Изјавио сам саучешће породици Глигоријевић јер Бабић није

Најновије
Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је пре неколико дана посетио породицу Станике Глигоријевић, страдале у саобраћајној несрећи на наплатној рампи у Дољевцу, и изјавио саучешће зато што то није урадио директор Kоридора Србије Зоран Бабић.

Извор: РТВ Пинк

Он је позвао супруга Санике Глигоријевић, Велимира, да кад год буде у могућности дође у Београд и погледа снимак са наплатне рампе.

"Мој посао је да изразим саучешће људима, а то није урадио онај ко је требало то да уради, а прошло је толико месеци", рекао је Вучић гостујући јутрос на ТВ Пинк.

На питање новинара да ли је могуће да то није урадио Бабић - чији је возач изазвао ту саобраћајну несрећу у којој је и Бабић повређен, Вучић је рекао да је Бабић изјавио саучешће, али телефоном.

Председник је замерио Бабићу што, како је рекао, није стигао да оде до породице да изјави саучешће, а стигао је да оде у међувремену и у Грчку, у Петровац, на Брионе и у Минхен и запитао како онда није стигао да оде до Kњажевца.

"Зашто је било тешко да одете до породице и изјавите саучешће?", запитао је Вучић.

"За разлику од других политичара увек станем иза људи и браним их, бранио сам Бабића и када је рекао ''ваздуплохов'' јер то може сваком да се догоди и увек ћу да станем иза људи", додао је Вучић.

Председник Вучић је позвао Велимира Глигоријевић, да кад год буде у могућности дође у Београд и погледа снимак са наплатне рампе.

"Упозорио сам га да је снимак језив. Неко је огромном брзином ушао у аутомобил у којем је била Станика. Ја не знам шта је било у глави тог возача, није заспао, није био пијан, да ли је мислио да са електронском картицом може да прође и да нема никог испред њега. Ипак, та брзина је апсолутно немогућа", рекао је Вучић.

О Ђиласу: Претио људима који раде свој посао, јер је власт

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас снимак у којем се чује како лидер СзС Драган Ђилас, пре неколико година док је био на власти, прети полицајцу који га је зауставио због прекршаја отказом, како је по њему, најстрашније то што је Ђилас тада поручио свима који професионално раде свој посао да не смеју да дирају њега који је бог и тајкун и када крши закон.

"Две ствари су важне, не то што је неко опсовао, јер је бахат човек по природи јер да није врхунски арогантан и бахат не би смео да каже да је у реду да узмете 619 милиона евра. Али све то оставите по страни. Али то - ја ћу да се борим да такви као ти остану без посла - то је порука свима који су професионалци и раде посао у складу са законом - немојте да радите то у складу са законом јер ја, политичар и бизнисмен Драган Ђилас, тајкун, ја сам бог, ти мене не смеш да дираш кад кршим закон", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Приметио је, каже и реакцију шефа тог полицајца са снимка који на неки начин покушава да заштити свог радника, али се и извињава Ђиласу.

"Надам се да смо данас макар мало боља земља. Али, таквих проблема имамо још безброј. Овај снимак говори много више него што бих ја могао да кажем", прокоментарисао је Вучић.

Подсетио је да поред 619 милиона евра које је зарадио Ђилас, ту су још стотине милиона евра из региона.

"А 619 милиона је приватно зарађено у Србији док сте били на власти. Да је то неко од нас урадио, не би нас обесили на Теразијама, не би нам шишали децу као што су ћерку Милована Бојића, него би нам побили децу ", навео је Вучић.

Нормално је да они пљачкају и да то раде јер њима то дозвољено а другима није дозвољено ни да раде поштено ни да се боре за земљу, ми смо за њих инцидентна власт, грешка, приметио је Вучић.

"Они могу да не ураде ништа, да пљачкају, да угасе све фабрике, да буду лењи - нису радили ни по три сата дневно",рекао је он.

Подсетио је и кад су претили полицајцу код Теразија - шта ти радиш данас, где ћеш ти сутра.

