Вучић и Саркисијан положили венце на јерменски споменик

Најновије
Извор: Танјуг

Председници Србије и Јерменије Александар Вучић и Армен Саркисијан положили су данас у Земуну венце на јерменски хачкар - крст камен, симбол српско-јерменског пријатељства.

Крст камен је и симбол захвалности јерменског народа седморици припадника РВ И ПВО погинулим 1988. док су превозили хуманитарну помоћ у земљотресом настрадалу Јерменију.

На венцу који је положио председник Србије пише: "Страдалим ваздухопловцима, херојима хуманости председник Републике Александар Вучић", док на венцу од цвећа у бојама јерменске заставе пише од председника Републике Јерменије, на јерменском и енглеском.

Вучић Саркисијан 0104
Извор: Танјуг

У српској делегацији налазили су се и министри одбране Александар Вулин и министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Полагању венаца присуствовали су и бројни представници војске и грађани.

Председник Јерменије разговарао је са члановима породица погинулих који су превозили хуманитарну помоћ и позвао их да буду његови лични гости и да заједно оду на место трагедије.

"За нас је земљотрес који је однео бројне жртве био трагедија, а додатни шок био је када су погинули пилоти", казао је председник Саркисијан.

Вучић Саркисијан 0101
Извор: Танјуг

Споменик се налази у  Земунском парку.

Седмочлана посада авиона АН-12 страдала је 12. децембра 1988. године, приликом пада авиона надомак Јеревана, преносећи хуманитарну помоћ становништву угроженом катастрофалним земљотресом.  

Тада су погинули потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

Као знак захвалности за пружену помоћ и у знак сећања на страдалу посаду, јерменски народ је 1993. године Београду даровао хачкар - крст у камену, препознатљив знак јерменске културе. Спомен-крст који је постављен у Земунском парку место је сећања на погинуле припаднике РВиПВО.

Вучић Саркисијан 0106
Извор: Танјуг

Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио бригадни генерал Жељко Билић, учествовала је 2018. године на комеморацији одржаној у Јерменији, када је обележено 30 година након погибије пилота.

Остале вести