Веома добри односи, немамо никакве захтеве према Северној Македонији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него раније, без отворених питања, осим косовског, и уз унапређење економске сарадње и поручио да Србија према Северној Македонији и Македонцима нема никакве захтеве.

Извор: РТВ Пинк

"У политичким односима, осим различитих ставова у погледу независности Косова, немамо ниједно друго отворено питање. Желимо да градимо најближе пријатељске односе", рекао је Вучић после састанак са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Вучић је додао да је са македонским председником имао искрен и отворен разговор о свим кључним питањима у билатералним односима две земље, регионалним иницијативама и кључним регионалним питањима.

Вучић Пендаровски Изјава 0002
Извор: Танјуг

"Београд и Скопље имају веома добре односе, чини ми се са више поверења него пре годину или две и ти односи ће ићи само у бољем смеру", рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија једина нема никакве захтеве према Северној Македонији.

"То је моја порука за Скопље, Северну Македонију и људе који живе у Северној Македонији - немамо никакве захтеве, ми смо једини који ништа не тражимо ни из прошлости, ни из садашњости, једино тражимо да добро радимо и сарађујемо и лепо живимо једни поред других у будућности", рекао је Вучић на конференцији са македонским председником Стевом Пендаровским, који борави у званичној посети Србији.

Он је рекао да Србија само хоће да Северна Македонија прихвати пружену руку Србије и обрнуто, истичући да су односи две земље добри, а да верује да могу да буду много бољи.

Вучић је рекао да политички две земље немају никаквих отворених питања, осим у вези са признавањем независности Косова.

Оценио је и да припадници македонске националне мањине у Србији немају проблема, те да је Србија срећна што их има, а додао је и да је уверен да 36.000 Срба који живе у Северној Македонији једнако воле ту земљу и Србију.

Каже да је данас предао заједничко писмо, које су потписали он и премијерка Ана Брнабић, у којем говоре о изградњи српског културног центра у Скопљу, те македонског у Београду.

Вучић је истакао да је поносан на новосадску и охридску иницијативу, истичући да је она будућност региона и паметан избор за опстанак и останак на огњиштима.

"Верујем да ћемо то наставити и у Драчу са Едијем Рамом", рекао је Вучић.

Истакао је да та иницијатива, у јавности позната као "мали Шенген", добра за регион јер у условима кад се не зна куда иде Европа, а обе земље су на европском путу, важно да се понуди нешто што, како истиче, није алтернатива, јер није за поређење, већ обавеза да државе испуне оно што саме могу да ураде.

"Сигуран сам да ће та иницијатива донети бољитак и боље односе", рекао је Вучић и захвалио Пендаровском на доприносу бољим односима Београда и Скопља.      

Додао је да економска сарадња две земље напредују и да се очекује да ове године трговинска размена буде близу једне милијарде, што би, каже, била важна психолошка граница да је заједнички много урађено.        

Како је рекао, увек је срж и суштина у економским односима, те изнео података да је 2018. године размена износила 857,8 милиона евра, а да је у девет месеци ове године забележено повећање од 7,6 одсто.

Вучић о састанку Куртија и Угљанина: Нашла крпа закрпу

Председник Александар Вучић изјавио је данас да сусрет председника Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина и лидера Покрета Самоопредељење и кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија неће довести ни до каквих озбиљних последица.

"Последице ће бити веома озбиљне, појешће јагње више и то је то", иронично је рекао Вучић упитан да прокоментарише сусрет Куртија и Угљанина.

Додао је да других последица неће бити.

"Нашла крпа закрпу", рекао је Вучић уз опаску "вратимо се на озбиљну тему".

Синоћ је из Самоопредељења саопштено о сусрету Угљанина и Куртија, као и да је Угљанин информисао Куртија о захтеву за посебан статус Санџака, те да је на састанку је било речи о ситуацији у Санџаку, положају тамошњих Албанаца и Бошњака, као и њиховим тежњама да раде и развијају се ка достојанственом животу и "животу без дискриминације од Београда".


