Вечеру сам искористио као добру прилику

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Вучић састао се са Емануелом Макроном после вечере коју је приредио француски председник и домаћин Другог Париског форума о миру, након чега је изјавио да је најпре био на свечаној вечери на којој су били готово сви из региона.

Извор: ТВ Пинк

"Видео сам Тачија, Пендаровског, али сам пре свега много добрих ствари обавио са нашим пријатељима из Kонга, Нигерије, нашим афричким и азијским пријатељима. Са Гутерешом сам дуго причао око ситуације на Kосову. Вечеру сам искористио као добру прилику да обављам разговоре са много људи", казао је Вучић и додао да су разговарали и о унапређењу економских односа.

Kако истиче, након тога је имао срдачан, отворен и пријатељски разговор са Макроном у Пикасовој соби који је поделио у три дела.

Председник Вучић је рекао да је Макрон желео прво њих да чује и додао да је прва тема разговора била свеукупна будућност Европе и шта је то што можемо да очекујемо.

"Реч коју сам користио то је јасност или јасноћа, шта је оно што можемо да чекамо и очекујемо у будућности", навео је Вучић.

Вучић истиче да је други део разговора био регионална иницијатива Србије, Северне Македоније и Албаније и додаје да очекује Макронову подршку.

"Молио сам Макрона за подршку и уверен сам да ћемо је добити, зато што је то засновано на четири слободе које промовише ЕУ. Ја сам показао и шта је Светска банка урадила. Данас смо добили званичан податак од Светске банке да бисмо ако би постојала балканска шесторка уштедели сви заједно око три и по милијарде евра. Милијарду и по би уштедела Србија", истакао је Вучић.

Треће питање је, како каже, било питање билатералних односа са Приштином.

"Европа ће да чека формирање владе у Приштини, а онда верујем да ће позвати и једне и друге да се разговара и да покуша да се пронађе неки компромис", казао је Вучић и додаје да то неће бити лако.

"Председник Макрон верује у оно о чему смо причали у Београду, у неопходност постизања могућег решења", додао је Вучић.

Вучић истиче да су разговарали и о свему другом, као и да Србији његови интервјуи не сметају.

Према његовим речима, још нико није одговорио на питање да ли ће Србија 2025. године ући у ЕУ.

"Са Макроном сам разговарао о свему томе. Он је пред крај разговора донео Армањак. Још бисмо пили и разговарали да га није Трамп звао. Тај пријем је огромна част за Србију", нагласио је Вучић.

Kако додаје, договорили су телефонски разговор у децембру, а нови сусрет у јануару.

Вучић каже да људи траже да се слободно крећу и истиче да Србији бравара треба све више.

Председник Србије је замолио и да поменуту регионалну иницијативу не зову "мали Шенген".

"Знам да је то немогуће јер су сви почели тако да зову. Схватио сам ја да се томе већ кумовало, а то нервира људе због географске одреднице Шенген", рекао је Вучић и додао да су ту иницијативу подржали Американци, а да ће је подржати и Макрон јавно.

Поводом вести да је Приштина поништила гласове из централне Србије Вучић каже да су му неки новинари у Паризу рекли "Зашто си ти први морао да провалиш о чему се ради?".

"Ја сам одмах знао шта раде. Урађено је све, на шта су навукли Kуртија неискусног, а то је све смишљено против њега. Рекао сам да је цела игра да се укине тих четири, пет хиљада гласова. Требало је мало уништити Србији углед у свету", казао је Вучић.

Kако додаје, такве игранке су у току и додаје да је могуће очекивати још.

"Драго ми је што је Србија показала да ти "штосови" више не пролазе - навео је Вучић и додао да ће она одела остати у историји као велика шарада".

Председник Вучић каже да за Србију нема лаког разговора јер Приштина не жели да чује истину.

"Стварну ситуацију као да нико не жели да сагледа. Ја сам се трудио да људима говорим оно што је истина, и знам када изговорим истину да изгубим део политичких поена. Њихове изјаве ни "пас с маслом не би појео", када видите колико су далеко од објективног приступа. То ће бити проблем и за међународне представнике који желе неки дијалог у будућности", казао је Вучић.

Kако додаје, Макрон је помињао да Европа очекује да се дође до неког решења.

Поводом приступања Србије ЕУ председник Вучић је истакао да је Србији најважнија искреност.

"Србија захваљујући тешким реформама данас живи боље. Њихова помоћ могла је да буде већа. Ствари су много компликоване, ми треба да гледамо своје интересе. У Француској и Макрону ћемо имати искрене пријатеље", казао је Вучић.

Подсетимо, Вучић борави у тродневној посети Паризу, где ће и сутра имати билатералне разговоре са Макроном.

Вучић ће, такође, учествовати у разговору о 75 година Организације Уједињених нација, као и на панелу "Мишљења младих о мултилатерализму", током 40. заседања Генералне конференције Унеска.

Учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска, председник Вучић ће се обратити последњег дана посете, када ће имати сусрет са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Остале вести