Договор значи да обе стране подједнако добију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је америчким сенаторима рекао да Београд очекује укидање такси и жели постизање компромисног договора, али и да то решење не може да буде испуњење циљева једне стране, а да српска страна не добије ништа.

"То би требало да буде договор у којем би и једна и друга страна подједнако изгубиле, да би обе стране подједнако добиле", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка са сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем.

"То је једини начин како договор може да се постигне", истакао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је Београд спреман на сваки разговор, јер је он лековит и додао да би поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону.

Он је захвалио сенаторима на труду да се пронађе решење за наставак дијалога.

Вучић је рекао и да је интерес Србије интензификовање политичког дијалога на високом нивоу и да је потребно да односи две земље буду партнерски.

Председник Србије Александар Вучић са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем
Извор: Танјуг

"У интересу Србије је да односи буду све бољи", рекао је Вучић и додао да су у последње време односи у многим областима значајно унапређени, мада има још простора за њихово побољшавање.

Он је рекао да је захвалан сенаторима на посети и ангажовању у региону и жељи да се очува стабилност и постигне дуготрајни мир.

"Уверен сам да је жеља за унапређењем односа Србије и САД обострана", рекао је Вучић и додао да је било речи и о економској сарадњи од које ће грађани да имају велику корист.

Истакао је да је важно и да се увећа трговинска сарадња и да Србија учествује у бројним.

Вучић је рекао да је на састанку било речи и о регионалној стабилности, те да ће Србија наставити да са политиком очувања мира и поштовања права других.

Председник Србије Александар Вучић са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем
Извор: Танјуг

Пренео је да се сенаторима захвалио на подршци Србији у остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

"Имали смо одређене теме, о конкретној сарадњи, и верујемо да ће ту бити отварања неких нових поглавља и тема", рекао је Вучић.

Он је указао да добру војно-економску и цивилну сарадњу, посебно са Охајом, додајући да та сарадња може да буде још боља, јер има простора за унапређење.

Вучић је навео да су му сенатори указали и колико су задовољни економијом у Србији, а колико би желели да се одређене области у владавини права измене на боље.

Председник Србије Александар Вучић са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем
Извор: Танјуг

"Саслушао сам и указао на чињеницу да можемо још много да поправимо, променимо и да урадимо у наредном периоду", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће бити обележена 75. годишњица операције Халијард.

Можемо да разговарамо о свему, али без компромиса ништа

Србија може да разговара о свему, само ако дође до компромисног решења, ако нема компромисног решења, ми не можемо да признамо независност Kосова, рекао је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом марфијем.

На заједничкој конференцији за штампу, Вучић се надовезао на одговор Џонсона на питање које је било упућено председнику Србије - да ли ће се амерички притисци повећати ако Београд не прихвати да призна Kосово.

Џонсон је рекао да није реч о притисцима, већ о подршци.

"Подржаћемо оно што се обе стране буду договориле", рекао је Џонсон.

Вучић је потом рекао да наша позиција, наравно, није нимало лака.

“Наравно да је овде реч пре свега о Србији и Београду. Албанци очекују само да добију потврду онога што већ мисле да су сасвим добили. И ни на шта мање не желе да пристану, јер не желе да разумеју да никада неће бити консолидована држава, нити било шта без Србије", рекао је председник Вучић.

Kазао је да је јасно да ће највећи притисак увек бити на Србију, и да није у питању само САД, већ и ЕУ и други.

“Само ми се правимо блесави, понекад, па као не знамо о чему се ради и каква нам је позиција, шта се десило 2008, 1999, 2010.године када су, захваљујући нашим глупостима у Међународном суду правде донели одлуку да је једнострано проглашена независност Приштине легитимна. Правимо се као да се ништа није догодило.“, нагласио је он.

Председник Србије Александар Вучић са сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем
Извор: Танјуг

Вучић је казао да Србија може да разговара о свему само ако има компромисно решење, а ако га нема, ми не можемо да признамо независност.

"Може да нас мучи ко год хоће, а то ови сенатори не раде. То су људи који су пријатељски настројени према нама, али не може сенатор Џонсон бити Србин и рећи да не признаје Kосово, када је његова земља то учинила”, рекао је он.

Kазао је да су сенатори посвећени проналажењу решења и успостављању бољи односа.

"Kо мисли да нам требају односи са САД који су непријатељски? Нађите ми генија који мисли да може да води успешно земљу, а да су нам односи са САД непријатељски", рекао је он.

Вучић је пренео да представницима САД каже у чему се не слажемо, ма колико мали били, а да они поштују то што им каже, као што он поштује и њихов став.

"Али, је ли очекујете да ће они мени променити став за пет минута, а ја њихов за сат времена. Наше је да извучемо што највише можемо, и како да дођемо до компромисног решења, ако може", рекао је Вучић изразивши уверење да Србија може даље унапредити односе са САД.

Председник Србије Александар Вучић са сенаторима Роном Џонсоном и Kрисом Марфијем.
Извор: Танјуг

На питање да ли је питање разграничења као једно од могућих решења или део решења, до којег би дошле обе стране, и даље опција за САД, сенатор Џонсон није директно одговорио:

"Болтон је јасно рекао да желимо Србији и Kосову да дамо простор какав ће споразум имати. На крају процеса ми ћемо подржати тај споразум, посебно када га постигну две стране, јер је у корист интереса обеју нација да се постигне“, објаснио је он.

Сенатор Марфи је казао да су САД спремне да пруже подршку на сваки начин и да је Вашингтону важно да, ако се превазиђе проблем, крене ка бољем партнерству са Србијом.

"Видећемо да се Србија приближи нашим савезницима у Европи. Постоје многи начини како можемо помоћи. Ако се тражи савет од нас спремни смо да га дамо“, рекао је он.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести