После избора на Kосову очекујемо јачи притисак САД на Приштину

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да очекује после избора на Kосову снажнији притисак САД на Приштину за отпочињање суштинског дијалога.

Извор: Глас Америке

Вучић је у емисији "Отворени студио“ Гласа Америке подсетио да се Америка од увођења такси залаже за њихово укидање, јер су таксе не само противправне, већ и супротне цивилизацијским нормама и свему оном на чему Америка почива - слободног тржишта, слободног протока капитала и услуга.

"Оне су против свега на чему свет почива. Да ли може САД да изврши снажнији притисак, мислим да може“, казао је он.

Вучић, који се налази у посети САД, каже да сви чекају на расписивање избора у Приштини и окончање гласања.

"Имате четири политичке листе које су на око 20 одсто због чега је тешко предвидети како ће се кретати ствари“, додао је он.

Kазао је да рачуна да ће избори, највероватније, бити одржани 6. октобра, и да се у децембру формира влада у Приштини, након чега би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога.

"Ја сам саговорницима у САД рекао да смо спремни на дијалог чим укину таксе. Морају да постоје елементарни услови и поверење да о нечему можемо да разговарамо, а ако уводите таксе онда такво поверење не постоји“, закључио је он.

Морамо разумети став САД, то не значи да признајемо Kосово

Морамо да разумемо став САД, али то не значи да ћемо признати независност Kосова, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић поручивши да ће Србија наставити да се бори за интересе српског народа.

Вучић је за Глас Америке (ВОА) казао да не може да разуме оно што пишу поједини наши медији како је Трамп променио политку према Србији, да ће све бити другачије.

"Они су признали независност KиМ и то се неће променити. Ми тражимо да се боримо за свој интерес и да извучемо за наш народ и Србију највише што можемо. Али, крећемо се по танкој жици, у оквирима који су ужасно мали, ломљиви и танки и дајемо све од себе трудећи се да извучемо највише што можемо за нашу земљу".

Вучић каже да се у Србији сви правимо помало блесави као да не знамо о чему се ради по питању KиМ.

Навео је да су власт и међународна заједница 2000. године говорили да је питање KиМ искључиво демократско питање, затим да су говорили "стандарди пре статуса".

Такође, како је рекао, дочекивали су Хавијера Солану из НАТО и говорећи да нису бомбардовали Србију већ Милошевића и 2004. смо на KиМ имали мартовски погром и паљење српских светиња, рекао је Вучић.

"Реакција наше државе је била никаква. Уместо тога су се свађали унутар власти ко ће да буде велика власт".

Вучић додаје да је затим уследило проглашење независности Kосова 2008. године и да је тада и САД признала Kосово, као готово све важне западне земље.

"Је л заиста и мислите, иако је Србија јача економски и војно и има веће поштовање и углед у свету да смо у могућности да мењамо одлуку САД?", запитао је Вучић и додао да не жели да изиграва националног хероја.

Истиче да је наша позиција по питању KиМ тешка и да неће бити лакша, као и да је важно што смо показали да можемо да гурамо земљу напред у економском и политичком смислу.

Вучић наводи да су добре последице разговора које је имао са званичницима САД и да ће можда доћи опет за месец дана у САД и да ће имати и "више разговора са свим светским државницима".

Захвалио је америчким званичницима што су хтели да саслушају позицију и мишљење Србије иако ти разговори нису били лаки.

САД су постигле оно што су хтеле за KиМ још 2008.

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за Глас Америке рекао је да су САД по питању KиМ постигле оно што су желеле још 2008. године и да је зато наша позиција у САД тежа него на другим местима.

Kако каже, тада је српска влада након проглашења независности од стране Приштине издала само једно саопштење. Упитан какав би могао да буде краjњи исход дијалога између Београда и Приштине, Вучић је подсетио на предлог о разграничењу који нису желели да подрже међународна заједница, Албанци и многи политичари у Србији који су, према његовим речима, спремни да подрже албанске интересе, а да не подрже српске интересе.

"Европска унија посебно Немачка је против разграничења, док су САД отворене и њих не занима какав ће бити договор. Они нису одушевљени Вучићевом идејом јер су они признали KиМ у оваквим границама, али би желели само да се дође до обостраног признања", истакао је Вучић и додао да је позиција Србије тежа у САД него на другим местима због различитих ставова по овом питању.

Вучић је додао да ипак не жели да прича о крајњем исходу, јер, како је навео, у том случају би Срби сами хтели да се склоне из преговора што сада он никако не жели.

Додао је, међутим, да се у последњих шест-седам година појавила у Србији нова сила "којој неки покушавају да објасне како на KиМ постоји мало српских интереса".

