Ове године премашујемо рекордну 2018. годину за 30-40 одсто

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, на основу разговора са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић, да може да се догоди да ће Србија по обиму директних страних инвестиција премашити ове године прошлу годину која је била рекордна.

Извор: РТС 1

"Прошле године смо по директним страним инвестицијама, како је навео ''Фајнаншел тајмс'' у целом свету били шампиони, а може да се догоди да ћемо ове године прошлогодишње резултате премашити за 30 до 40 одсто“, рекао је Вучић за РТС из Њујорка.

Да бисмо то постигли, поручује, неопходно је да наставимо да водимо паметну, мудру и одговорну политику.

И у Америци, каже, сви су му честитали на одличним економским резултатима.

21.08.2019. Uzivo ukljucenje u Dnevnik RTSa iz Njujorka
Извор: printscreen

Не долази у обзир да Албанци добију све, а ми ништа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да могућност да косовски Албанци добију све, а ми ништа - не долази у обзир и да на то као председник Републике, а ни парламент није спреман и да је то пренео америчким званичницима током разговора у Њујорку.

Вучић је рекао шта су наши ставови и да "могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо - да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством које би на то било спремно."

"А спремни смо за разговор, да што пре почнемо разговоре како бисмо спречили сваку могућност дестабилизације", рекао је Вучић за РТС.

Добро је то што подржавају наш европски пут, а друго је то да не улазе у то како би требало да изгледа договор између Београда и Приштине, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца, објашњава поруке Стејт департмента.

"И оно што је лоша ствар и оно што је другачије у односу на ранији период, али не сасвим ново, то је да они траже међусобно признање. Суштински то није велика новост, то смо негде и очекивали, али смо, рекао бих, негде под тепих стављали сами захтеве великих сила и трудили се да уживамо у сопственим сновима и митовима. Наше српске уши су неретко нежне да чујемо све оно што заиста мисле о Србији и односу са Приштином", рекао је он.

Упитан да прокоментарише и протумачи саопштење Стејт департмента у којем се наводи да САД охрабрује да се фокусира на постизање тог стратешког циља убрзањем реформи, као и да обнови преговоре са Kосовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа који води узајамном признавању, Вучић каже:

"Суштина је у том делу око међусобног признања, јер видим да су многи у нашој земљи који су допринели стварању услова за доношење одлуке о независности Kосова, Приштини и међународној заједници нашли у томе неку велику новост. То није потпуно нови став САД, они су 2008. године признали независност Kосова."

Америка је велика сила и ма шта ми говорили, какво код имали руководство ту њихову одлуку нећемо променити.

У том саопштењу, додао је, постоје две добре и једна која је лоша по нас. Вучић је рекао шта су наши ставови и да могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо - да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством.

21.08.2019. ukljucenje u Dnevnik RTSa iz Njujorka
Извор: printscreen

Наставак дијалога, реално тек у децембру

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас уверење да не очекује да ће до наставка дијалога између Београда и Приштине доћи пре децембра, када очекује, уз снажни притисак САД, укидање такси које је Приштина увела пре годину дана.

"Мислим да они свакако до краја новембра, почетка децембра неће укидати таксе, јер је тренутно престиж и гласови у Приштини се добијају само када се најгоре говори о Србији, неретко и о српском народу“, појаснио је Вучић који се налази у посети САД у изјави за РТС.

Вучић је истакао да је илузорно очекивати да било ко у тим условима предизборне кампање тражи оно што је рационално и нормално, а то је да укину антицивилизацијске таксе.

"Верујем да ће се у децембру уз снажни притисак САД то догодити“, закључио је он.

21.08.2019. Ukljucenje u Dnevnik RTSa iz Njujorka
Извор: printscreen

Нема никакве промене формата

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се варају сви који мисле да било ко може да утиче на Приштину а да то нису Американци и додао да је убеђен ће се западне силе, иако постоје извесне тензије међу њима, договорити у ком правцу да воде кризу Београда и Приштине.


Вучић, који борави у Њујорку, упитан да ли САД преузимају решавање косовског проблема од ЕУ, казао да се ЕУ увек консултовала са Амeриканцима.

"Нема никакве промене формата, али ако мислите да може било ко да утиче на Приштину, а да то нису Американци варају се“, објаснио је он у изјави за РТС.

Иако су односи између Европске није и САД тренутно прилично затегнути, а то најбоље показују закључци из Бијарица где постоје анти-Трамп тонови, Вучић сматра да ће се на крају западне силе, ако ни око чега другог, договорити у ком правцу да воде кризу Београда и Приштине.

"Морамо да се спремимо за то да будемо довљно чврсти али и рационални, разумни и да знамо шта је је оно што је реално и шта морамо да урадимо да би сачували мир и да истовремено економски напредујемо“, поручио је он.

21.08.2019. Ukljucenje u Dnevnik RTSa iz Njujorka
Извор: printscreen

Ако померимо за педаљ став САД, направили смо чудо


Макар за педаљ ако померимо став САД према Србији, а верујем да то успевамо да урадимо, направили смо мало чудо, изјавио је данас у Њујорку председник Србије Александар Вучић.


Председник је рекао за РТС да је за њега било важно да изнесе ставове Србије и да амерички званичници чују шта Србија мисли.

"Нећу да продајем маглу народу, како ће САД сутра да одустане од независности Kосова и како се ту све променило. Нити сам неозбиљан и неодговаран, нити ћу да дајем лажна обећања свом народу", поручио је Вучић.

Верује да људи у Србији када бирају руководство, бирају озбиљност и одговорност, а не шарене лаже и оне који кажу "са нама ће бити све ће лако".

Вучић додаје да су они који су дошли на власт 2000. говорили да је Kосово само демократско питање, па да су говорили "стандарди пре статуса" и да је уследио мартовски погром 2004. године, као и да су реаговали на проглашену независност Kосова 2008. само са два саопштења и да је тада 85 земаља признало независност Kосова.

Истиче да ова власт ради много паметније по питању KиМ, иако су услови веома тешки.

"Не разговарам са вама зато што би да кукам на било који начин, већ желим да кажем да ћемо радити марљиво и борбено. Ми ћемо да штитимо народ на KиМ, да се боримо за наше интересе. Хвала Помпеу, Палмеру и Вилсону који су хтели да ме саслушају, састанци са сваким од њих су трајали најмање сат и по трајали".

Вучић је, такође, рекао да се они највише питају, поред Болтона са друге стране о односима Београда и Приштине.

"Kо год потцењује Сједињене Државе, не мора мени да држи предавање како се ствари одвијају и мењају у свету, али ко год мисли да уколико имамо лоше односе са САД и на тој основи можемо да напредујемо економски, градимо путеве, тај се много много вара", истакао је Вучић.

Kако је казао, данас у билатералним односима између САД и Србије постоји више разумевања него што је то било раније и што је добро за наш народ.

"Али то не значи да ће се дешавати чуда као што понекад верује наш народ", поручио је Вучић.

Остале вести