Са Меркел данас о KиМ и европском путу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарати пре свега о Kосову и Метохији и европском путу Србије.

Извор: TВ Пинк

Он ће, како је најављено, касније данас разговарати с Меркел телефоном.

Вучић је, након отварања радова на Моравском ауто-путу, упитан о чему ће разговарати са канцеларком казао да ће свакако да помене KиМ, европски пут Србије, економску и сваку другу билатералну сарадњу са Немачком.

"Шта ће она мене да пита, то морате њу да питате“, додао је он.

Осврнуо се на јучерашње разговоре са председником Русије Владимиром Путином, преневши да је са њим, на иницијативу шефа руске државе, у два или три наврата разговарао насамо, али да садржај тих разговора не може да обелодањује.

Kаква кампања, нисам ја цртао мете вама, већ ви мени

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није знао за организацију скупова подршке њему у неколико градова, те замолио људе да се не окупљају, већ само да наставе да раде, јер, истиче, рад нико не може да победи.

"Молим их да не организују те скупове. Бескрајно сам им захвалан, јер, иако ме нису питали, то показује да ти људи имају неку емоцију, а пре свега да су забринути за будућност своје земље", рекао је Вучић у Шапцу коментаришући скупове подршке њему.

"Молим их да то не раде више. Не могу они мени ништа. Не можете да победите нечији рад. Можете да цртате шта год хоћете, 100 снајпера да уперите, али рад не можете да победите", истакао је председник.

Вучић је рекао и да се насмеје на коментаре како се води кампања против његових политичких противника због цртања мета.

"Пише један стручњак, тајкун, представнику из ЕУ да ли зна у којој је земљи био и како се овде води хајка против њих. А, ја кажем - само наставите. Нисам ја вама цртао мете, него ви мени. И ја кажем да је то с метама у реду, а они помињу хајку. То је та перверзна инверзија, којом се свакодневно служе", рекао је Вучић.

Поновио је молбу својим присталицама да не организују скупове, јер ће одговор на све дати грађани на изборима.

"А, та жеља која постоји код других да спречавају слободу окупљања онима који другачије мисле. Тога смо се наслушали у претходном периоду", рекао је Вучић.

Нама признање не треба, нормализацију очекујем, али никако да дођу

Нама признање Приштине не треба, нормализацију и ја очекујем, али Приштина опструише разговоре и дијалог, рекао је данас председник Александар Вучић.

Уз подсећање да је Београд увек спреман да настави разговоре по питању КиМ са албанском страном, чим укину таксе, он је тако, на молбу новинара, прокоментарисао изјаву Метјуа Палмера да САД желе да виде потпуну нормализацију односа Београда и Приштине, што би, прецизира Палмер, значило међусобно признање.

"Ми не чезнемо за њиховим признањем, а што се тиче нормализације и ја то очекујем, али никако да дођу. Добро би било да наставимо разговоре, иако нисам превелики оптимиста".

Вучић је рекао, такође, да смо ми увек спремни да разговарамо ако укину таксе и поручио:

"Знају пут, да онда дођемо и почнемо да разговарамо".

Шабачке власти бојкотују и изборе и рад

Свечаном обележавању почетка изградње ауто-пута Рума-Шабац-Лозница није данас присуствовала шабачка власт, нити председник општине Шабац Небојша Зеленовић, а председник Александар Вучић на то каже да они изгледа бојкотују и изборе и рад.

На питање како коментарише то што на догађају није било представника власти у Шапцу, који тврде да неће да учествују у предизборној кампањи, Вучић је одговорио:

“Лепо неће да учествује у предизборној кампањи. Он је за бојкот избора и рада“.

Додао је да он нема проблем с тим.

Могу да ми прете али претњама неће срушити путеве и фабрике

Опозиција претњама да ћу завршити као Александар Обреновић неће срушити изграђене ауто-путеве и фабрике, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да је сигуран да грађани знају којим путем Србија иде.

Коментаришући нове претње које су му упућене на друштвеним мрежама, те на питање новинара како види то што су Бошко Обрадовић и његове присталице рекли да ће да заврши као Александар Обреновић, рекао је да то неће променити чињеницу да су сада плате и пензије веће него икада.

"Што се тиче ових што прете да ћу да завршим као Александар Обреновић или као Александар Карађорђевић, пошто су вероватно сваког Александра нашли да је исто завршио. Један са мецима у себи, а другог смо јуначки онако изболи 52 пута, па га још бацили преко терасе. Хоће ли тиме да сруше ауто-путеве и чињеницу да су када су отишли са власти оставили ненормалне дугове и фабрике пусте, а да данас отварамо фабрике у свим градовима", запитао је Вучић.