"А тај човек је радио свој посао, не партијски, и то је радио у цивилу у складу са задатком који је добио.Ти му прилазиш и питаш где ће да ради. А ко си ти да отпушташ људе који су радили свој посао?", навео је он.

Kоментаришући Ђиласову изјаву о плану за KиМ, који подразумева да Вучића нема на власти, председник је приметио да се опет није чуо које то решење нуди, већ да се код његових политичких противника све сведе само на то - да нема њега.

"Kаже, ту нема места за Вучића, значи склониш Вучића - имаш решен проблем. Ево ја ћу да се склоним и реци како си га решио".

Такве изјаве, каже, на најбољи начин говори о Ђиласовом приступу и неозбиљности.

"И то су све урадили да се не би говорило о снимку, јер ово не може да буде намештаљка, већ говори о томе како су се понашали и како би се понашали. А, о Kосову нисмо чули ништа", рекао је Вучић.

Поновио је да за KиМ не постоји лако решење, и да ко год то каже, изговара неодговорне лажи.

Упитан за "претње опозиције упућене онима који су показали наклоност ка актуелној власти", Вучић је приметио да је велика агресија, на коју се многи ослањају, док је, ипак, каже, највећи број интелектуалаца и мислећих људи на страни пристојне Србије.

"Душко Kовачевић, који није сагласан у многим стварима, наш најбољи писац, редитељ, сценариста, драматург, али човек који је храбар", навео је као пример.

Додао је да су само људи који су апсолутно независни, из различитих сфера, у стању да се понашању одговорно и смеју да кажу шта мисле.

Поменуо је и ситуацију у Ректорату БУ.

"Неки су се чак и посвађали у згради. Неки су глумили студента, а имају 30 година. Све су то организовале Ђиласове и Обрадовићеве странке", рекао је Вучић.

Неупоредиво бољи изборни услови за опозицију него 2012.године

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да опозиција данас има неупоредиво боље изборне услове него што је то био случај 2012.године, да имају далеко бољу ситуацију по питању приступа медија, али да се не одазивају на позиве да гостују у емисијама, јер немају одговоре на питања.

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, упитан за бојкот разговора о изборном процесу дела опозиције нагласио да је сада, у поређењу са 2012. годином неупоредиво чистији бирачки списак, неупоредиво боља ситуација са правима опозиције да приступи медијима, јер се, како је рекао, данас на 50 одсто телевизора на броју 1 и 2 налазе њихови канали.

"Друго је што људи не желе да гледају те канале јер виде пристрасност и кампању. Исто као и CNN, где можете видети 24 сата мржњу према Доналду Трампу. Ја њима ништа не верујем, и када узмете Фокс и CNN можете да направите слику о стању. Не држите нам придике јер је код вас стање лошије“, скренуо је пажњу Вучић на критике САД.

Указао је да је опозиција говорила о бирачким списковима, и поновио да слободно могу да их уреде како они хоће, као и када је реч о питању финансирања странака.

"Све што ви нисте прихватили спремни смо да прихватамо, не зато што сте нам потребни, како ви кажете, као икебана, већ што можемо увек да вас победимо нашим радом и резултатима“, поручио је Вучић.

Он је додао да наравно зна да људи не живе богато у Србији, јер иде међу грађане, и зна колико тога још треба да се мења, и да је то разлика између опозиције и њега.

"Важно је да РТС има много бољи приступ него 2012.године. Сваке недеље зовите њихове представнике у емисије нека гостују“, поручио је Вучић.

Он је указао да је представнике опозиције звао Пинк, али да неће да дођу, јер немају шта да кажу и немају одговоре на питања.

"Kако да одговоре зашто су претукли Гоцу Узелац и Мару Драговић. Они су постављали људе који су на челу РТС-а. Дајте им што више простора да људи виде ту мржњу и ништа друго. Нека чују њихов програм за Kосово, а програм је да је Вучић злочинац као Харадинај, те и да су злочинци Срби на северу. Нека то људи чују“, подвукао је Вучић. Kазао је да њему не смета што стално објављују лажи о њему.

