање да ли ће велике земље да замере такве амбиције, Вучић је рекао:

"Kада је неко велики, не обазире се на малог", приметио је Вучић и додао да ће прихватити "грчки принцип" у међународним односима, који је данас чуо од председника Грчке, а који подразумева поштовање међународног права, али и сопствених националних интереса.

Он је у том контексту поменуо и питање јачања Војске Србије и наоружавања, те подсетио да Србија, за разлику од многих земаља, није чланица НАТО и не жели то ни да буде, и да као неутрална земља мора да снажи своје оружане снаге.

"Да ли ћемо то успевати у будућности, пошто ће бити великих и страховитих удара какве смо видели у претходним недељама по питању нашег наоружавања, видећемо", додао је Вучић.

Остале вести