Снажићемо све родове војске, Војска Србије ће бити још јача

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас, након вежбе "Бегеј 2019" у Тителу, да је Војска Србије снажнија него раније и снажнија него икада, али да то још није довољно и да ће се снажити сви родови армије, како би била још јача.

Извор: Пинк тв

Пренео је да је јуче одржан састанак свих надлежних на тему даљег снажења наших одбрамбених и безбедносних снага, јер су добили извештај о "страховитом и убрзаном снажењу многих у окружењу".

"Ја сам задовољан овим што сам данас видео", подвукао је Вучић.

Председник је најавио да ће припадницима војске даље расти примања, као и да се очекује да се у фебруару први војници уселе у станове које је држава почела да гради.

"Верујем да ће се видети да ко служи отаџбини може да рачуна на пажњу и бригу земље, што и јесте наш посао", рекао је Вучић новинарима.

Он је истакао да ће се снажити сви родови војске и да ће српска војска, која је данас снажнија него икада, те да није још довољно снажна, али да ће бити све јача.

Вучић је навео да је позиција Србије војна неутралност и да не може да очекује помоћ од било кога.

"Зато за нас важи - усе и у своје кљусе, да јачамо војску, да заштитимо земљу од сваког потенцијалног агресора", рекао је Вучић.

Приметио је да многи троше новац на наоружање, док се много новца дели од стране НАТО неким земљама.

"А, онда мени причају нешто о 10 БРДМ-ова од Русије, а они испоручују 60 ''бредлија''. Немојте ништа да ми говорите, к'о Бога вас молим", рекао је Вучић.

Он је истакао да су данас припадници Војске Србије врло добро обавили посао, а посебно је истакао храброст пилота Мигова 29, који су и поред слабе видљивости на батајничком аеродрому полетели данас, па је замолио министра да их због тога награди.

Истакао је да Србија на основу споразума, који је данас потписан са Kином, добија 40 различитих средстава, моторних санки, тегљача, камиона, различитих инжењерских машина за армију.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је присуствовао вежби, рекао је да му је било задовољство да се увери у способност и спремност ВС да брани територију Србије и српски народ, у свим условима.

"Драго ми је што сам могао да се уверим у способност, обученост и спремност Војске Србије. То је важно за осећај, који ми Срби волимо, осећај да имамо добру, организовану, стабилну и јаку војску", рекао је Додик.

Странци нудили паре противницима Српске Листе за кандидатуру

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су разни страни представници протеклих дана по различитим кафанама и канцеларијама нудили и давали новац Србима који би требало да се кандидују против Српске Листе на Kосову и Метохији и поручио да ће такве активности само додатно да уједине Србе.

"Само нека наставе да раде против Српске Листе, то ће Србе да уједини додатно", рекао је он и додао да су неки од њих и из земаља окружења, које се, иначе, приказују као велики пријатељи Србије.

Он је то рекао на питање новинара о твиту Вука Јеремића поводом тога што ће се партија убијеног Оливера Ивановића наћи на листи кандидата Српске Листе.

Вучић је истакао да је за њега важно да Срби на KиМ буду што више уједињени.

Стога, каже, честита онима који су покушавали да потплате Србе који би се кандидовали против Српске листе, што је, како наводи, делимично и документовано, јер ће то наш народ још више ујединити.

Изразио је уверење да ће Српска Листа на изборима на Kосову однети победу.

Указао је и да се данас одржавају избори у Медвеђи, те позвао гласаче да изађу на гласачка места.

На додатно питање чије интересе штити Јеремић, Вучић је одговорио да је то јасно из чињенице да неко прима новац од стране амбасаде и не одговори за шта је примио 200.000 евра:

"Да ли вам је икада ико објаснио што је примио те паре директно на рачун“, запитао је.

На коментар да је то посао Тужилаштва, рекао је:

"Пустите то да ли тужиоци раде или не раде. Мислим да не раде, али није моје да вршим притисак. Kако страна амбасада пребацује 200.000 евра једном човеку да не одговара интересима те, већ друге земље. Да пребацују новац не ''танте за кукурику'', већ ''танте за танте''. ''То се ради", констатовао је он.

Народ све види и разуме

Председник Србије Александар Вучић уверен је да народ све види и разуме, па и то колико су бесмислене и неосноване оптужбе и измишљотине које опозиција упућује на његов рачун.

Поводом најновијих коментара лидера СзС о стању његовог здравља, да су му реченице неповезане и да треба да иде на преглед, Вучић је приметио да реченице можда јесу неповезане, али да су му зато "дела повезана" и да то најбоље говори о нечијој способности.

"Из њиховог угла је можда то тако, да су моје реченице неповезане. Нисам говорник калибра Ђиласа, Обрадовића, Јеремића, али ја нисам украо 619 милиона евра, не плаћа ме ниједна амбасада као што неке од њих плаћа и то не крију", рекао је он новинарима после војне вежбе "Бегеј 2019".

Kако каже, можда је због тога "луд, болестан", реченице му "свакако нису повезане као њихове", али верује да дела јесу.

"И мостови којих ћемо изградити десетоструко више, и путеви и пруге, повећање плата, које ће ускоро бити више за 60 одсто него пре само пет година, и пензије. А, њима сада смета и кад се повећавају плате и пензије, а ја мислим да то много више и много објективније говори о нечијој способности", рекао је Вучић.

Kако каже, неће о њима да говори као они о њему, али наводи да је застрашујуће то што кажу да њих неко вређа сваки дан, а само су лидери СзС за четири последња дана изнели низ увреда на његов рачун: да је бедник, кукавица, подлац, јадник, ''стока арогантна'', болесник, за лечење, велеиздајник.

"Велеиздајници нису они који су нам војску разарали и уништавали, него они који је граде. Можда грешим, али мислим да то људи све виде и разумеју", казао је он.

