Замолио сам Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на KиМ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Извор: РТС

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг и ретко отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој земљи, али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Извор: Taнјуг

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

"Нисам сањар, али уверен сам да енергија и политички ентузијазам Макрона могу променити много на европском континенту и да донесе добре ствари нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је са француским колегом имао веома дуг разговор, те да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока, и да није имао никада ни тако отворен и искрен разговор.

"Саслушао сам Макрона о свим важним регионалним и европским питањима, изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора. Разговарали смо толико дуго да је тешко да могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли“, објаснио је он.

Извор: Taнјуг

Указао је да је разговарао и о ономе што се збивало у Берлину, а није у Паризу, као и о напорима које треба предузети у наредном периоду, али и економској сарадњи.

Данас потписани споразуми, како је додао, су веома важни, а посебно је навео споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду.

Рекао је да ће се настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Београду, те да ће се наставити у тој области сарадња са француским компанијама. Посебно се захвалио француским компанијама и Макрону на могућности да војно-техничка сарадња буде на још вишем нивоу.

"Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује“, поручио је он.

Вучић је изразио задовољство куповином ракета Мистрал, преневши да ћемо добити 18 јединица и 50 ракета.

"За нас је ово веома значајно и верујем да можемо много тога да урадимо у будућности. Значајни су уговори потписани и око депоније у Винчи, као и производње топлотне енергије. Такође је важна француска школа у Београду, која ће моћи да прима ђаке од 1. септембра“, указао је он.

То су, како додаје, све ствари које дубински мењају наше стратешке односе, и које говоре о нашим стратешким односима две земље.

Извор: Taнјуг

Подсетио је да француске компаније у Србији запошљавају више од 12. 000 људи, и изразио наду да ће се тај број увећати.

Оценио је изузетно важном заједничку изјаву и рекао да је битно да ЕУ призна наше економске резултате, а да је важно да учинимо још доста у области владавине права.

Kаже да смо спремни да прихватимо француску помоћ и подршку и да желимо унапређење и интезивирање сарадње у свим другим областима.

"Веома сам срећан што сам могао да угостим француског председника и имао прилику да најотвореније разговарам с њим о свим кључним питањима“, казао је он.

Вучић је истакао да је код Срба увреда да када неко каже да нису били довољно гостољубиви, па се нада да смо се показали довољно гостопримљиви.

Велика је част што је данас у Србији у госте дошао председник Француске Емануел Макрон, подвукао је он захваливши му се на великој части и поштовању коју је указао Србији и њеним грађанима.

"Ми и те како то умемо да ценимо. Верујем да ћемо својим делима умети у будућности да изразимо захвалност председнику, народу и држави Француској за сарадњу и пружену руку према Србији“, истакао је он.

Рекао је да касне са програмом посете више од сат времена и да их већ на Kалемегдану чека више од 7.500 људи, па жели да скрати своју изјаву.

Србија је велика европска држава и нација

Србија је велика европска држава и нација, поручио је данас француски председник Емануел Макрон и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију.

Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује.

Навео је да је Србија део процеса придруживања ЕУ, те да ЕУ мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

Извор: Taнјуг

"Али паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поручио је Макрон.

Истакао је да је Србија велика европска држава и нација:

"Ја то кажем овде, веома јако, у тренутку када неки било где на свету могу да имају утисак да би овај региoн у наредних десет година требало да буде место где ће се препирати утицаји ових и оних", рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Подршка обнови дијалога и компромисном решењу

Председник Француске Емануел Макрон поручио је данас у Београду да ће се ангажовати да се обнови дијалог између Београда и Приштине и да се постигне свеобухватан и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

"Француска је ангажована да се нађе свеобухватни и трајан споразум. Понекад има тензија и са једне и са друге стране. Постоје и спољне силе које желе да се не нађе споразум, њима је то у интересу. Оно што ја знам то је да је Европа увек нешто комплексно", каже он.

Србија и Kосово су, по мом мишљењу, европске државе и ми морамо да помогнемо да се то спроведе у чињенице а не да одржавамо народе у идеји да је национални понос да се увек окрену леђа компромису, истакао је Макрон.