Нема потписа за решење Србима ништа, Албанцима све

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да може да се разговара о свему када је реч о компромисном решењу за Kосово, али да неће добити његов потпис и подршку да Албанци добију све, а Србија ништа.

На питање да ли ће он бити тај који ће признати Kосово, Вучић је за Глас Америке казао да је на то питање одговорио више пута.

"Можемо да разговарамо о свему, само када је реч о компромису, а о томе да Албанци добију све, а да Србија не добије ништа, мој потпис нећете добити никада и моју подршку нећете добити. У овом тренутку сам председник Србије, можете да пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса, следећи само нечије ултиматуме, да то прихвати", поручио је Вучић.

Он је казао да је нудио компромисна решења, рекавши да је јуче у Њујорку разговарао о различитим опцијама.

"Нису у питању само разграничења. Ми смо разговарали о свему, шта се збивало, како је то ишло, Халштајнова доктрина, па две Немачке, па смо кроз различите модалитете и концепције, много тога смо пролазили у неформалним разговорима", рекао је Вучић.

Вучић је казао и да очекује веома тешке притиске на Београд, да неће бити лако, али да ће се борити.

Поштујем Америку, нећу угрозити односе

Америку поштујем као највећу силу и не смем и нећу да угрозим односе између Србије и САД, поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Знам колико сам као појединац мали и колико је Србија мала у односу на САД, а Србију волим свим срцем, а Америку поштујем као велику и највећу силу. А Србију волим и за Србију се борим и знам шта је за Србију катастрофа", рекао је Вучић у интервјуу за Глас Америке.

Сваки рат, сваки сукоб, свако понижење, све то је за Србију катастрофа и све то сам рекао нашим саговорницима, навео је Вучић.

Каже и да треба да разумемо да "наши пусти снови" немају везе са реалношћу.

"И ко ми каже да је то све лако, питао бих их што сте пустили браћу Мазреку 2000. године, а што сте пустили погром 2004, а што сте пустили независност Косова 2008, а што им ставили границу на Јарињу и Брњаку итд.", запитао је Вучић.

На питање да ли то значи да је америчке званичнике упозорио да би могло евентуално, можда да дође до нестабилности у региону и рата, председник каже:

"Не, ја нисам говорио о томе. Напротив. Ја сам говорио о могућности о постојању нестабилности уколико нема дијалога, нема разговора. А о оваквој могућности уопште нисам говорио".

На констатацију новинара да се, ипак, очекује да се дијалог заврши нормализацијом односа која би подразумевала и међусобно признање, Вучић је рекао - "Чекајте, то кажу Американци, Европљани то још нису рекли".

"А ми смо рекли да под оваквим условима није могуће. Ја кажем - ако постоји могућност да неко други те проблеме решава, имате народну вољу, изаберите неког другог", каже председник.

Упитан докле мисли да ће и Америка и Европа бити расположене да раде на решавању проблема Косова, Вучић је запитао: "А шта је алтернатива".

На питање новинара да прокоментарише то што за сада  има добру позицију код Американаца и њихову подршку, као и Европе и да ли то значи да се очекује да он нешто уради, Вучић је рекао да је то зато што Американци знају једну ствар, а то је да је он човек за којег компромис није пораз.

"Да сам човек који је рационалан и који за своју земљу и народ извлачи највише, знају да сам човек којег више интересује Србија него сопствена политичка будућност - што није био случај са свим претходницима. И зато разговарају са мном и зато са различитих страна можете да чујете, иако је раније било ''не можемо Вучићу да гарантујемо улазак у Европу 2025'', сад ћете на више места да чујете, јер је о томе било речи и у Шопрону у разговору између Орбана и канцеларке Меркел, видели сте шта је било у Бијарицу, видели сте шта се овде збива".

У складу са свим тим, додаје, наша ситуација у овом тренутку је тешка, као и да за неке ствари за које су нам раније говорили да не можемо да их добијемо, да је већ данас сигуран да можемо да добијемо.

"Да ли је то нешто што је близу наших снова или нечега што бисмо ми желели - не, светлосним миљама је далеко. Али, да ли је нешто више у односу на оно што нам је понуђено пре 7,8 година - да, нешто је више", нагласио је Вучић.

Напомиње да дијалог још није започет и да зато не може да каже шта ће то Србија да добије.

На констатацију новинара да неки од његових саговорника помињу какав ће добитак Србија добити ако реши проблем Косова, да ће то људи схватити, у својим породицама и у извесности, могућности и начину на који ће школовати децу, или имати опције да бира шта ће куповати и где ће летовати, да ће у односу на то, можда, народ пре опростити јако тешку одлуку о признању Косова, Вучић истиче да није урадио ништа лоше, а за своју земљу да би му неко праштао било шта, напротив.

