Таксе препрека дијалогу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић и високи функционер Стејт департмента Метју Палмер сагласили су се данас у Београду да су таксе на српску робу препрека дијалогу Београда и Приштине.

Извор: Пинк тв

Председник Вучић пренео је новинарима да је указао свом америчком саговорнику да су неистините приче, у делу западне јавности, како је Србија искористила то што је Приштина увела таксе да "затвори" дијалог Београда и Приштине.

"Рекао сам му да је суштина у томе - како да разговарате са неким ко спречава проток роба и услуга у 21. веку", рекао је Вучић.

"Ако нисте у ситуацији да пребаците кекс са једне на другу територију, а о чему онда другом да разговарате, а треба да говоримо о много компликованијим и важнијим питањима", запитао је Вучић.

Истакао је да је са Палмером имао веома отворен и конкретан дијалог и да су пре свега разговарали о односима Београда и Приштине, застоју у дијалогу и разлозима за тај застој и како и на који начин да Србија и САД уложе напор да се сачувају мир и стабилност у реигону.

Вучић подсећа да су позиције две земље различите, пошто су САД признале независност Kосова, али да су апсолутно сагласне да се само разговорима и преговорима и уз очување мира и стабилности и поштовањем интереса и Срба и Албанаца може доћи до неког решења.

Вучић Палмер Састанак 0012
Извор: Танјуг

"Замолио сам Палмера да разуме потребу Србије да се нађе компромисно решење. Kао и да нам САД, иако не мислим да је могуће да било ко има апсолутни утицај, нити бих да сваљујем на некога кривицу зато што се то не дешава, али захвалан сам Американцима што су говорили о потреби укидања такси", навео је Вучић.

Додао је да су разговарали и о томе како да се успостави за Србе на KиМ нормалан свакодневни живот и другим темама.

Србија спремна за Париз, али састанак неизвестан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за састанак у Паризу о KиМ, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

"Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли и шта очекује од састанка у Паризу, који је предвиђен за почетак јула.

"Не мислим да ико жели да још једном чује како неко неће да укида таксе. Али, најважније је да сви, заједно са немачким и француским партнерима, учинимо да се сачувају мир и стабилност. Ипак, ствари су увек много важније од једног, два или пет састанака и суштина је увек испред форме", казао је Вучић.

Вучић се нада, како је рекао, да ће Србија, и њени западни партнери, умети и успети да ураде нешто, ако не сада у Паризу, онда у некој блиској будућности, да дође до суштинског наставка дијалога.

Ако мислите у будућност уз лоше односе са САД

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће урадити све што може да Србија изгради боље односе са САД, али да то не значи да не сме да говори о томе шта мисли о НАТО агресији на Србију и односима са САД у прошлости.

"Ако Србија мисли да треба да иде у будућност, а да са САД има лоше односе, нађите другог председника и другу владу", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Метју Палмером у Београду.

Он је додао да ће урадити све што може да градимо боље односе и другачију будућност.

Kаже и да је замолио Палмера да нам САД помогне у специфичним економским односима и да свакако не можемо да молимо за помоћ непријатеља.

"Морамо да раздвојимо то у својим главама, да умемо да поштујемо себе и своју прошлост, али да више од свега поштујемо будућност наше деце и да размишљамо о томе. Да не заборављамо ствари, али и да је оно што ће се догодити увек важније од оног што је било", поручио је Вучић.

Истакао је да то не значи да неће смети да каже шта мисли о прошлости и НАТО бомбардовању Србије, али, морамо, каже, да се концентришемо на будућност.

Вучић је рекао да ти разговори нису пријатни, али да је са високим званичником Стејт департмента Метју Палмером водио разговор "отворених карата" и "без рукавица".

Vucic i Palmer
Извор: Танјуг

"Никоме нису пријатни ти разговори, али мислим да су корисни".

Високи функционер Стејт департмента Метју Палмер је поручио да Србија може да рачуна на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије.

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије.

"Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују посебно у економској области", рекао је он.

Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.

Вучић је изразио захвалност САД-у на подршци ЕУ путу Србије, као и модернизацији Србије, те истакао да су билатерални односи, политички и економски, на узлазној путањи и да верује да у будућности могу да буду само бољи, а не лошији.

Kада је реч о економији, председник је истакао америчку компанију НЦР у Београду која запошљава неколико хиљада људи, а недавно је поставиљен и камен темељац за кампус те компаније.

Подсетио је и да се очекује да са америчким компанијама у Србији започну неки од најважнијих инфраструктурних пројеката.

Вучић је пренео да је замолио Палмера да каже неколико лепих речи о пословној клими у Србији и помогне долазак нових инвеститора што би било значајно за Србију, иако је свестан да у великим, на тржишту заснованим привредама држава не може да напредује.

Додао је да Србија и САД имају добру војно-економску сарадњу, те захвалио што НАТО поштује војну неутралност Србије.

Vucic i Palmer
Извор: Танјуг

"Наши разговори никада нису лаки и једноставни, али да будем искрен, отвореност и конкретност тих разговора су нам много значајнији него то како се ко у размени аргумената осећа. Зато сам задовољан садржином разговора, без обзира што он не може да буде срећан због мојих ставова, као што ни ми не можемо да певамо од среће због њиховог става према незавнисности Kосова", приметио је Вучић.

Председник Вучић је истовремено указао да је неодбрањива позиција НАТО пре 20 година и да није постојао довољан разлог за агресију на Србију, која је уништила много људских живота, саобраћајну инфраструктуру, економску и политичку инфраструктуру према западним земљама у деценијама после тога.

"Мислим да за то није било никаквог оправдања и мислим да је српски народ, иако ни ми нисмо били увек анђели, нити свеци, платио цену коју нисмо заслужили. Надам се да ће за 10 година неки људи то сагледавати из неког другог угла - права и правде једног малог народа и његовог права на постојање и нормалан живот".

Председник је искористио и ову прилику да позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију и поновио да је мало земаља у којима би могао да има подршу као у Србији.

"Знамо да не можемо да очекујемо велику или значајну промену става по питању KиМ, али се надамо, и молим вас да то пренесте Трампу, нешто балансиранијем односу, који би био нешто повољнији и водио би рачуна о будућности Србије", закључио је.

Остале вести