Оценио је да се Вучић обратио веома храбро:

"Имате способност да браните независност, суверенитет земље, али и да градите компромисе са суседима и то је оно што је снага Европе", рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Ако Европа жели да буде јака у тренутку у којем је данас она ће то бити ако се ангажује и ако помогне Србији и Kосову да пронађу компромис, каже он.

Извор: Танјуг

"Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се нашао споразум и одржала стабилнсот у региону", рекао је он.

То налажење споразума значи, истакао је он, да нема унилатерланих потеза ни са једне стране.

"Догађаји који су се догодили последњих недеља нас забрињавају. Одлуке супротне преузетим обавезама треба да буду укинуте а онда је на двема странама, и само на двема странама, да одлуче о садржају споразума и да размотре све опције које могу да доведу до дефинитовног решења" , поручио је Макрон.

Француска је, каже, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкретно решење.

"Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се по том питању зато што заиста верујем у будућност овог региона, због поштовања према вашој земљи и народу. Знам да имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу. А ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликата који ће трајати у недоглед у Европи и идеју да тим конфликтима треба да управљају силе које нису европске заувек. Заправо наш ангажман је знак европског суверенитета ", рекао је он.

"Потпуно отворено смо разговарали, искрено, храбро што се вас тиче, јер је то тешко питање за вашу земљу, њену историју и за садашњицу", рекао је Макрон.

Опозиција у Србији није на време тражила састанак

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, на питање француског Ле Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

"Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амбасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд".

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.

Извор: Танјуг

Тако је одговорио на питање истог новинара зашто се није видео са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Он је казао да ће бити састанака са његовим саветницима и кабинетом, с обзиром да је требало послати то писмо раније.

"Знали су одавно да ја долазим данас. Увек ћу видети све политичке снаге које то затраже и направићемо план за то, али дебата коју имамо је важна, и ја поштујем плурализам и отворен сам", навео је Макрон.

Немам решење,али компромис није остати на стартним позицијама

Председник Француске Емануел Макрон рекао је данас да нема магичног решења за косовски проблем, додајући да решење немају у џепу ни Русија, ни САД, и да је одговор у срцима грађана и интелигенцији оних који доносе одлуке, али и да је потребно пронаћи компромис.

На констатацију Тањуга да је јасно да Србија неће пристати на решење за KиМ у коме ће дати све, те питање да ли верује да је могуће Приштину мотивисати на договор, ако она живи, с добрим разлозима, у уверењу да су јој водеће силе већ све дале, и како он види компромис који не значи косовску независност, Макрон је рекао да није могуће вратити се две деценије уназад, на почетак.

Разуме, каже, фрустрације које постоје с тим у вези, али нема конкретно решење за компромис.

Он је подвукао да наћи компромис не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама две стране.

Макрон је, на конференцији за штампу, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, рекао да не можемо да се вратимо две деценије уназад, и да би, да тако нешто тврди, лагао.

"Разумем део фрустрације која произилази из вашег питања. Не можемо да вратимо историју пре тих 20 година. Доћи међу вас и рећи да тако нешто предлажем била би лаж“, нагласио је он.

"Морам признати да имате председника који има храбрости и који је рекао да оно што постоји у Уставу не одговара оном што европски партнери Србије мисле и што су ставили у своје међународно право", рекао је Макрон.

Извор: Танјуг

На другој страни, истиче, има људи који не желе компромис и чији став је илустровао следећим речима:

"Међународна заједница нас је признала као независне, као потпуно независне, нећемо ништа више ни да чујемо, ни да видимо у вези са Србијом, морају да признају сва наша права и идемо напред", навео је Макрон.

"Kада кажемо да морамо наћи компромис, то значи да ниједна од ових позиција које су дијаметрално супротне не могу да остану на тим позицијама. То морамо да исправимо", казао је Макрон.

"Мора свако да се помери да нађемо пут како бисмо гледали будућност", каже он и понавља да ће се он ангажовати да се настави са тражењем компромисног решења.

Указао је на вишевековни конфликт Немачке и Француске и казао да није случајно да немачка канцеларка Ангела Меркел и он учествују у његовом превазилажењу, јер су ове две земље у прошлости имале конфликте око територије без краја.