"Ево ја вас питам, па кажите грађанима ако смете, за шта сте Ви? Да ли бисте волели да признате независност Косова? Ја знам какав би био Ваш одговор и не очекујем да га изговорите јавно, само вам говорим о општем лицемерју у Србији, општем лицемерју код свих нас. Је'' л Вам то циљ, да пребаците на мене? Независност Косова проглашена 2008, па да ја будем крив за то? То је смисао?", запитао је Вучић.

Присећа се, како каже, да је својевремено када је Милошевић донео одлуку да, де факто потпише капитулацију Кумановским споразумом, да се  свих 99 одсто људи у Србији радовало што агресија престаје и да су га сви  нападали због тога, иако су се сви радовали.

"Данас би сви да очекују да лепо живе, када губимо на таксама 350 милиона долара, ћутаће људи, и већ после два дана има да кажу, е Вучићу, обезбеди народу на Косову да има да једе и да пије, а не знамо како ћеш да обезбедиш, а ти си нам крив ако не обезбедиш. Ако нам не обезбедиш много веће плате и много веће пензије, ти си нам крив, а бићеш нам посебно крив ако после векова, а посебно након последњих деценија катастрофалне наше политике око Косова, будеш учествовао у било чему што не одговара нашим сновима и митовима".

Каже да ће одговорити још једном да неће у томе да учествујем и да ће, ако се за нешто буде залагао, то значити да смо постигли компромис, а не то да ми не добијемо ништа, а да они добију све.

"И никада нећу да се кријем иза било кога и урадићу све да људи у Србији имају више летовања и да људи у Србији живе боље и да виде будућност, иако се више радујем добром раду, него летовању, али различити су људи. Видим да је постало популарно у Србији да радите три, четири дана, уместо пет или шест, ја не знам шта бих са собом да не радим шест или седам дана", рекао је председник.

Волео бих да изађу на изборе, па да виде како стоје

Председник Србије Александар Вучић  истакао је, у интервјуу “Гласу Америке“ да се на "чапрас диванима" и шупљим причама не заснива озбиљна, већ суштина политике оних који би да сруше успешнију, пристојну и модернију Србију.

Али, у томе неће успети, истакао је председник, за Глас Америке.

Вучић је, на констатацију да ће опозиција највероватније бојкотовати изборе рекао да свако има право да бојкотује, посебно они који имају никакву подршку народа и свих њихових партија заједно износи испод десет одсто.

"Тако да могу да бојкотују, или не морају. Право да вам кажем, мени је свеједно. Волео бих да изађу на изборе и јасно виде како и колико стоје", истакао је он.

Оно што је најважније, подвукао је, је да Србије иде напред, да се економски развија и да у тешким условима сачува своје националне и државне интересе.

Истакао је да је увек био спреман да разговара са опозицијом, а на констатацију да ли је спреман да то чини лично и са Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем, Вучић је казао да они то никада од њега нису тражили.

Рекли су да је онај ко разговара са мном - издајник. Ја сам то тешком муком прихватио. То је била тешка увреда за мене, али ја сам то прихватио. Њихову жељу поштујем. Зато данас разговарају онако како треба да разговарају", нагласио је он. 

Вучић је рекао да ће са њима да разговара ако то буду желели када пређу цензус, када буде требало да одреди мандатара, те и да је до тада СНС спремна на разговор увек.

Све што је потребно о Закону о финансирању политичких странака поступили смо по њиховом закону. Усвојили смо оно што су тражили, уз две мање измене, које су значиле да мање пара узимамо народу и мање дајемо странкама. Јер сам желео да моја странка добија мање новца. Да би се понашао домаћински и поштено. А не како су се "досовци" понашали док су били на власти. Па кад су имали огромну већину узимали огроман новац за себе“, објаснио је Вучић.

Што се тиче медија, друштвене мреже су, према његовим речима, најснажнији медиј у Србији, а око 85 одсто људи у Србији их  користи.  Што се тиче других медија постоји, како додаје, значајнија поларизација с чим, како каже, нема никакав проблем, те је додао да то, како је имао прилику да види, постоји и у САД.

На питање како се осећа кад људи причају  “ево га овај на свим каналима је” и констатацију да сви канали преносе његово обраћање, као што је било приликом отварања новог аутопута, Вучић је казао да нажалост неки нису преносили тај догађај, за који сматра да не постоји важнији догађај за Србију од такве ствари.

“Чудим се када неко преноси глупости појединих људи који не знају шта би рекли, ни шта су урадили. Осим што су богатији за 500 милиона евра, три телевизијска канала, десет новина у Србији. И опет кукају“, рекао је Вучић. И опет кукају.

Подсетио је да је 2012. године постојао КЦН 3, који није био под контролом режима Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бориса Тадића... и ниједна више, а све фреквенције на телевизијама, како је додао, које је помињала водитељка у овом интервјуу -  Пинк, РТС, Хепи, Прва- су  фреквенције које им је дугорочно дала Демократска странка.

