Интензивирање свеукупне билатералне сарадње Србије и Словеније

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Словеније Миром Цераром са којим је разговарао о интензивирању свеукупне билатералне сарадње, посебно у области економије, као и о регионaлним односима и процесу евроинтеграција Србије.

Председник Вучић је истакао да је продубљивање политичког дијалога од изузетног значаја за јачање билатералне сарадње двеју земаља. О томе сведочи и Заједничка седница влада Србије и Словеније, која ће бити одржана средином децембра у Србији, као и предстојећа посета председника Владе Словеније Марјана Шареца.

Двојица саговорника су констатовали да су обе земље искрено заинтересоване за очување стабилности Западног Балкана, његову европску перспективу, као и за наставак дијалога на свим нивоима. "Поздрављамо активан ангажман Словеније у региону Западног Балкана кроз њено учешће у Берлинском процесу, као и наставак неформалних сусрета званичника у оквиру Брдо-Бриони процеса“, истакао је председник Вучић изразивши очекивање да се Берлински процес убудуће поново усредсреди на повезивање, нарочито инфраструктурно, као и на економску сарадњу.

Vucic sa Cerarom
Извор: Танјуг

Председник Вучић је нагласио да је Словенија посебно важан економски партнер Србије, са којим постоје стабилни привредни токови, повезаност тржишта и све успешнија инвестициона сарадња. Он је додао да је Србија спремна за даље развијање економских односа, уз оцену да постоји значајан простор за интензивирање сарадње у области пољопривреде, туризма, инфраструктурног повезивања, саобраћаја, енергетике, заштите животне средине, развоја малих и средњих предузећа.

Током сусрета са министром Цераром, председник Вучић је још једном нагласио да се од почетка дијалога Београда и Приштине суочавамо са великим и озбиљним проблемима у спровођењу постигнутих договора због опструкције од стране Приштине. Упркос оваквом понашању Приштине, Београд остаје суштински и чврсто опредељен да сва отворена питања решава кроз дијалог, у интересу помирења и стабилизације прилика у региону.

Остале вести