Они нека раде свој посао, немам проблем са тим, али сам уверен да грађани виде којим путем иде Србија, поручио је председник.

И ја кажем-фабриковани злочин у Рачку, хоће све да нас осуде?

Председник Александар Вучић назвао је данас застрашујућим то што је Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао је да је измишљен, те поручио да и он сам понавља да је то фабриковани злочин и упитао да ли ће због тога све да нас осуде.

"То је застрашујуће", рекао је Вучић новинарима у Шапцу и додао: “Ви чланови Српске листе поновићете исто, и ја понављам сада - фабриковани злочин у Рачку, где је све фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер Вокер", рекао је Вучић.

Како каже, понављаће то сваки дан да види хоће ли све да нас осуде и хоће ли пробати да избришу истину, само зато што се то њима у Приштини не свиђа, те приметио да је им је то главна вест.

Вучић је указао да су у Приштини синоћ у својим медијима прогласили мртвом Силвану Арсовић, бившу сарадницу убијеног Оливера Ивановића, против које је косовско Специјално тужилаштво подигло оптужницу за умешаност у то убиство, а која је због лошег здравственог стања примљена на лечење у болницу у Косовској Митровици.

"Ко зна какве су то манипулације и шта су све покушали да ураде око убистава Оливера Ивановића. Прогласили је мртвом, још говорећи како су је наши лекари убили. То су застрашујуће ствари", истакао је Вучић.



Вучић о изјави Лазанског: Видећемо када дође време

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће питање могуће заједничке производње оружја са Русијом бити разматрано када дође време.

“Ако будемо могли у реду, ако не будемо, видећемо када дође време“, додао је Вучић, упитан за изјаву амбасадора у Русији Мирослава Лазанског да је то била тема разговора у Сочију.

Тако је одговорио на питање новинара о писању медија да ће Србија са Русијом производити оружје рекао да се свашта појављивало у медијима.

“Е шта се све у медијима појавило, мајко рођена. Али ако Мирослав Лазански то зна, то је кредибилан извор“, нашалио се он.

Указао је да су постојале наше идеје да се направи нека врста сарадње по питању технике независног вешања, осовинског спајања у камионима, што би, каже, било врло важно у будућности.

 О Алексићу, Јовањици, Зеленовићу, смешни сте, али штетите Србији

Председник Александар Вучић прокоментарисао је и изјаву градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, да је дошао у Шабац да означи почетак радова на изградњи ауто-пута Рума-Шабац-Лозница у оквиру предизборне кампање, рекавши да ниједан ауто-пут није отворио у изборној кампањи.

"Срам те било. Никад ниједан ауто-пут нисам долазио да отворим у изборним кампањи и ја ауто-путеве завршавам по Србији, као што се види. Нико од њих ни овакве припремне радове није био у стању да уради", поручио је Вучић.

Он се осврнуо и на аферу "Крушик" и поручио опозицији да су "лагали" када су говорили да га Путин неће примити и да ће се односи између Србије и Русије погоршати.

"Шта је смисао афере Крушик? О чему се ради? Извозили у Украјину? Лагали сте. Говорили сте: "Путин неће да те прими, са Русијом ћемо да заратимо." Лагали сте. Вероватно ме је звао насамо и одликовао и поклонио пушку краља Милана зато што не поштује Србију и мене или зато што мисли да смо наоружавали Украјину. Смешни сте са тим причама. То што је ваша жеља да нанесете штету Србији, то не иде", поручио је председник.

Одбацио је и тврдње опозиције о наводној умешаности свог брата у случај Јовањица, и рекао да тиме циљају, као и други, измишљеним причама, на њега, јер знају да га то боли.

Вучић је поновио да се његов брат није никада видео са власником Јовањице, као што тврди Мирослав Алексић.

"Хвала Алексићу из Трстеника, који је држао ту конференцију за новинаре, иначе познат по бројним криминалним и коруптивним аферама у Трстенику. Али, Тужилаштво, знате како то иде, ви их поставите, па они враћају дугове", рекао је Вучић.

Упитао је медије да наведу једну чињеницу о томе какве је везе његов брат имао са власником Јовањице:

"Наведите ми када се чуо, када се видео и где. Је л зна неко од вас? Је л сте чули то можда од њега? Нисте. Такве ствари, лажне, нико од вас није чуо, јер није могао ни да чује, јер се то није догодило", истакао је Вучић.

Остале вести