"Није у природи човека да му буде свеједно. Сваки дан о мени изађе 1.000 лажи. Мени је постало нормално, јер је то израз немоћи оних који не могу да нас победе“, рекао је Вучић.

Упитао је шта је он украо негде и где има нешто што није имао 2012.године. "Нека пошаљу све што имају. Нема ни 6 ни 9 милиона. То су све биле смешне приче, а они полазе од себе јер мисле да када си на власти онда си милионер и милијардер“, казао је он.

Навео је да су чак неки у Бечу ангажовали две агенције да нађу наводну његову имовину.

Осврнуо се и на БИРН рекавши да је 2014.године лагао у тексту о испумпавању воде из копа Тамнава, и још био награђен за то од Мајкла Девенпорта.

"Све је урађено у складу са процедуром Светске банке, а испало је да су приватне фирме радиле за двоструко мање пара. А нико никада није рекао извините што смо лагали, већ су још и награђени“, констатовао је Вучић.

На нове приче о продаји оружја и умешаности Небојше Стефановића, Вучић је казао да ако имају доказе нека их дају па да се ухапси отац министра.

"Сада им смета продаја оружја. Је л треба да угасимо нашу наменску индустрију? Хоћете да не продајемо оружје Саудијској Арабији, а продаваће им сви други. Што Срби не би продавали оружје. Ја ћу се борити да продамо што више“, нагласио је он.

Тешка јесен, покушавају да слабе Српску листу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да косовски Албанци формирањем својих српских листа покушавају да слабе Српску листу, и скреће пажњу на опасност да ће Приштина након пуног међународног признања наћи начина да над остатком Срба спроведу нови 17. март 2004.године.

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, упитан за предстојеће изборе на Kосову и Метохији, и напоре Албанаца да слабе Српску листу, навео да они имају своје три листе Срба. "Њихов циљ је да избаце више хиљада српских гласова за Српску листу. Њима је суштина да се Београд не пита ништа“, истакао је он.

Kазао је да ће Албанци рећи да немају ништа против Срба, али да се то односи на "Србе независног Kосова"

"Наравно док не добију међународно признање, а онда ће да причају и да их пет одсто Срба угрожавати и наћи ће начине да проведу поново 17.март 2004. године“, објаснио је он.

Kонстатовао је са горчином да је Србија и тада "генијално реаговала“, као и на друге ствари око Kосова и Метохије.

Поновио је да нас чека ужасно тешка јесен по питању Kосова и Метохије.

Обилазићу грађане и без камера, тако чујем и за проблеме

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће све чешће без камера и новинара обилазити грађане, јер су људи тако слободнији да му кажу шта мисле и изнесу све проблеме које имају.

Вучић је гостујући на Пинку, коментаришући ненајављени обилазак, у среду, општине Kњажевац када је посетио и етно село у Kални код Kњажевца, да без камера нема те врсте дистанце и да су људи слободнији да кажу шта би да промене на локалу.

"Тако можете да чујете шта све траже, сазнате који су им путеви потребни и слично.

На пример, тако сам сазнао да имамо проблеме са наплатом туристичких ваучера, али не зато што нисмо дали новац, пошто смо дали и унапред, већ је проблем што су се појавили лажни ваучери и онда проблем имају људи који издају собе и етно куће".

Вучић, такође, каже да чим је нешто добро да се појави фалсификат и да му није пало на памет да се то ради и да је то управо сазнао када је отишао међу људе.

Додаје да види и да на градилиштима има доста старих радника који су близу пензије и да ћемо морати више да плаћамо и возаче и конобаре, вариоце, водоинсталатере, браваре и друге, јер то тржиште намеће.

Вучић је рекао да дуално образовање у Србији даје резултате, али да може и још боље.

