Једни уз друге када је најтеже

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић захвалио је данас председнику Грчке Прокопису Павлопулосу на подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и европском путу наше земље, те поручио да ће Србија подржавати територијални интегритет Грчке и неће мењати своју позицију по питању Kипра.

Вучић је истакао да се Србија и Грчка на политичком плану подржавају и у свим међународним организацијама и институцијама и додао да су два народа били једни уз друге увек када је било најтеже.

Vucic sa Pavlopulosom 1
Извор: Танјуг



Председник Србије се, на почетку разговора у ужем формату, Павлопулосу обратио са "драги пријатељу", те истакао да су Србија и Грчка били и данас су пријатељи, а да је на њима да односе даље развијају како би две земље и два народа били још бољи пријатељи и још ближи у будућности.

"Српски и грчки народ су вековима делили заједничку судбину и били једни уз друге кад је било најтеже", рекао је Вучић.

Vucic sa Pavlopulosom 2
Извор: Танјуг


Он је истакао да су веома добри билатерални односи две земље, те да је поново покренуто повећање трговинске размене, да размена услуга расте из године у годину, док је све више српских туриста у Грчкој, али и Грка у Србији.

Вучић је захвалио Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која ће, истиче, увек подржавати територијални интегритет Грчке.

"Потписници смо Kонвенције о праву мора и у складу са тим подржаваћемо, на сваком месту у свету, интегритет Грчке, као што смо то учинили и са Kипром, и та наша позиција није мењана и биће непромењена и у будућности", рекао је Вучић.

Изразио је захвалност Грчкој на подршци европском путу Србије, те додао да ми знамо да имамо одређене услове које други нису имали, што је, у случају Србије, између осталог, и питање Kосова и Метохије.

Приметио је да Србији понекад о владавини права говоре неки из земаља у којима је ситуација са владавином права много лошија него у Србији, али је додао да у Србији то разумемо и све реформе које се спроводе, спроводе се, каже, у интересу наших грађана.

"Веома нам је важно да те реформе изведемо до краја да бисмо живели у демократији, имали ефикасније правосуђе и да би људи могли да се осећају слободно и да припадају друштву најбољих. И уверен сам да ће ЕУ имати разумевања за Србију", рекао је Вучић.

Председник се захвалио лично Павлопулосу што је, каже, током целог мандата водио рачуна о интересима Србије, о блискости Србије и Грчке, те поручио да ће ова његова посета, као и посета председника Грчке Београду 2017. године само дати нови импулс добрим односима.



Вучић је додао да ће данас имати састанак и са грчким привредницима, од којих многи већ послују у Србији, и изразио уверење да ће то бити значајан замајац за долазак нових инвеститора у Србију, као и да ће све већи број српских привредника улагати у Грчку.


"Велико вам хвала, а на српску подршку, на онолико помоћи колико ми, као братски и пријатељски народ, можемо да вам пружимо, увек можете да рачунате. Kао што ми увек рачунамо на вашу подршку у европским интеграцијама, али и у различитим регионалним иницијативама", рекао је Вучић.

Vucic sa Pavlopulosom 3
Извор: Танјуг


Додао је да верује да ће Србија и Грчка бити још ближе повезане путничким и железничким саобраћајем, те указао на заједнички интерес за изградњу железничких коридора од Будимпеште до Пиреја, што ће, каже, бити још једна потврда пријатељства.

Остале вести