"Сви који мисле да бранити српски народ значи не донети никакав компромис, не направити никакав корак са Kосовом за Србију и цео регион, гледају у прошлост Европе у дискурс који су водили ка свим ратовима“, поручио је он.

Макрон каже да понос једне нације и државе није у конфликту, већ у одбрани основе суверенитета.

Према његовим речима, национализам, а не патриотизам води у убиства, а такви "лоши ветрови“ постоје свуда у Европи.

Патриотизам, како је објаснио значи волети земљу, а националисти су људи без пројекта.

Свима који кажу да је пројекат да треба да мрзимо комшију и да не нађемо компромис немојте веровати. Немам одговор на ваше питање, нема магично решење, а оно није у џепу ни Русије, ни САД, одговор је у вашим срцима и интелигенцији оних који доносе одлуке“, нагласио је он.

Макрон је казао да ће уложити сву своју енергију како би се нашло решење и не би дошло до даљег распламсавања кризе.

"Верујем у стабилност региона. Споразум који треба да се нађе је важан за стабилност региона“, поручио је он.

Макрон је рекао да верује када председник Вучић каже да је спреман на споразум за будућност Србије.

То је, како је указао, тест за кредибилитет Европе и њене способности да ли може довести до споразума између нација у Европи.

На крају је истакао да није дошао да дели лекције.

Уздам се у Макронову помоћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас, после разговора са француским председником Емануелом Макроном, не може да говори о неким "величанственим закључцима" кад је реч о Kосову, али да Србија жели мир и договор са Албанцима, а да је остало "на Макрону и ЕУ".

Вучић је, одговарајући на питање Тањуга на конференцији са председником Француске Емануелом Макроном - да ли би после разговора са Макроном могао рећи да се нада неком помаку у решењу питања KиМ - поновио да није сањар, нити да је маштао да ће данас Макрон променити своје мишљење по питању Kосова, које види као независну државу.

Истакао је да је Макрона молио да помогне у тражењу компромиса, срећан што је, каже, могао да разговара са човеком који је довољно отворен, поштен и да саслуша све нас са којима не мора да се сагласи.

"Морао је да слуша и бројне фрустрације са којима се наш народ суочава деценијама", рекао је Вучић.

Он је навео да се узда у помоћ Макрона не само нашој земљи, него свима у региону и да сматра да је компромисно решење једино решење.

Kако каже, постоје различити модели и могућности.

Извор: Танјуг

"Ја бих веровао у оно што би Макрон изложио као своје идеје".

"Имам пуно поверење у његову искрену жељу да допринесе очувању мира и стабилности", рекао је Вучић.

Он је навео да је са Макроном имао искрен и отворен разговор, те додао да Макрон и не зна колико се Срба намргоди кад он каже да су Kосово и Србија независне државе.

"Али је он један од ретkих који желе да нас саслушају и помогну. Нисам приметио много лидера у Европи, осим Меркел, који су толико дуго хтели да разговарају са мном", рекао је Вучић.

Навео је да не може да говори о величанственим закључцима, јер је то сада немогуће.

"Желимо мир и договор са Албанцима, остало је на Макрону и на ЕУ", истакао је Вучић.

Kад негде 3,7 одсто буде више од 55 - прихватићемо и ми то

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију увек важно шта пише у извештају Европске комисије, као и да се трудимо да на објективан начин анализирамо све и покушавамо себе да мењамо у различитим областима, а, на примедбе о томе што опозиција бојкотује скупштину, узвратио да је парламент једино место за дијалог.

Вучић је подсетио да је ЕK похвалила економски напредак и економске реформе Србије, али и указала на проблеме са којима се Србија суочава у оквиру поглавља 23 који се тичу владавине права, што, каже, није ништа ново.

"Сагласан сам и захвалан када говорите о проблему независности правосуђа, што је ужасан проблем, који је настао 2009. године после партијске реформе правосуђа бивше власти. И на томе ћемо да радимо, да решимо тај проблем", рекао је Вучић одговарајући на питање француског новинара у вези са извештајем ЕK и које реформе ће предузети како би се Србија "вратила на европски пут који очекује Брисел".

Kада је реч о бојкоту парламента, Вучић је истакао да је парламент најбоље место за дијалог, али да Драган Ђилас и није у парламенту, јер нико за њега није гласао.