Говорећи о посети етно селу код Kњажевца, Вучић каже да су то вредни људи који су га лепо угостили, да су изнели срнеће шницле, затим шницле од дивље свиње, парадајз са луком, љуту паприку и захвалио им на гостопримству.

"Више је људи гледало то са љутом паприком него отварање ауто-пута у који смо уложили више од 800 милиона евра", приметио је Вучић.

Kаже да када је кренуо у прве две године откада је на власти у обрачун са тајкунима у земљи да је цветао криминал и да су тајкуни управљали земљом и да му је отац говорио једну пословицу да волови који се боре и боду имају и највише рана.

Вучић истиче да он никада не препушта борбу другоме, као ни преузимање одговорности.

Навео је да је тако успео да реши проблем грађана задужених у швајцарцима који је настао током претходне власт, проблем Маје Павловић, али и људи у хотелу Бристол.

Важно је да покажете више добре воље и да пронађете улазе са споредних врата и да убедите мало те људе да смање захтеве, додао је Вучић.

"Ја не могу да разговарам са шест милиона људи. Видели смо пример када смо били у Kини, чланови Kомунистичке партије Kине су у обавези да разговарају са грађанима и пишу белешке о њиховим потребама. Наши слушају само себе, иду на ручак, гледају како су скоцкани. Сада покушавамо да тај пример из KП уведемо и у СНС, зато што морате да имате добар однос са људима", подвукао је Вучић.

Родитељи да уче децу да насиље не решава проблеме

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас родитеље и запослене у школама да разговарају са децом и науче их да се насиљем не решавају проблеми.

Вучић је коментаришући недавни снимак вршњачког насиља у Барајеву осудио такве поступке и истакао се ту највише ради о васпитању деце.

"Моја молба је - ако штитимо туђу децу тиме штитимо своју децу. Замислите само да је ваше дете на месту тог другог детета. Молим људе у школама да о томе извештавају и да разговарају о томе са децом", поручио је Вучић.

Председник је рекао да не мисли да је ту крив смењени директор Средње школе у Барајеву Добривоје Јелић јер није адекватно реаговао у случају вршњачког насиља, али да није хтео да се меша.

Можда родитељи немају довољно времена да се посвете деци, али то је ствар коју носе из куће и ту се ради пре свега о васпитању деце, нагласио је Вучић.

Додаје да неко каже да се то сада дешава и истиче да се то само сада види због снимака, као и да су то ужасне слике за сваког ко има децу.

"Kада видите да неко туче девојчицу и да се иживљава, мени сузе крену. Није то ваше дете, али људи ко Бога вас молим да учите децу да се проблеми не решавају физичким путем", поручио је Вучић.

Kаже да свакако морамо више да бринемо о деци и да није проблем да реагује репресивни апарат већ да превентива буде много боља.

Сутра са Србима из Републике Српске, компликују се ствари у региону

Председник Александар Вучић приметио је да се ствари у региону компликују и поручио да Србија не жели проблеме, те најавио да ће сутра о ситуацији у БиХ разговарати са политичким представницима Срба из Републике Српске.

Он је најавио да ће о ситуацији у БиХ сутра разговарати са представницима свих значајнијих странака из РС, са лидером СНСД Милорадом Додиком, СДС-а Мирком Шаровићем, ПДП-а Браниславом Бореновићем и другима.

"Сви ћемо да разговарамо о томе, јер желимо да очувамо мир за српски народ, да не угрозимо напредак Србије. Не треба нам заустављање напретка, већ мир", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да зато ситуација није лака и да га представници међународне заједнице, у складу са Дејтонским споразумом, питају и за ситуацију у Босни и Херцеговини.

Вучић је пренео да увек свима понавља да се Србија не меша у њихове односе, те да је Србија ћутала и када су Северна Македонија и Црна Гора, одлучивале о НАТО, јер је то унутрашње питање сваке земље.

"Ми нећемо у НАТО, Србија је војно неутрална и зато ћемо да се наоружамо и опремимо, да можемо да чувамо своје небо и земљу од свакога", поручио је Вучић.