Нећемо више да се играју са нама као луткама у позоришту

Председник Србије Александар Вучић истакао је да не жели да се ЕУ према земљама региона даље понаша као са луткама на концу и најавио да од њега неће чути ништа лоше о другима у региону, већ само да су сви “дивне комшије и дивни људи“.

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, на питање македонског новинара шта француски “нон-пејпер“ може да значи за Србију и Скопље, рекао да све земље чекају да постану чланице ЕУ и да то није спорно, али да они у Бриселу не знају шта ће тачно са нама.

“Ко год рекао нешто другачије би вас лагао. Говорио сам Зорану Заеву у Новом Саду да неће бити отварање приступних преговора, а он ме је уверавао да су му обећали и видело се шта је било”, подсетио је он.

Рекао је да ће приступни преговори са Северном Македонијом, пре свега због Преспанског споразума, отворити преговоре у марту или мају у Загребу, али да се после поставља питање шта после тога.

“Питао сам Стеву, Зорана, Едија (Раму), шта онда. Шта ће Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, шта и они после тога. Имаћете 15 дана да се хвалите на телевизији да су отворени преговори. Али шта онда“, упитао је он.

План за то после није виђен, како је рекао, и додао да је лепо што се ЕУ бави собом, свим својим методологијама, технологијама и осталим, као и да је због тога посебно срећан када може да се похвали високим стопама раста.

“Те стопе некима нису можда високе, али то је тако када заостајете за неким 100 година, али су значајне када можете за 30 година да надокнадите заостатак. Ако у еврозони раст буде 0,9 или 1 одсто, а наш преко 4 процената, и такав имамо наредне пет године, велики би посао направили. Зато сам срећан због наших иницијатива“, објаснио је он.

Истакао је да земље региона морају да раде и договарају се о напредовању у будућности, да отварају више ауто-путева, пруга, да се спајамо, и прикажемо више поштовања једни према другима.

“Ми када смо ишли у неки скуп, пре 3 или 4, али и пре две године, говоримо представницима ЕУ да је све лепо. Научили смо шта да понављамо пред Немцима, Французима, Бриселу, а то је да је европска интеграција најважнији процес, као песмицу сам и ја то научио. А онда у 12. реченицу, кажемо “то је тачно али било би много лакше да нема оног јужно, северно и западно од нас. А онда нам ови кажу “јеси видео какве проблеме прави онај у Скопљу, Београду...“. Онда одемо срећни кући што смо критиковали другог, а они се са нама играју као са луткама на повоцу. Од мене неће чути ништа лоше о региону, већ само то “дивне комшије, дивни људи“. Нећемо више да се играју са нама као у луткарском позоришту“ констатовао је Вучић.

Због тога, каже, поносан је на заједничку иницијативу, која ће омогућити да три земље иступају као политички блок и кажу да “нисмо више малолетни и да имамо своје интересе које желе да остваре“.

На питање када се може очекивати отварање Културно информативних центара две земље, Вучић је казао да је Београд спреман да у то одмах крене и уложи велики новац.

"Добили смо врхунска места и на томе сам захвалан представницима македонске државе. Све је договоре, локације, спремни смо да брзо идемо. То ће додатно да ојача наше односе“, подвукао је он.

Не мешамо се у унутрашње ствари других држава

Председник Александар Вучић истакао је данас да се Србија не меша у одлуку Северне Македоније да уђе у НАТО, као што никоме не дозвољава да се меша у унутрашње ствари Србије, те да таква одлука Скопља нема никакве везе са билатералним односима две земље.

"У унутрашње ствари Северне Македоније се не мешамо. Одлука њихових грађана је да иду у НАТО, то је њихов избор. Као што не дозвољавамо никоме да се меша у наше одлуке", рекао је Вучић одговарајући на питање како види улазак Северне Македоније у НАТО и хоће ли то утицати на односе две земље, с обзиром на блискост Србије и Русије.

Вучић Пендаровски Дочек 0002
Извор: Танјуг

Вучић је поручио да је Србија војно неутрална и да неће у НАТО, као и да те одлуке немају везе са билатералним односима Србије и Северне Македоније.