”Не Српска напредна странка, или било ко од нас. Руководство РТС-а готово у целини од Ненада Љ. Стефановића до Оливере Ковачевић поставила је Демократска странка, или се то десило у њихово време. То су некада били независни експерти, а данас су то Вучићеви ботови“, казао је он.

Вучић је додао и да сви недељници - НИН, Време, "оне новине што су измислиле интервју са Трампом - па још добили и награду за то, Недељник, Нови магазине и тако даље - сви су анти - Вучић, навео је он  и додао дасу ту и  Данас, Блиц, који сигурно он не контролише преко њихових  власника Аxел Спрингер и Рингиер-а.

"Лист Данас ништа не ради него сваки дан - ајде нешто лоше да кажемо о Вучићу“, додао је Вучић.           

И да ли сам тужио икога од њих? Иједног новинара, уредника, или новину? За милион лажи…. Или када су ми децу стављали на насловну страну? Нисам. Само за себе задржавам право да одговорим на њихове оптужбе, на Н 1 који да нема мене не би имао ни програм.

Што се нас тиче, ми смо спремни о свему томе да разговарамо", поручио је он. рекао је Вучић у интервјуу за Глас Америке.

Казао је да је сигуран да о РТС-у увек све може да се договори прецизно каква правила да буду, али то не зависи од њега и СНС.

Упитан да за Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) Вучић је одговорио ”ви бисте да рушите независна тела која су они поставили“.

Све њихове законе и норме да рушите. Интересантан случај, а никако да се питамо одакле канали који су Ђиласови и одакле те паре. Али, шта да радимо - све ваљда то тако да дође. Грађани не морају да брину.

Вучић Гласу Америке о платама и животу у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је свестан да људи одлазе из Србије за бољим послом, али да је  тешко  за две три године достићи једну Немачку или Аустрију које нам "беже" 500 година иако се ствари поправљају и разлика смањује.

"Знам да је увек лако критиковати и говорити лоше и оно сто смо наследили је било стање ужасно и то данас поправљамо", рекао је Вучић за Глас Америке.

На опаску новинара да људи одлазе јер им је тешко да живе у Србији, Вучић одговара:

" А јел’ било лакше кад сте ви отишли? Више људи је отишло у том периоду, него данас, иако и даље људи одлазе. Глобализација је такав процес. Мање нам лекара одлази него из било које друге земље у региону. Лекари много мање одлазе из Србије него у свим другим земљама, него чак из неких земаља ЕУ. Медицинске сестре нам одлазе."

Подсетио је да су у претходне две године повећане кумулативно за 23 одсто плате медицинским сестрама, а да ће ове године бити још 15 одсто -  30 одсто у три године.

"Номинално, реално то је 23, 24 одсто, имајући у виду међугодишњу инфлацију. Ако ви можете да ми кажете да је мало да се увећа за 23, 24 одсто за три године, ја ћу вам рећи да је немогуће више, али ја знам да је увек лако критиковати и говорити лоше и оно сто смо наследили је било стање ужасно и то данас поправљамо", рекао је он.

Каже и да очекује да следеће године поновимо титулу најбољег у привлачењу страних директних инвестиција.

На опаску новинара да људи то не осећају у својим новчаницима, Вучић каже: "То је флоскула коју понављате већ пет година свуда и на сваки начин."

Сматра да људи ипак осећају бољитак и да су задовољнији.

"Да ли су задовољни да ли живе лепо, па не живе лепо и не може тако лако да се живи лепо", каже он.

На констатацију један део људи везан за СНС живи лепо, он одговара да "нарочито живе лепо људи везани за Драгана Ђиласа и Вука Јеремића".

"Драган Ђилас је најбогатији, али није везан за СНС. Мислим да најбоље живи Драган Ђилас. И Драган Шолак. И мислим да добро живе и многи други људи. Мислим да има људи у СНС-у који живе као обични људи пристојним и нормалним животом."

Они из СНС који понашају бахато и арогантно неће бити више на функцијама, каже Вучић и најављује конгрес партије  на ком ће младе снаге преузму вођство.

Вучић се осврнуо и на случај судара на наплатној рампи у коме је учествовао функционер СНС Зоран Бабић, рекавши да Бабић није убио никога.

На опаску да није дозволио да се види снимак јавне камере већ је сам закључио да Бабић није крив, Вучић каже да ће тражити од надлежних органа да снимак покажу:

"То ћу да урадим, ја вас молим да изађете на телевизију да се извините за све лажи које смо изговарали о овом случају. И ништа више. Да ли заиста мислите да бих био будала да погледам снимак и да вам кажем да је то тако. А да знам да тај снимак постоји који би доказивао нешто друго.", упитао је он.