Верујемо председнику Макрону и његовим политичким проценама

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Француске Републике Жан-Луја Фалконија, са којим је разговарао о билатералним односима, као и о будућности политике проширења Европске уније, након представљања француског предлога за измену методологије приступног процеса.

Председник Вучић је изразио захвалност председнику Макрону за гостопримство приликом прошлонедељне посете Паризу, као и на могућности да наставе разговор о јачању политичког дијалога и економске сарадње, вођен током званичне посете председника Француске Србији у јулу ове године. Он је рекао да су за Србију од изузетне важности добри односи са Француском, с обзиром на њен углед и утицај у свету.

Vucic sa Zan- Lujom Falkonijem
Извор: Танјуг

Председник Вучић је, такође, захвалио амбасадору Фалконију на иницијативи да појасни француску идеју о реформисању процеса приступања Европској унији, с обзиром на то да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље. "Верујемо председнику Макрону и његовим политичким проценама, али нам је у исто време важно да добијемо јасан одговор шта ће бити са европским интеграцијама Србије и на шта можемо да рачунамо кад испунимо одређене критеријуме“, рекао је председник Вучић.

Амбасадор Фалкони је рекао да је предлог председника Макрона свеобухватан са циљем да доведе Европску унију у стање да добро функционише уз више земаља чланица, јер је позиција Француске јасна - циљ приступног процеса је пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе. Он је истакао да, када је реч о Србији, без обзира на евентуалну измену методологије, мора бити узет у обзир досадашњи напредак на европском путу. Такође је нагласио да француски предлог мора да сачека нову Европску комисију, јер, да би заживео, неопходно је да буде усаглашен са земљама чланицама и европским институцијама.

Vucic i Zan-Luj Falkoni
Извор: Танјуг

Двојица саговорника разговарали су и о реализацији конкретних заједничких пројеката, посебно у области инфраструктуре.

Остале вести