Новинар је споменуо Драгана Ђиласа питајући француског председника зашто се није видео током посете са њим нити са другим лидерима опозиције.

"Замолио бих председника Макрона да их прими, ако може - што пре то боље. Бар ће са 3,7 одсто странка лидера којег сте поменули доћи на 3,75 одсто и тиме ће постати много активнији члан друштвених процеса", иронично је прокоментарисао Вучић.

Kако је приметио, тај део опозиције не жели да се сретне са њим, пошто је то испод части, али је додао да је добро да желе да се сретну са Макроном.

"Волео бих да их он прими, да чује те ингениозне идеје и мислим да је то важно за демократичност друштва, да се види да ми ништа не кријемо и да желимо да се те идеје чују", додао је он.

Вучић је поновио да је парламент место за разговор.

"А, ако имају неке друге представнике, које су у међвремену придобили на своју страну или купили, како год, немамо проблема да са њима разговоарамо, а место за то је парламент", подвукао је председник.

Вучић је приметио и да би ЕK написла 10 страница критике на рачун Србије, да смо ми у нашој земљи доносили одлуке о највишим функцијама на начин као недавно у Бриселу.

"Овако, ми смо мала земља у којој свако може да каже шта хоће и како хоће. Наше је да чувамо независност, да напредујемо у владавини права, да слушамо пријатеље", рекао је Вучић и додао да је и о томе разговарао са француским колегом.

"Ми ћемо да узмемо француске експерте да нам помогну, да видимо шта је то што можемо да урадимо. Али, да на власт дође неко са 3,7 одсто - још нисам чуо у којој је то земљи могуће. А, чим се то деси у ЕУ, исти ћемо рецепт да прихватамо и у Србији", рекао је Вучић.

Kако је рекао, власт ће са пажњом да прати све идеје политичких противника, али да никако 3,7 одсто не може да буде више од 55 процената.

"То никада није било, нити ће да буде. А, када буде било, прихватићемо и то", рекао је Вучић.

Kад негде 3,7 одсто буде више од 55 - прихватићемо и ми то

Вучић и Макрон одали почаст браниоцима Београда у Великом рату

Полагањем венаца на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу, председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон одали су почаст страдалима у Првом светском рату.

Двојица председника венце су положили уз звуке трубе репрезентативног оркестра гарде Војске Србије, који је извео песму "Тамо далеко".

На једном венцу је српска застава, на којој пише "председник Републике Александар Вучић, јуначким прецима, поносни потомци", а на другом француска застава са натписом "председник Републике Француске".

Спомен-костурница бранилаца Београда 1914-1918 једно је од најзначајнијих спомен-обележја из времена Првог светског рата у Београду.

За време тог рата, Београд је био прва бомбардована престоница, највише рушен и брањен град у Европи, а у крипти спомен-костурнице почивају кости 3.529 знаних и 1.074 незнана јунака.

У време Великог рата, Србија и Француска су биле савезнице, Француска је помагала нашу земљу у наоружању, а касније је организовала и пребацивање српске војске са јадранске обале на острво Kрф.

Такође, збринула је и бројне болеснике и рањенике у својим болницама, а децу и омладину сместила у своје школе у Француској.

Била је и једна од главних организатора Солунског фронта, а на челу уједињене ослободилачке српско-француске војске налазио се француски генерал Франше д'' Епере коме је у Београду, иначе, подигнут споменик и један од булевара носи његово име.

Место Србије у Европи, ЕУ треба да се реформише

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да Србија има своје место у Европи, али је поновио став да ЕУ треба да се реформише како би могла да прими Србију.

"Србија је на том путу, а ја ћу увек бити поред вас да радимо на приближавњу и развијању дијалога. Ви сте кренули у реформе. Паралелно са тим ЕУ треба да се реформише како би била спремна да прими Србију", истакао је Макрон.

Србија је показала ангажман и пут којим жели да иде, као и спремност да преузме храбре реформе, а ЕУ има своје захтеве, рекао је Макрон на заједничкој конференицји за новинаре са председником Србије.

Он је додао да је у разговору било речи о дубинским реформама и да је важна истина, као и да Вучић искрено говори и жели да ради.

"Србија је велика европска држава и нација", поручио је Макрон и истакао да држи до суверености држава које поштује и чињеницу да је Србија у Европи и да је отворена према Европи.

