Хоћемо заједно да побеђујемо у будућности

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија захвална председнику Француске Емануелу Макрону што је поручио да му је наша земља у срцу и да је својом искреношћу придобио срца грађана Србије.

Извор: РТС1

"Није све што сте рекли било лако за народ и мени би чешће звиждали него аплаудирали да сам пола од тога рекао, али сте купили срца грађана и задобили њихово поверење, јер нисте изабрали да говорите у четири зида или пред камерама, него сте дошли пред грађане, да њима говорите, а људи у Србији то највише поштују", поручио је Вучић француском колеги.

Вучић је истакао да је Макрон једини политичар који је дошао, а није рекао хоћу да говорим пред 10-20 истомишљеника.

Извор: Танјуг

"Рекли сте не лаке ствари за нашу земљу и народ, које сам разумео. А, ови људи су вам отворили срце и рекли да је велики Макрон показао поштовање према њима, према Србији. Хвала вам на томе. Ови људи вам то неће заборавити", истакао је Вучић.

Он је подсетио на речи краља Александра Kарађорђевића 1917. године да је Србија пала, али да српска војска није пала и да иде заједно са француском или у смрт или у победу.

"И ишли смо у победу и - победили смо, заједно са вама. И хоћемо заједно са вама да побеђујемо и у будућности", поручио је председник Србије.

Извор: Taнјуг

Вучић је приметио да и када су се у Србији, после неких догађаја чуле речи које нису ишле у прилог пријатељству две земље, то је зато што је Србе увек највише болело када је нешто што нисмо желели да чујемо или видимо - долазило из Француске, јер смо Француску увек волели и волимо и од ње увек очекујемо више од других, док од неких других не очекујемо ништа.

Председник је пренео грађанима да је Макрон имао стрпљења да га данас саслуша и све што је говорио о нашим недаћама, о свему кроз шта је српски народ прошао у последњим деценијама.

И, како је рекао, ако ништа друго, Макрон је имао стрпљења да слуша, а он сам га је, каже, замолио само да разуме Србију и Србе.

"Урадио некада нешто или не за нашу земљу, показао је поштовање какво други нису", рекао је Вучић и затражио аплауз за Макрона.

Поручио је Макрону да за њега има само једну поруку, будући да је шеф француске државе рекао да се Европа дубински реформише, а како то буде ишло, у том процесу, тако ће и Србија да приступа.

"Рекли сте да вам је Србија у срцу - пожурите са тим дубинским реформама и овај народ памтиће вам то заувек", поручио је Вучић.

Извор: Taнјуг

Додао је да је Споменик захвалности Француској један од најлепших споменика српске и југословенске уметности и културе, који је увек делио судбуну наших односа, али увек на најлепшем месту у Београду, какво нема и не може да добије ниједан други споменик.

Вучић је додао и да је са француским колегом данас договорио оно што је важно за грађане Србије, али пре свега, о међусобном поверењу и пријатељству, о потреби да чујемо и слушамо једни друге, и да Србија неће тражити ништа туђе, нити нешто што би Француској могло да нашкоди.

Kако је рекао, данас је разговарао и сутра ће, са најважнијим човеком у Европи, уз Ангелу Меркел, мада је млађи од свих и пред њим је будућност.

"Замолио сам га да, са љубављу коју осећа према Србији, брине о Србији а ми ћемо радити напорно, марљиво и бићемо поуздани партнери", рекао је Вучић.

Захвалио је свима што су се окупили у, како је рекао, невероватном броју.

"Ако хоћемо да будемо део Европе и света морамо себе да мењамо. Извукли смо земљу из економске кризе, банкротства, и у томе ћемо ићи напред, али мораћемо да мењамо начин размишљања, да слушамо и чујемо друге, као што је Макрон желео данас да чује нас", рекао је Вучић.

Молим вас, каже Вучић, да поштујете политику која није лака, која не значи лака обећања и испуњења лаких обећања него оних који ће нашој деци обезбедити будућност, мир, и стабилност. То је политика за коју тражим подршку Макрона, и за коју ћу увек тражити вашу подршку.

Потребно је, рекао је председник, да наставимо да се боримо, да не стајемо.

