Имали смо веома добре и садржајне разговоре

Најновије
Извор: Танјуг

Србија ће наставити сарадњу са Русијом на корист српског и руског народа, поручио је данас председник Александар Вучић после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Сочију, чијим резултатима је, истиче, веома задовољан.

Извор: Пинк

"Имали смо веома добре и садржајне разговоре", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Председник Србије одмах је одговорио на критике из појединих центара због блискости односа наше земље са Русијом.

Бројним представницима разних земаља, који му пребацују, истиче председник, и питају га шта ће уопште у Русији и зашто је тамо, одговара, што је данас рекао и Путину, да је поносан и да је за њега огромна част да такав човек и такав лидер, какав је Путин, има времена за нас.

"А, идем тамо зато што ви обично чекате у реду код Владимира Путина. А, ја чекам много мање од вас. Е зато што показује једнако или мало веће поштовање према нама него према вама, тамо ћемо да идемо још чешће", рекао је Вучић.

Он је истакао да је сарадња Србије и Русије у политици, економији, култури, одлична.

Vucic i Putin - zajednicka pres konferencija u Sociju 04.12.2019. godine
Извор: Taнјуг

"Политичка сарадња је таква да рачунамо на подршку Русије у свим међународним форумима, институцијама, организацијама, као што и Русија може да рачуна на нашу подршку", рекао је Вучић у обраћању на заједничкој прес конференцији са Путином.

Нема, истакао је, тог документа за који би Русија гласала а да је то против интереса Србије, као што ни Србија није и неће гласати против интереса Русије.

Захвалио је Путину што поштује нашу независност и суверенитет и право да сами доносимо одлуке.

"Србија се налази на европском путу, али потписује трговинске споразуме са Евроазијском унијом. Али, европски пут Србије неће смањивати обим сарадње са Русијом, нити ћемо бити мање пријатељ Русији. Напротив, нећемо ником дозволити да се меша у наше односе са Русијом", поручио је Вучић.

Додао је да ће српски народ чувати пријатељство, блискост и братство са руским народом и Русијом и да нам то нико не може одузети без обзира колики притисци били велики.

Посебно је, каже, добра економска сарадња, као и трговинска размена која расте из године у годину.

"Верујем да ће и у 2020. бити већа него ове године. Желим да честитам Русији завршетак гасовода Сила Сибира, ми се радујемо сваком вашем успеху", рекао је Вучић.

Такође, захвалио је Путину на подршци у реализацији многих пројеката и додао да руске машине раде на Ђердапу, а Руске железнице да реализују пројекте у Србији.

Vucic i Putin - zajednicka pres konferencija u Sociju 04.12.2019. godine
Извор: Taнјуг

"Добили смо нови кредит од 172 милиона евра, а ми из буџета дајемо 57 милиона евра за три пројекта. Нових 90 милиона у пругу Стара Пазова - Нови Сад, затим 120 милиона евра за Диспечерски центар и додатних 12 милиона евра за пројекат за барску пругу од Ваљева до црногорске границе. Имаћемо модерну пругу. То је све за нас од изузетног значаја".

Како је рекао, у сфери културе, поред писма патријарха Иринеја које је предао, захвалио је на подршци за изградњу храма Светог Савет у Београду, као и да ће централни део бити ускоро завршен.

Вучић је додао да ће Србија уложити још много новца и да би пре краја следеће године то могло да буде завршено и да је позвао Путина да тада дође у Београд.

"Са великом чашћу сам прихватио позив да присуствујем Дану победе, 9. маја у Москви, то је велика част за нас и све народе који су присуствовали антифашистичкој коалицији и који не желе да дозволе прекрајање историје".

Вучић је још једном изразио захвалност руском председнику на гостопримству, те на времену које је издвојио за једну малу земљу, попут Србије, што, каже, говори о његовој величини, односу и поштовању за српски народ.

Посебно је захвалио Путину на његовом личном доприносу да односи две земље буду веома добри, те поновио да је Путин много урадио за Србију у прошлости због чега, како је приметио, људи у Србији више цене Путина него неке раније руске лидере.

Да је Путин 1999. године одлучивао у Русији, Србија не би била бомбардована, а 2015. године нас је спасао жига срамоте на челу, да смо били проглашени геноцидним народом резолуцијом СБ УН.

Вучић и Путин о решавању питања Косова и Метохије

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је захвалан Русији на подршци међународном праву и Србији по питању Косова и Метохије и очувања територијалног интегритета наше земље.

Он је, на заједничкој прес конференцији са руским председником Владимиром Путином, рекао да је шефу руске државе пренео своја "невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном".

"Пре свега имајући у виду њихове изјаве, најаве и покушаје да се додатним притисцима искамчи само признање независности Косова, а да Србија не добије ништа", рекао је Вучић.

То, поручио је, није ни могуће, ни реално и неће се догодити.

Вучић је поновио да је захвалан Путину на томе што по том питању Србији пружа сталну и чврсту подршку.

Путин је рекао да је позиција Русије по питању Косова и Метохије непромењена и да основ за решавање треба да буде резолуција Савета безбедности 12 44.

Русија је, истакао је Путин, спремна да подржи могуће компромисно решење косовског проблема, ако оно буде постигнуто између Београда и Приштине, и да ће Русија "бити на страни Србије".

Он је истакао да је Русија је за мирно решење косовске кризе, поштовање суверенитета и целовитости Србије, и за адекватно поштовање права свих етничких група.