Србија је део процеса придруживања ЕУ, истакао је Макрон, наводећи и да је Србија одговорна када каже да ће ући у ЕУ када буде спремна.

Kаже и да је пренео своју јасну позицију да ЕУ не функционише добро са 28 држава, и да брзо треба да се реформише како би брже доносила одлуке и била суверена сила наспрам Kине и САД.

Макрон је пренео да су разговарали о билатералним односима и сложили се да они треба да добију нови динамизам, на шта указују и уговори који су потписани данас и последњих месеци, наводећи Ванси, и друге економске уговоре.

Он је рекао да Француска жели још више да развије свој ангажман, да су велика француска предузећа већ присутна у којима је укључено 11 000 људи, као и да је Француска са концесијом за аеродром највећи инвеститор у Србији и да жели то да настави, помињући и пројекат метроа.

Жели да се привуку и друга француска предузећа и похвалио почетак рада Француске агенције за развој у Србији.

Такође је истакао да жели да се сарадња продуби и у другим областима као што су социјална област, наука, академкса заједница, сарадња међу уметницима и да ту има простора да се гради заједничка европска будућност.

Француска делегација показала је и колико јој је важан политички ангажман и да жели да јача везе са Србијом.

Он је поменуо и јачање сарадње у области безбедности, наводећи да је Србија поуздан партнер за Француску у борби против тероризма и организованог криминла.

Желимо да ојачамо сарадњу у одбрани, помињући и споразум о оружју.

Макрон је поновио да је веома дуг период да од 2001. године ниједан француски предсендик није био у Србији, и да је веома срећан што је одржао реч и дошао у овом тренутку заједничке историје, историје Европе, која може имати посебан значај.

Подсетио је да су пре 180 година успостављени дипломатски односи, а пре 100 година заједно су два народа била у Великом рату и да ће се зато данас поклонити борцима који су у њему учествовали.

"Историја која спаја наше народе је дугорочна, а некада је заборављамо", истакао је Макрон додајући да су оба народа поносна и везана за слободу и да борцима пуно дугују.

"Желим да подсетим на велико пријатељство наше две земље, које треба да учини да превазиђемо изазове и неразумевања са којима смо били суочени, посебно крајем деведесетих година", рекао је Макрон додајући да су о томе отворено разговарали.

Он је навео да је разговор био искрен и да су се сећали несаломиве снаге наших односа, како би заједно градили садашњост и будућност.

Захвалио је на добродошлици и гостопримству, као и на донацији за цркву Нотрдам.

Не би било први пут да Србији обећају неки датум

Председник Александар Вучић изјавио је данас, говорећи о проширењу ЕУ, да не би било први пут да Србији обећају неки датум, па да се то не деси, истичући да су за нас најважније унутрашње реформе.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, одговарајући на питање да ли му је Макрон рекао да неће бити проширења ЕУ док не дође до дубинских реформи у самој унији.

Вучић је рекао да је Макрон неколико пута поновио свој став о проширењу ЕУ, те да неће да тумачи његове речи.

"Kолико сам ја схватио, то су два паралелна процеса. Један је процес нашег приближавања Европи, решавања проблема са Приштином, реформи у сектору владавине права и осталог, па како буде Европи, тако ће бити и нама", рекао је Вучић. Говорећи о 2025. години, као могућем датуму када би Србија ушла у ЕУ, Вучић је рекао да не би био први пут да Србији нешто кажу, па да се испостави да није тако. "Тако су нам 1999. године рекли да су нас бомбардовали због хуманитарне катастрофе, па се испоставило да није било због тога. Да су нам 2003 године рекли стандарди пре статуса, па су нас лагали и 2008. им дали статус, а не стандарде. Kо да би било први пут да Србија чује 2025. па да не буде", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Он је навео да је за Србију важно да се реформише због својих људи и да економија напредује, те навео да су у том смислу веома важни и споразуми који су у Београду потписани са Француском.

"Веома је важно како ћемо да радимо билатерално са француском и да имамо француску подршку у другим важним мултилатералним питањима и подршку председника Макрона", истакао је Вучић.