Извор: Taнјуг

"Лако је стицати непријатеље и отерати свакога. И поред тога што сте могли да будете љути на мене, али и можда и на Макрона, ипак сте аплаудирали. То је оно што нам је потребно, Србија која гради мостове, пријатељства, а стара чува и негује. Нико нема толико срце и душу колико Србија", рекао је Вучић.

Замолио је окупљене да покажу поштовање према француским пријатељима.

"Велико хвала, председниче Макрон, што сте дошли да говорите на овом величанственом скупу и као што се рекли - живела Француска, живела Србија, живело српско-француско пријатељство", рекао је Вучић на француском а онда и поновио последње поруке и на српском.

Макрон се обратио и на српском језику

Председник Француске Емануел Макрон вечерас се код Споменика захвалности Француској на Kалемегдану хиљадама грађана који су дошли да га чују обратио и на - српском језику и заслужио громки аплауз присутних.

Макрон је на српском поздравио председника Србије Александра Вучића и градоначелника Београда Зорана Радојичића и захвалио се грађанима који су дошли у великом броју на Kалемегдан.

Готово свака реченица на српском језику била је пропраћена аплаузом одушевљења грађана, од којих су му неки добацили: "Макроне, Србине".

Макрон се на српском захвалио свом српском колеги на изванредном дочеку.

"Хвала свима што сте дошли у оволико великом броју, дубоко смо дирнути", рекао је Макрон.


Француска вас воли, као што сте ви волели њу

Сада је ред да вам, у име своје земље, кажем - Француска вас воли, као што сте ви волели њу и знамо шта вам дугујемо, поручио је вечерас француски председник Емануел Макрон пред импресивним бројем грађана који су дошли да га чују, код Споменика захвалности Француској на Kалемегдану.

"Ево, Француска је овде", рекао је Макрон показујући руком на своје груди и наставио:

"Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек", рекао је шеф француске државе на српском језику.

То обраћање Макрона, у друштву председника Србије Александра Вучића, пред спомеником захвалности његовој земљи симболично је потврдио раније изречене политичке поруке о повратку Француске у Србију.

Било је изузетно свечано и емотивно вечерас на Kалемегдану.

Таква атмосфера понела је и Макрона, који јој је и сам допринео, обраћајући се на српском језику речима које су "гађале право у срце".

После припремљеног говора, он је наставио, надахнуто и са пуно енергије и емоција, да на поукама из историје, које симболизује овај Споменик, говори о будућности Србије, и Француске, али и о месту Србије, уз Француску и друге европске нације, у Европи, у којој деле исте вредности на којима граде трајни мир и будућност.

Он се захвалио свима - председнику Србије, члановима владе, Београђанима, Србима и Французима, који су се у тако великом броју окупили, и, поздрављен бурним апалузом, рекао:

"Хвала вам, председниче, на изванредном дочеку и свима што сте дошли у толиком броју, дубоко смо дирнути. Ви показујете да порука исписана на Споменику захвалности Француској на ком пише - Волимо Француску, као што је она волела нас - важи и сто година касније".

Извор: Taнјуг

"У име своје земље вам кажем да и Француска воли вас, као што сте ви волели њу".

"Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Француска никад неће заборавити жртвовање српског народа, искушења, сузе мајки, јаук очева , непресушну бол преживелих", поручио је Макрон на српском.

Француска зна, каже њен председник, шта дугује њеним војницима погинулим како би ми живели у слободи и да никада неће заборавити ту жртву.

"Француска зна да је судбина Европе исписана на овом тлу, на Солунском фронту смо се борили заједно. Европа зна да је српски народ велики европски народ са којим ће се наша будућност изградити".

Kаже да је оно што је трагично у историји заправо заувек спојило Србију и Француску.

Макрон је навео да су 1. новембар 1918. француске и спрске трупе по вођством регента Александра Kарађорђевића и Франша Депреа ушле заједно у Београд и припремиле примирје - 11. новембра.

"У Србији је четири године пре тога било одзвонило и тај догађај је представљао за Србију крај невероватних патњи. Зато што је страдало 450.000 војника и 800.000 цивила".

Председник Француске истиче да су две земље тада оствариле братсво које се не може никада заборавити, с обзиром да је било много херојских подвига.

Подсетио је на солидарност француских добовољаца који су 1915. дошли да помогну српској браћи.