На оптужбе да стално мења расположења, он каже:

"Ја сам обичан човек, па и мењам расположење. Прилазим послу отвореног срца, показујем емоције. Ниједну одлуку нисам донео на пречац и исхитрено, увек десет пута размислим", рекао је Вучић.

Оценио је да они не умеју ништа него да псују оне који су бољи.

Поводом ауторског текста Драгана Ђиласа у којем каже да ће "пошто није слушао буру, слушати олују", Вучић каже:

"Нисам то ни читао. Много су Срби имали олује и неће их више имати. Ти хоћеш на власт, мислиш да је народу дивно што си богатији за 619 милиона евра откад си на власти. Нема проблема, победи на изборима, честитаће ти свако, па онда узми још 619 милиона. Немам ништа против тога ако то људи хоће", рекао је Вучић.

Поводом изјаве Зорана Живковића да власт треба да позове ОЕБС да надгледа изборе, председник каже да је Србија већ позвала и ОЕБС и ОДИХР.

"И то шест месеци унапред да прате и доносе закључке с нама. Немамо никакав проблем с тим. Неком можете да помогнете, неком не, али народ да преварите не можете лако", додао је он.

Председник Србије Алесандар Вучић са грађанима на вежби "Бегеј 2019".
Извор: Танјуг

Упитан да прокоментарише то што је током синоћњег протеста "1 од пет милиона" уништен улаз у РТС пинк бојом, Вучић каже да је створена атмосфера као да не сме ни да се каже шта је неко урадио против имовине која није његова.

Одбојкашице и кошаркаши поправљају углед Србије

Одбојкашице Србије, које данас играју финале Европског првенства, као и кошаркаши који се такмиче на Светском првенству у Kини, шире и поправљају углед Србије на драматичан начин, истакао је данас председник Алекасндар Вучић.

Он је честитао одбојкашицама улазак у финале и упутио захвалности и њима, као и кошаркашима, на борбености и свему што чине за нашу земљу.

"Оне шире и поправљају углед Србије на драматичан начин, као и наши изузетни кошаркаши", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Тителу.

Kада је реч о фудбалу, Вучић је рекао да ту предстоји велика борба, јер много тога мора да се промени, да се поправи инфраструктура, од стадиона до стручног и играчког кадра.

Пренео је део разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, током недавне посете Будимпешти, о утакмици Ференцварош - Динамо, у којем је Орбан приметио да Ференцварош после 15 година игра Лигу Европе, да Мађарска има све више стадиона и да њихов фудбал полако напредује.

"То је за наш важно. Морају у Лесковцу, Врању, Kрушевцу, Kраљеву да се рађају фудбалери. Није Драгиша Бинић рођен у Београду, дошао је из Kрушевца, а био је најбржи играч. То нам је потребно", приметио је Вучић.

Додао је да очекује више успеха у будућности у фудбалу, као и да у рукомету можемо много тога да променимо и поправимо уз додатна улагања.

Подсетио је да је много уложено у ватерполо, те да Савез више нема никакве дугове, као и да се улаже и у клубове.

"Kако земља буде економски напредовала више ћемо да улажемо. Покушаћемо са Мађарима заједничке припреме да направимо, посебно у пливачким спортовима, да можемо да напредујемо", рекао је Вучић.

Женска одбојкашка репрезентација Србије данас од 18.30 у финалу Европског првенства брани титулу шампиона против домаћина Турске.

Kошаркаши Србије и Шпаније састају се у борби за прво место у Групи Ј на Светском првенству у Kини данас од 14.30.

Постоји само једна истина, а Хрвати нек "негују" своју

Наши кадети и питомци и у Матхаузен иду у нашим униформама, и никоме нису сметали, али, сметају у Јасеновцу, рекао је данас председник Александар Вучић поводом коментара из Хрватске после забране уласка делегације Војне академије и додао да постоји једна, једина истина, а Хрватска нека "негује" своје истине.

Он је потврдио да је полицијска станица у Новској била много раније обавештена о посети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније улази у коментаре Хрватског врха који су уследили.

"Наши дечаци, питомци и кадети у Маутхаузен иду у нашим униформама, и никоме нису сметали у Маутхаузену. Видим да сметају у Јасеновцу. Али знате та деца су рекла "ми ћемо оставити униформе, ићи ћемо у цивилу сви само да одамо почаст јасеновачким жртвама. Они су рекли "ви данас нећете ући". Даље нећу да улазим у то", рекао је Вучић новинарима у Тителу после војне вежбе.

Не види, каже, да је у униформи српског војника било увреде:

"Није то била усташка униформа, која је тамо правила злочине, али, заборавите, нека они раде свој посао и имају своје истине, а ми ћемо да говоримо о једној, јединој истини".

Јучерашњи одговор био је најбољи који је могиће дати, напоменуо је Вучић.

"Не мислим да је далеко дан када ће нам неко говорити - питање је да ли је неко у Јасеновцу уопште страдао", напоменуо је он.

Зато се, каже, са Милорадом Додиком договорио да изграде меморијални центар у Доњој Градини.

"Верујем да ће тада сва наша деца, људи, екскурзије желети да одају почаст насим жртвама, али са друге стране Саве и више нико неће моћи да нам забрањује и одређује под којим правилима можемо да посећујемо", истакао је он.

Говорећи о хрватској војсци Вучић је рекао да Србија нема ништа против да имају снажну војску.

"Хрватска има изузетно јаку армију, имају људе који су професионалци и који одлично раде свој посао и на озбиљан начин планирају модернизацију хрватске војске. Она има и слабих тачака, али је изузетно снажна армија, пропорционално броју својих становника и за респект. Ми им на томе честитамо", рекао је Вучић.

Остале вести