Вучић Путину: "Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином, да није оптимиста када је реч о постизању коначног компромисног решења између Београда и Приштине.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је потом, најављујући теме о којима он жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је гасовод кроз Србију практично завршен, што је велика шанса за развој наше земље и што ће утицати на бољу будућност грађана.

Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је рекао да му је драго да се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски председник издвојио са овај сусрет, што је за њега лично велика част.

"Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију", нагласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који ће бити настављен у четири ока.

Председник је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса.

"Али, морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизању коначног компромисног решења између Београда и Приштине, али о тој теми ћемо заједно разговарати", рекао је Вучић.

Он је указао да је економска сарадња Србије и Русије све боља, те да робна размена континуирано расте.

Подсетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД-ом, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.

Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.

Вучић је подсетио на Путинову посету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сећају грађани Србије, и позвао руског председника да дође поново у Србију.

"Очекујемо вас у скорије време да посетите нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић је руском председнику уручио писмо патријарха Иринеја које му је поглавар СПЦ лично упутио.

Вучић Путин Посета Русија 0008
Извор: Танјуг

Председник Вучић је, иначе, уочи сусрета најавио да ће теме разговора са шефом руске државе бити сва кључна питања - од Косова и Метохије, ситуације у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету. 

Разговараће се и о енергетици, и економији уопште, јер је за Србију од кључног значаја билатерална сарадња са Русијом и унапређење трговинске размене.

Остале вести