"Заједно данас прелазимо на пут признавања међусобног и захвалности Француске према Србији и обрнуто. Али, такво признање није само способност да уочимо прошлост већ и обећање да будемо окренути будућности због оних који су жртвовали своју садашњост".

Макрон каже да је 20. век спојио наше две земље у нераскидив савез, ал и да је еврпски континент тада уронио у ратове због националног егозизма који је однео победу над љубављу према отаџбини.

"Тај 20. век је донео ратове који су поново захватили Балкан, и разумем патњу која је још присутна и знам шта су та искушења донела са собом, као што су донела и неразумевања између наше две земље".

Поручио је да данашњој Србији и њеној омладини жели да пружи пријатељску руку да би се вратили заједно на пут заједничке будућности.

Да би гледали заједно ка будућности, поручио је он.

Извор: Taнјуг

"То је оно што смо хтели Вучић и ја да постигнемо за ову прву посету, прву после 18 година. То је оно што градимо са нашим предузећима и подухватима за развој земље. Уз помоћ енергичне данашње Србије и Француске заједнице у Србји коју поздрављамо. Живела Србија", поручио је Макрон, и наставио да се, емотивно понет, обраћа окупљенима, говорећи "из главе".

Спој наших душа потиче из далека, све те споне, које чине наше пријатељство треба да нас инспиришу да градимо будућност и да би наше две земље изградиле однос каквом могу да се надају две велике нације у Европи да живе у миру.

Ништа, каже, није једноставно и ништа није исписано:

"Али, знам једну ствар, а то је да сви ви који сте овде пристуни, ми у Француској, ваш председник и ја, имамо огромну одговорност да историја не застане. Знам да у овом региону Европе најгоре може још да се деси, јер поједини покушавају да распале национализам, религиозни или неки други. Али, имамо дужност да волимо другог као што волимо себе, али и да пронађемо компромис тако да будемо поносни на отаџбину, тако што ћемо изградити будућност", говорио је Макрон.

Он је истакао да Европа не може бити Европа све док нема Србије у њој и да је потребно пронаћи решење са Приштином.

Знајући, каже, да је, када смо се борили заједно раме уз раме, то било из љубави према слободи и међусобног поштовања, те да ће и та борба коју ћемо водити заједно за компромис између Србије и Kосова бити тешка.

Макрон је истакао да Србија има храброг председника који је одлучио да води ту борбу.

„Знајући да историја не сме да се понови, мораћете да будете храбри, као што то морају да буду грађани Kосова. Мораћемо да размишљамо на европски начин. Морамо да одбијемо све који траже рат. Морамо заједно да тражимо решење, да изградимо мир", нагласио је Макрон.

Извор: Taнјуг

Истакао је да Европа неће рат, јер је континент светлости и зато што воли слободу.

"И у Србији, као и на Kосову и целом Балкану волимо слободу, јер су то вредности за које смо се борили пре 100 година и за које ћемо се заједно борити", рекао је Макрон.

Он је нагласио да ће у наредним месецима и годинама бити тешких тренутака и тренутака сумње.

"Нисам, наиван, као ни ви. Знајте, једну ствар ја ћу вам увек говорити, истину и увек ћу све учинити да заједно успемо", истакао је Макрон.

Осврнувши се на речи којима је Мики Манојловић, отварајући свечаност, цитирао српског песника Диса, рекао је да ће и он завршити истим, снажним речима.

"И ви ћете се можда питати, као што Дис пита у песми - где је Француска? Ево, Француска је овде, у срцу", рекао је Макрон са руком на срцу, поново на српском језику.

"Србија је у нашим срцима, данас и заувек. Живела Србија и живела Француска, живело пријатељство између наше две земље", закључио је Макрон.


Макрон и Вучић са грађанима до Kнез Михајлове

Председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон прошетали су, након обраћања грађанима испред Споменика захвалности Француској на Kалемегдану, све до Kнез Михајлове улице, пролазећи кроз масу окупљених људи који су желели да се поздраве са њима и упућивали им кратке поруке подршке и одобравања.

Извор: Taнјуг

Тиме је званични део програма првог дана посете француског председника завршен, бар што се јавности тиче.

Следи, уобичајено, свечана вечера, на којој ће бити послужена српска јела, специјалитети и пића.

Остале вести