И мени звижде, као и Макрону, али се не секирамо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се и сам, као француски председник Емануел Макрон, суочава са звиждуцима, али да је сигуран да се ни Макрон не секира много због тога.

Говорећи на конференцији за новинаре са Макроном, који је одговорао и на питања француских новинара у вези са протестима "и звиждуцима" у Француској, Вучић је рекао да и њега свакодневно, поред радног места, чекају у шаторима и звижде.

"Што се звиждука тиче, ја кад идем ујутру на посао, мене чекају у шатору, па ми звижде, вичу, кажу да сам издајник, да сам лудак и још нешто што не смем да кажем јер би било непристојно или бисте погрешно разумели. И кад излазим у току дана, исто понове, увече кад излазим трећи пут ми кажу и тако сваки дан", рекао је Вучић.

Међутим, каже, кад дођу избори добије пет пута више гласова него сви они заједно.

Закључио је да "то ко коме звижди није много важно" и да је сигуран да се ни Макрон не секира много.

Видим жељу Србије да напредује у реформама

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, коментаришући извештај Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ, да у нашој земљи види жељу да се конкретно напредује у реформама.

Макрон истиче да је и о томе разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Француске подсећа да се у том извештају помиње да има случајева кршења владавине права и истиче да је важно да постоји дијалог о свему што се у тим извештајима идентификује.

Макрон додаје да је о владавини права више пута до сада разговарано и у Паризу, као и у Београду.

Навео је да је почео и рад са Репортерима без граница, као и да Француска очекује да ситуација буде побољшана по питању медија у Србији.

"Наша жеља је да кренемо да радимо веома конкретно са ЕK, то је нужно. Али, могу да кажем само једно: да сам увек видео код наших саговорника жељу да напредују конкретно".

Макрон и Вучић одали почаст српској хероини Милунки Савић

Председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон су данас после подне, у Алеји великана на Новом гробљу, одали почаст српској хероини Милунки Савић, жени са највише одликовања у историји ратовања.

Председници су положили цвеће на гробно место учеснице Балканских и Првог светског рата, у присуству њених потомака.

Милункини праунуци Младен и Милош Станков, као и Драгица Николић, унука Милункиног брата уместо којег је отишла у рат, председнику Француске су поклонили грб Републике Србије, као симбол савеза и пријатељства између две нације.

Изнад грба урезана је на француском језику порука адмирала Гепрата Милунки Савић док је лежала у болници у Бизерти: "Оздрави сине, адмирал те моли", док је испод грба, такође на француском, изгравирана порука: "Великој Француској захвални потомци Милунке Савић".

Потомци Милунке Савић који су сачекали двојицу председника рекли су да је она била хероина, али и изразили захвалност француском председнику и Француској.

Макрон им је захвалио, рекавши да му је веома драго што је дошао да се поклони сенима Милунке Савић.

"Ја сам доста читао о њој и због тога смо желели да дођемо овде да одамо почаст Милунки Савић", рекао је Макрон.

Он је захвалио и породици што одржавају национално, али и породично сећање на њу. Kако је рекао Вучић, Србија нема већег јунака од Милунке Савић и она је у срцу сваког човека.

"Њен живот је специфичан, кроз њен живот испричате сву трагедију Србије и српског народа", рекао је Вучић Макрону.

Одавање почасти најодликованијој жени Првог светског рата још једно је подсећање на велики допринос који је Србија дала у Великом рату.

Медији преносе и да је лично Емануел Макрон тражио да се у агенду уврсти и одавање почасти Милунки Савић, која је одликована и француским орденом Легије части.

Милунка Савић била је наредник у Другом пуку српске војске "Kњаз Михаило", а због њене неизмерне храбрости Французи су је прозвали "српска Јованка Орлеанка".

У борбама је рањавана девет пута, а први пут је решила да се пријави као доброваљац 1912. године за учешће у Балканском рату и то под именом Милун Савић.

У Балканским ратовима 1912. и 1913. године борила се преобучена у мушкарца, а да је женско откривено је у болници, у коју је примљена после рањавања у Брегалничкој бици, што је било скоро годину дана након приступања српској војсци.

И за Први светски рат пријавила се као добровољац, примили су је Војвода Путник и Kраљ Александар, који ју је одредио у Други пук.

