САД подржава дијалог Београд-Приштина

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Сједињених Америчких Држава Кајла Скота и захвалио му што је својим дипломатским умећем допринео јачању српско-америчких односа.

"Између Србије и САД сада има више разумевања", рекао је председник Вучић и констатовао да је интензивиран политички дијалог, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште.

Vucic sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је нагласио да се нада да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује. У складу са тим, председник Вучић је захвалио амбасадору Скоту на медијској кампањи “Ви сте свет”, коју води Амбасада САД, а која подсећа на важне тренутке из заједничке историје двеју земаља, не само на савезништво у ратовима, него и на допринос српских научника развоју америчког свемирског програма и друге успешне примере сарадње.

Амбасадор Скот је рекао да је, током три и по године мандата, био сведок значајног повећања америчких инвестиција у Србији, о чему сведочи податак да америчке компаније сада запошљавају више од 20.000 српских радника. Он је најавио да очекује и неколико нових улагања.

Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ реформама у области владавине права и јавне администрације, као и успешну војну сарадњу.

Vucic i Kajl Skot
Извор: Танјуг

Амбасадор Скот се захвалио на подршци коју му је, у раду у Београду, пружао председник Вучић. Он је председнику захвалио и на доприносу унапређењу билатералних односа Србије и САД, као и на напорима за решавање различитих питања, кључних за мир и стабилности у региону.

Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалног изасланика представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине. Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић и амбасадор Скот су закључили да се може рећи да има слуха за интересе Србије и да они морају бити укључени у могуће решење, које, да би било одрживо, захтева обострани компромис, али и добитак и за Београд и за Приштину.

Амбасадор Скот је нагласио да ни Београд ни Приштина немају ништа од тренутног застоја и да би решење значило и већу стабилност на Западном Балкану. Амбасадор Скот је пренео да ће САД наставити да охрабрују повратак дијалогу, уз јасан став да будућа влада у Приштини мора да буде спремна да укине тарифе на српску робу, док се од Београда очекује да предузме кораке ка нормализацији односа.

Остале вести