Србија се суочава са демографским проблемима као и цела Европа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас да се Србија суочава са истим демографским проблемима као и цела Европа, да је прошле године бројчано изгубљен цео један град величине Кикинде, да је влада увела мере, али да резултати још нису видљиви.

Вучић је на Трећем демографском самиту у Будимпешти рекао да је Србија прошле године изгубила "цео један град", будући да је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175, што значи да је демографски минус за годину дана - 37.680 људи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic govorio je danas u Budimpesti.
Извор: Танјуг

То значи да је Србија изгубила град величине Кикинде, у којој сада живи око 38.605 становника, рекао је Вучић. Председник је рекао да је просечна старост у Србији 43,2 године, док је 20,2 одсто популације старије од 65 година.

Како је рекао, ниједна генерација оних који су рођени после Другог светског рата није омогућила просту репродукцију.

"То нам говори много о суштини проблема", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија у последњих 75 година имала падове и успоне, периоде мира и рата, просперитета и економске стагнације и пада, али да је наталитет од педесетих година двадесетог века испод нивоа потребног за "обнову популације".

"То значи да, да би нас следеће године био исти број као данас, број деце по жени би требало да буде 2,1, а у Србији је 1,48", рекао је Вучић.

Он је навео да је у Мађарској стопа наталитета 1,49 скоро иста као у Србији, али да су мере Виктора Орбана дале резултате.

Вучић каже да су негативни трендови присутни и у богатим и у сиромашним земаљама, па да тако у Србији најбогатији делови земље, најбогатије општине у Београду, имају најмање стопе наталитета.

Тако су, каже, и мере које су предузете дале резултата у најсиромашнијим деловима земље.

"Нико не може да гарантује, шта год да урадите, не знате да ли ћете добити позитивне резултате. Тако су мере у једној земљи, које су довеле до побољшања, нису успеле у некој другој", рекао је Вучић.

Он је навео да све земље, због будућности своје, али и будућности Европе, треба да раде заједно на том проблему.

Вучић је на почетку рекао и да је председник Мађарске Виктор Орбан заслужан за односе Србије и Мађарске који су, истакао је, најбољи у савременој историји.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u Budimpesti sa Viktorom Orbanom.
Извор: Танјуг

"Хвала на посвећеном раду на односима Србије и Мађарске", рекао је Вучић и истакао да ће Србија остати посвећена добрим односима са том земљом.

Вучић је рекао да није дошао у Будимпешту да држи било коме лекције, већ да учи о томе како би се могла решавати ситуација, која постаје критична и захтева моменталну реакцију свих држава. Рекао је и да практично сваки дан путује по Србији и да покушава да пружи наду младим људима, да остану у земљи и заснују породице, да имају добар и квалитетан живот, посао.

Он подсећа да је Србија покренула мере за подизање наталитета али да резултати још нису толико видљиви иако су у односу на ранији период та средства утростручена. Ове године, како је рекао, имали смо прве мале резултате.

"Први резултати видљиви су у најсиромашнијим регионима Србије али не и у оним најбогатијим. Нисмо у стању да променимо свест средње класе и зато нисам баш велики оптимиста и то је једна од разлога зашто сам овде - да чујем вас, шта можемо да учинимо заједно и како да се изборимо са тим проблемом у будућности", казао је Вучић.

Predsednik Aleksandar Vucic na samitu u Budimpesti.
Извор: Танјуг

Навео је и да је за првих седам месеци ове године рођено 741 беба више него прошле, што је благ раст, као и да је забележен раст броја бракова али да је ту проблем то што је просечна старост људи који ступају у брак око 44 године, због чега Србија изгуби читаву једну генерацију.

Подсетио је да је Србија пре пет година почела са тешким реформама јер се налазила на ивици банкротства, али да данас има добар привредни раст, прошле године 4,5 одсто, да у буџету има суфицит, да је стопа незапослености далеко нижа него што је била пре неколико година.

Такође је подсетио и да је Србија учестовала у највећим ратовима, али да смо сада "променили фокус са територијалних питања на питања која се тичу обичних људи, буквално", истакао је Вучић.

Демографски проблеми су проблеми читаве Европе, а негативни трендови по том питању у Србији имају следеће карактеристике: старење становништва, касно рађање, миграције. "Има пуно простора да сарађујемо по овом питању, верујем у ту сарадњу", поручио је Вучић учесницима демографског самита, наводећи да је то сада један од кључних циљева Србије.

Када је реч о образовању и запошљавању жена које имају децу, Вучић је приметио да су видљиве позитивне промене у Србији у последњих неколико година по том питању, те да је ове године свака четврта жена која је родила треће дете - високо образована, што је, каже, пре 10 година било незамисливо.

У том погледу, мере популационе политике које је држава донела, темељ су на основу којег се може очекивати да план подизање наталитета успе.

"Мере популационе политике могу да дају резултат једино ако су пажљиво планиране и спроведене, уз улагање непрекидних напора", рекао је Вучић и додао да се резултат не може видети за само годину или две дана, већ у наредних десетак година.

"Питања демографије и популационе политике су питања која се тичу свих нас", подвукао је председник Србије.

Указао је да се мора подржати мајчинство, јер смо, каже, "то негде изгубили", односно има неколико доминантинијих тема, а изгубили смо нешто што је било од највећег значаја за наш опстанак.

Приметио је и да постоји неусклађеност пословних обавеза и родитељства, на чему се мора радити, јер је потребно заштити породицу, као основу друштва, у којој црпимо енергију за све животне изазове.

Predsednik Aleksandar Vucic obratio se prisutnima na samitu u Budimpesti.
Извор: Танјуг

"Наш циљ је да креирамо услове како би родитељи лакше доносили одлуку да имају, једно, двоје па и троје деце", рекао је Вучић.

Подсетио је да је велики српски песник и амбасдор у Мађарској Јован Дучић последњу књигу назвао "Верујем у бога и у српство", и истакао да се нада да ће те Дучићеве, али и његове речи доћи до слушалаца.

"Дошао сам да научим много од вас. Могу да гарантујем да ће Србија бити спремна да ради заједно са Мађарском и свим осталим земљама Централне Европе и сигуран сам да ћемо ако радимо заједно, ако покушамо да решимо проблеме заједно, бити ближи решењу", поручио је Вучић.

Остале вести