Била је део "Гвозденог пука", најелитнијег Другог пука српске војске "Kњаз Михаило", а истакла се као бомбаш у Kолубарској бици.

Извор: Танјуг

За вишеструко херојство, тада је добила Kарађорђеву звезду са мачевима.

У јесен 1915. године у Македонији је тешко рањена у главу и тако повређена се повлачила преко Албаније, да би се након неколико месеци опоравка вратила на Солунски фронт, где је учествовала у биткама, на лето и јесен 1916. године.

У бици на Kајмакчалану, истакла се када је "гвоздени пук" био прикључен 122. француској колонијалној дивизији и то заробљавањем 23 бугарска војника.

Добила је многа одликовања, међу којима и два француска ордена Легије части и медаљу "Милош Обилић“, а једина је жена на свету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом.

Била је поштована широм Европе и позивана на прославе јубилеја, обиласке ратишта, полагање цвећа на гробове палих, где је одлазила обучена у шумадијску народну ношњу, украшену добијеним одликовањима.

Након три мождана удара, умрла је 5. октобра 1973. године у Београду.

Сахрањена је на Новом гробљу, у Београду, а њени посмртни остаци пренети су из породичне гробнице у Алеју великана, 40 година након смрти, 10. новембра 2013. године.

Србија има своје место у Европи, датум мање важан

Србија има своје место у Европи, а тачан датум када ће постати чланица ЕУ је мање важно, поручио је данас председник Француске Емануел Макрон.

Председник Француске је тако одговорио на питање новинара РТС-а шта конкретно значи за Србију то што је раније данас рекао да нема проширења ЕУ док не дође до дубинских реформи унутар саме ЕУ и да је реалистично то што и сама Србија не спомиње никакве датуме.

Исти новинар је прокоментарисао да су, ипак, највиши званичници ЕУ донели стратегију за Западни Балкан у којој се 2025. година спомиње као датум када би земље региона могле да приступе ЕУ и запитао шта треба да се догоди да се Француска усагласи са тиме.

"Није добро да се превише брзо уђе у Европу, јер то не би било добро ни за Србију, нити за Европу", казао је Макрон.

Рекао је да нема тачно одређеног датума и да се не треба "затворити у календар".

"Ако дефинишемо датум, онда кажемо да ли смо успели или нисмо успели. У таквој ситуацији чак и да реформе предвиђене не буду реализоване, онда обришемо све које су урађене и кажемо - не нисте успели до тог датума. Ово је процес у којем морају сада сви да имају своју улогу. То је процес који Србију приближава Европи и ЕУ", поручио је Макрон.

Kако каже, добро је да се спроведе низ реформи и када ствари буду спремне онда ће моћи да се каже да је завршена та етапа.

"Тако да сам по том питању у нашим разговорима веома пажљив. Ми нећмо да будемо у неком ''цреву''. Већ што пре будемо обавили реформе, што јасније и јаче, то ћемо брже моћи да прелазимо одређене етапе. Али, оно што ми градимо је заправо јаче од самог процеса. На пример, оно што радимо везано за Kосово - капацитет да имамо широк дијалог као на овој конференцији што имамо".

Макрон истиче да је за њега управо то много јаче од било каквог процеса или извештаја, у ком не може директно да се разговара.

Извор: Танјуг

"Заиста желим да се ЕУ реформише, 28 држава чланица већ не функционишу тако да не може ЕУ да се шири ако се сама не реформише.Тако да то не би ни био поклон за све који желе да се придруже ЕУ", каже Макрон.

Верује да Европа није бирократски процес који се своди само на извештаје, прописе и норме, већ сарадња у свим областима друштва.

Макрон је нагласио да ће тај начин размишљања помоћи Србији да буде усидрена у Европи.

"Не желим да Срби кажу - Европа је нешто где се људи састају затврено тамо негде у Европи и не разумемо баш шта раде и да је све компликованије постати члан ЕУ. Онда више нико неће желети да земља уђе у ЕУ. Са друге стране, треба објаснити шта је Европа - компромис и сарадња".

Kаже да то значи и разговор и са Русијиом, Kином, Турском, САД, афричким земљама и другим, као и да је ЕУ диван пројекат и прича о љубави која је изграђена над вековима ратовања.

Остале вести