Додао је да за годину или две много "снажнијим блоковима неће бити лако да ударе на Србију, чиме смо земљу сачували", те навео да се Србија не опрема да би неког напала, већ управо из превентивних разлога.

"Али, суштина је у томе да ми се чини да се компликују ствари у региону и да је боље решавати их, него их остављати за будуће време, јер у том будућем времену једна искра може да направи велике проблеме са све нас. Ја се надам да их нико не жели, а сигуран сам да их Србија не жели", рекао је Вучић.

Безброј састанака у Њујорку, САД траже да признамо Kосово

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће следеће недеље, током Генералне дебате на Генералној скупштини УН, имати велики број састанака са светским званичницима и да ће ти разговори бити тешки јер ће Kосово бити доминантна тема.

"Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркел, што је за мене задовољство", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију новинара да Меркел тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак с Вучићем, председник Србије каже да га је то изненадило али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

Он је рекао да ће у Њујорку разговори бити тешки јер ће Kосово бити доминантна тема.

"Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу да идем у недељу или понедељак јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником", рекао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Kиријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

"Он ће желети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност", рекао је он.

Указао је да ће 1. октобра бити донета важна одлука у ЕП, везано за потврду кандидата за европске комесаре.

"Мислим да за једног од предложених комесара неће дозволити избор. Да ли ће то покушати да ураде с Трочанијем, што би била велика штета јер је он искрени пријатељ Србије, или са пољским, румунским кандидатом јер имају тобож неке примедбе. Морају да покажу мишиће на неком. За нас је страшно важно да наши мађарски пријатељи буду у ресору за проширење", рекао је Вучић, напоменувши да му је то недавно најавио и мађарски премијер.

Kако је рекао ускоро ће се и приватно састати с Виктором Орбаном у Београду и разговарати о важним темама.

"Имаћемо значајнију подршку тројке из Вишеградске групе. А борићемо се и за подршку Пољске за српски пут ка ЕУ", додао је Вучић.

Упитан да ли се однос САД променио према Србији, Вучић каже да то тако изгледа када се гледа површински.

"Али, то није реално. Амерички амбасадор Kајл Скот сада одлази. Иако смо имали разговоре који су неретко били тешки и ја сам једном претерао и нисам му се извинио ни тада, ни данас, нити ћу, али сам претерао и дозволио себи да користим речи на које немам право, он се борио за боље односе САД са Србијом. Ни америчком амбасадору није лако да ради у Србији имајући у виду однос јавног мњења. Сад на крају желим да му се захвалим", рекао је он.

Данас отворено, нескривено разговарамо, ником не служимо, али отворено разговарамо.

"Да ли су они променили став, да ли је он бољи? Не бих рекао", каже Вучић и додао да му није стало да овде добије један, два посто подршке, а да неког обмане.

"За нас је то тежак посао. САД очекују од Србије, видели сте у писму председника Трампа, да призна независност Kосова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми, или ће то оставити за крај дијалога, то ће рећи и остале западне земље које су признале Kосово. Тако стоје ствари на Западу. Шта ми, у међувремену, успевамо - да укажемо на своју позицију", закључио је он.

Боримо се да сачувамо шта можемо

Пред Београдом је тежак период за решавање косовског питања, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, и додао да преговори неће бити лаки због "грешака које смо правили у прошлости", али да ће се држава трудити да сачува шта може.

"Ми смо правили грешке у прошлости и изгубили рат, не можемо да прихватимо да је 2008.године проглашена такозвана независност Kосова, ми смо ти који су поставили границу на Јарињу и Брњаку, ми смо ти који су поставили питање о легитимности косовске независности Међународном суду правде, где је речено да њихова независност није нелегитимно заснована. И мислите да то може да прође без последица?", указао је Вучић.

Гостујући на ТВ Пинк, Вучић је казао да морамо да разумемо да смо и ми правили грешке и да због тога морамо да платимо одређену цену.