Русија није променила своју позицију - основ за решавање питања КиМ треба да буде резолуција 12 44

Vucic i Putin - zajednicka pres konferencija u Sociju 04.12.2019. godine
Извор: Taнјуг

Одлична војна сарадња између Србије и Русије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Русија имају одличну војно-техничку сарадњу, као и велики број заједничких војних активности.

На заједничкој конференцији за медије са председником Русије Владимиром Путином у Сочију, Вучић је захвалио руској страни на подршци у опремању српске армије.

"Захвалан сам руском министру одбране Сергеју Шојгуу на подршци нашој армији, разговарали смо и данас о томе. Ми смо већ од њих купили много важне и добре опреме. Председник Путин ме је на паради поводом Дана победе посаветовао шта да купим и ја сам послушао тај савет", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Наводи да та опрема "сада треба да стигне у Србију", додајући да то иде полако и у складу са финансијским могућностима наше земље.

"Ми немамо никаквих проблема по питању војне сарадње. Погледајте и упоредите како је изгледала опремљеност наше војске пре шест година, а погледајте Војску Србије данас. Нећу да се позивам на њихове речи, али ту разлику примећују и наши руски пријатељи. Због тога сам поносан и задовољан нашом сарадњом", закључио је Вучић.

Vucic i Putin - zajednicka pres konferencija u Sociju 04.12.2019. godine
Извор: Taнјуг

Надам се да са Путином отворимо Храм Светог Саве

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће председник Русије Владимир Путин наредне године у Београду отворити Храм Светог Саве на Врачару.

"Надам се да ће следеће године бити у Србији и заједно са нама отворити Храм Светог Саве, који је један од највећих и најважнијих православних светиња на свету", рекао је председник Србије новинарима на конференцији коју је одржао са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је у првом делу заједничке конференције рекао да је позвао председника Русије у Београд, коме је између осталог захвалио на подршци на бројним пољима.

Председник је рекао новинарима да је у Москву донео и писмо српског патријарха Иринеја и да је захвалио Русији на подршци око изградње тог величанственог храма на Врачару.

Конференција је била прилика и да председник Русије каже да ће у Србију ускоро бити враћена и највреднија културна реликвија.

Враћање те 166. странице једног од највећих драгуља српског културног наслеђа – Мирослављевог јеванђеља, писаног у 12. веку, која се чува у Националној библиотеци у Сан Петербургу, биће враћена на основу споразума Русије и Србије, потписаног 19. октобра у Београду током посете руског премијера Дмитрија Медведева.

Русија ће обезбедити Србији довољно гаса

Русија ће обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора између Русије и Украјине по питању транзита руског гаса, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је за то данас добио уверавања од руског председника Владимира Путина.

"Ми у Србији имамо једна велики проблеме, а тиче се снабдевања гасом пошто не знамо како ће тећи то све са Украјином. Људе у Србији хоћу данас да умирим, добио сам уверавања председника Путина и Милера (из Гаспрома) да ћемо моћи да купимо додатне количине руског гаса са територије и неких других земаља и да са сигурношћу можемо да чекамо и извесношћу први и други квартал следеће године, без обзира на то како ће тећи разговори између Русије и Украјине", рекао је Вучић.

Истиче да се због тога много сигурније осећа и да зато не може осмех да сакрије.

"Хвала Путину и руским пријатељима на томе", поручио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Русије.

Како је Вучић рекао, грађани Србије ће имати довољно гаса захваљујући данашњим разговорима са Путином и оним што је руски председник рекао.

"Ми гас плаћамо редовно и што се гаса тиче ми смо то решили", додао је Вучић.

Председник Путин је рекао да Русија само повећава испоруке и да имају историјски максимум испорука у Европу.

На питање шта ће се десити у случају да буде прекинут транзит руског гаса кроз Украјину, Путин је рекао да је Русија спремна да очува украјински транзит и да се о томе разговара, као и да то није тајна.

"Једино што услови украјинске стране нису прихватљиви за нас, али то је почетак преговора и надам се да ћемо усагласити ставове. Србији ће бити обезбеђен гас, у сваком случају, по другим неким рутама. Питање које смо данас разматрали је повећање испоруке Србији због раста привреде, јер су потребе Србије веће сваке године и ја желим да честитам српском руководству и председнику Србије", поручио је Путин.

И без украјинског транзита ми ћемо моћи да повећамо испоруку за Србију, додао је Путин.

Што се тиче учешћа Србије у пројекту Турски ток, Путин каже да је он могућ.

"Ми смо спремни. Српски део гасовода од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман и 90 одсто је већ постављено и 85 одсто Србија је већ спремна. Питање је у транзитним станицама, али оно што ми видимо без обзира на бројна уверавања и молбе руске стране, јесте да се обезбеди испорука кроз Турску и Бугарску. Видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта на својој територији".

Путин додаје да се Русија више пута обраћала Бугарској да реализује Турски ток, али да бугарско руководство вероватно, под притиском, не жури са тим.

"Видећемо како ће се даље реализовати тај пројекат на бугарској територији.

Ако бугарско руководство не жели тај ток ми ћемо наћи друге могућности на југу Европе. Са Србијом имамо и друге заједничке пројекте, не само испоруку гаса. То су наше нафтно-гасне компаније које раде и оне ће повећавати улагање, а имамо и друге планове. Чини ми се да смер сарадње има јако добру перспективу", закључио је Путин.

Остале вести