"Ви будите у НАТО, ми нећемо, имамо болне успомене из 1999. године. Ми хоћемо добре односе и са НАТО-ом и са свима другима", поручио је председник Србије и додао да су код њега сви одговори јасни и прецизни.

Зато, истакао је, Србија мора да снажи своју армију, како бисмо могли да чувамо наше небо, земљу и грађане.

"А, не видим ниједну препреку убрзаном развоју пријатељства Београда и Скопља и моја порука македонским грађанима је била више него јасна", закључио је Вучић.


Ко не разуме "мали Шенген" - не разуме политику

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да онај ко не разуме економску иницијативу за формирање "малог Шенгена" не само да не разуме политику, него ни то како треба да изгледа будућност његове деце.

Вучић је одговарајући на питања новинара након састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендеровским рекао да је пратио изјаве свих у региону и да зна ко ову иницијативу подржава а ко, како је рекао, није нарочито срећан.

Иницијатива о формирању "малог Шенгена" између Србије, Северне Македоније и Албаније је, истиче, важна за све наше грађане.

"Што се тиче свих притисака, као што постоје разне будале овде које говоре да тиме креирам Велику Албанију. Видели сте да је под изузетним притисцима Еди Рама у Тирани који говоре да формира Велику Србију заједно са мном. Шта ћете, будала има свуда", рекао је Вучић.

Једино што је овом иницијативом понуђено, каже, јесте да се разуме да постојимо једни поред других и да треба да покажемо поштовање једних према другима.

"Ко то не разуме, не само да не разуме политику, него не разуме ни како треба да изгледа будућност његове деце. Мој посао је да се борим за будућност деце која овде живе. Зато ћу да инсистирам на тој иницијативи", рекао је Вучић и додао да га притисци не занимају.

Каже да му је белгијска премијерка рекла у Паризу да је у Европи он познат као председник који на самосталан и независтан начин управља својом земљом.

"Ја сам рекао, драга пријатељице, веома сам поносан на то што сте рекли, надам се да ће се тај глас и даље чути".

Вучић је истакао да и председник Северне Македоније и Албаније могу да рачунају да ће он, као председник Србије, искрено да заступа економске интересе и тих земаља у свету.

Вучић је рекао да Србија и Северна Македонија имају различите погледе на косовску независност, али да је Београд увек подржавао ЦЕФТА споразум, од 2006. године, те да чак ни када је противправно проглашавана независност Косова 2008. није изашао из ЦЕФТА, нити је уводио било какве тарифе, таксе или санкције.

То је, каже, зато што Београд сматра да су четири слободе - проток људи, капитала, услуга и роба суштина прогреса.

"Иницијатива је прогресивна и нешто најбоље што је регион могао да направи у последњих 30 година. Не постоји ниједна иницијатива која је имала толики значај и квалитет за будућност наших политичких и економских односа", рекао је Вучић.

Истакао је да у тој иницијативи земље региона немају покровитеље, већ се саме договарају, а то ће, каже, иако сама идеја не би требало никоме да смета, сметати ЕУ, јер управљамо ми сами, а не они.

"Зоран (Заев), Еди (Рама) и ја смо се, око неких питања око којих нисмо могли деценијама да се договоримо, договорили за сат и по времена", приметио је председник Србије.

Поновио је да постоји отвореност за учешће свих из региона у иницијативи, Приштине без статусног питања, Сарајева, Подгорице.

Вучић Пендаровски Изјава 0004
Извор: Танјуг

"Онај ко не буде улазио сада, за три, пет година, видећете, тражиће да уђу јер ћемо ми да имамо огромну корист", истакао је Вучић.

Он је поновио прорачун Светске банке да би уштеда за западнобалканску шесторку уз ову иницијативу була 3,5 милијарде, што за Србију, као највећу у региону, значи уштеду 1,5 милијарди, што би, каже, био огроман новац и успех.

"Знам да ће бити противника у свету и региону, али ништа не може да победи ову иницијативу, јер не постоји ништа боље", рекао је Вучић.