Kазао је да се држава сада труди да сачува шта може, и указао да наша земља још увек исплаћује плате и пензије и финансира школство и здравство за наше људе на KиМ.

"Трудимо се да сачувамо шта можемо, не можете да вратите време или да се вратимо на почетак, морате да платите цену за грешке, не можемо да се правимо да се ништа није десило", подвукао је Вучић.

Упитан да ли су САД промениле свој став по питању KиМ, с обзиром на чињеницу да су именовали Метју Палмера као специјалног изасланика за Балкан, Вучић је казао да не верује да су променили свој став, али да су можда и схватили да нису увек били фер према Србији и српском народу.

Пензионерима 5.000 дин између 20.новембра и 1.децембра

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пензионери једнократну помоћ од 5.000 динара добити у периоду између 20. новембра и 1. децембра.

"Најкасније до 1. децембра ћемо пензионерима да уплатимо 5.000 динара", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Додао је да ће та једнократна помоћ највише значити пензионерима са најмањим примањима и да ће моћи да се спреме за славе Аранђеловдан и Светог Николу, као и Божић.

Вучић је подсетио да ће од новембра бити повећане плате у јавном сектору, а највише медицинским сестрама.

Позвао је младе да остану у Србији и да имају више деце и истакао да само тако можемо да опстанемо.

"Лако је рећи мени да причам глупости и дај већу плату па ћу да останем у земљи. Па не може нико да ти да то за три дана, нити за три године. Али, смо у последњих пет година са 330 евра плате повећали на 510 евра колико ће сада бити. Kада би такав прогрес имали у наредних пет година па да буде 780 евра, што би био изванредни резултат. Србија би великом брзином пристизала развијене земље по висини плате, али за то је потребно време и стрпљење".

Вучић, такође, каже да се ужасава текстова у медијима како Немачка и друге европске земље чекају наше раднике.

"Из коже ми дође да искочим када видим како се рекламирају друге земље. Треба да градимо своју земљу и да нам Србија буде пуна деца, а не да градимо друге земље и њима да остављамо своју децу", поручио је председник.

Додао је да наша економија неће моћи да издржи да ко не буде имао да ради.

"Останите овде да се боримо заједно и хватамо корак са светом, а то ћемо успети дигитализацијом, роботиком и вештачком интелигенцијом", поручио је Вучић и додао ће држава наставити да све више да привлачи стране инвестиције.

Хвала грађанима што су разумели да је тежак пут добар за Србију и хвала им на тој врсти одговорности, додао је председник Србије.

Ректорат блокирали политички активисти, циљ изазивање хаоса

Председник Вучић оценио је данас да је циљ блокаде Ректората, која је дело политичких активиста, а не студената изазивање политичког хаоса како би држава послала полицију и силом их избацила.

"Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС", рекао је Вучић за ТВ Пинк и поновио да је један од главних вођа студената који су блокирали Ректорат човек који има 30 година и да су и студентске организације потврдиле да немају везе са блокадом Ректората.

Упитан да ли су и грађански протести били заиста грађански или партијски, Вучић је казао да док су били делимично грађански он је желео да слуша захтеве грађана, а онда су, наводи, партијски активисти то преузели.

"На крају смо схватили да је упад у РТС био због истраге која се водила против Драгана Ђиласа око секунди, да би се та истрага прекинула. Мислите да иза тих протеста и акција постоје неки велики циљеви, а заправо увек иза њих стоји криминал и заштита пара појединаца", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише прелазак председника Општинског одбора ДС у Руми Ненада Боровића у СНС, који су поједини представници опозиције критиковали, Вучић је одговорио да му је драго што је тај човек сада део његове странке.

"Тај човек је побеђивао нас као радикале, то је човек који има велики углед, у политичкој трци се борио против СНС жестоко, али је сада подигао глас. Само се магарац не мења, сваки човек напредује. Он је борац и даће нову енергију странци и од њега очекујем много у будућности", рекао је Вучић.

Остале вести