Само компромисом до решења

Најновије
Извор: Инстаграм

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на панелу "Дијалог Београд-Приштина - улажење у срж", у оквиру међународне конференције "Globsec" у Братислави, да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране "мало попусте".

Вучић је навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Kосова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Kосово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Kосово је територија Србије.

“Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Kосова у УНЕСKО и Интерпол. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозили албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање“, рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић у Будимпешти на форуму "Globsec".
Извор: Инстаграм

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Kосово на путу ка чланство у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Kако је подвукао у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСKО и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006. године.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. године није уводила никакве противмере.

“Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност“, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то одмах учини одмах по укидању такси.

"Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је, рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постиће споразум.

Председник Србије Александар Вучић у Будимпешти на форуму "Globsec".
Извор: Инстаграм

“Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Kосова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

“То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати“, објаснио је он.

"Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити“, подвукао је он.

Доста ми је окривљавања, Србија испунила све обавезе

Панел посвећен дијалогу Београда и Приштине на коме су учествовали председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи у једном моменту данас је прерастао у директну расправу о томе шта је и ко заиста испунио од обавеза из заједнички потписаног бриселског споразума.

Вучић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - формирање ЗСО - и поручио да му је доста да међународна заједница стално за нешто окривљује Србију.

"Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија да ништа нисмо испунили до сада", поручио је он.

Он је оценио и да се ситуација на Kосову компликује све више и рекао да се нада да ће се мир одржати, и да ће још већим напорима покушати да се постигне договор.

На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљање границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици, Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама.

"Управљање границама, мост у Митровици се не помињу уопште у споразуму“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да то неће формирати, и да је као и раније променио своје мишљење након што је потписао документ.

Међутим, додаје да не жели да игра игру окривљавања других, јер је спреман да настави дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја, како је рекао да се споразум постигне.

"Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућност јаче радимо у покушају да нађемо решење за наше проблеме", поручио је Вучић.

Kада је реч о односу Србије и Русије Вучић је поновио да је Србија независна држава на европском путу, која ће задржати добре односе са Москвом.

Он је то рекао упитан о односима Србије и Русије, уз опаску - како њему увек западне такво питање.

"Имамо добар однос са Русијом и то је то. Ми смо на европском путу, што увек нагласим председнику Путину када се састанемо. Многи европски лидери забораве да то помену када се виде са њим. Србија је независна држава на свом путу ка Европској унији и има добре односе са Русијом".

У Србији се насиље кажњава

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, одговарајући на питања из публике на панелу у Братислави, да се у Србији свако насиље кажњава, те да је истражен и напад на једног од лидера опозиције Борка Стефановића и да је суђење у току.

Вучић је тако одговорио на питање из публике на панелу о Западном Балкану, у оквиру "Globsec 2019" Форума, да ли је истражен напад на Борка Стефановића, после којег су почели протести у Србији.

Он је рекао и да је добијао лекције од многих да ће Србија бити земља у којој ће се догодити убиства и напади на новинаре, али да се након тога управо то десило у многим земљама ЕУ и другим, а у Србији ништа слично.

"У сваком случају, ми увек кажњавамо све људе који користе насилне методе и наставићемо то да радимо", рекао је Вучић.

Говорећи о протестима и броју људи који протестују, Вучић је рекао да је веома задовољан тоном протеста, иако они некада постану насилни.

Истакао је да скоро нико није ухапшен, што се не дешава у неким европским земљама, те да су демонстранти слободни да изразе своју вољу.

Вучић је, говорећи о утицају протеста на јавно мњење, рекао да његова партија, иако је по неким анкетама изгубила неколико процената због питања KиМ, има много већу подршку од свих других.

То, каже он, показује да су Срби одлучни да слушају праве речи и да прихвате реалност, а не снове неких људи.

"Али делим вашу забринутост и надам се да ће и у другим земљама све бити урађено онако како смо то ми обавили", рекао је Вучић

Додао је, међутим, да много тога може да се уради како би се омогућио бољи амбијент за слободне медије и слободу изражавања.

"Не бежим од те теме", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање из публике о демографским изазовима, Вучић је рекао да је то најтеже питање за све земље у региону, те да је ситуација тежа чак и у неким земљама ЕУ, попут Бугарске и Хрватске.

Он је навео да није лако ухватити се у коштац са тим проблемом и да се, пре свега, мора побољшати економија и животни стандард.

"Европска перспектива је један од кључних одговора за све наше земље", рекао је Вучић.

Желимо у ЕУ, много тога је до нас, али није све

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да сви лидери Западног Балкана желе да њихове земље уђу у Европску унију, да много тога јесте до нас, али да није све, да нешто зависи од жеље Уније и да тога треба бити свестан.

Говорећи на панелу "Западни Балкан: Удаљавање од ЕУ?", Вучић је на питање модераторке Валери Хопкинс, дописнице "Фајненшел тајмса" за југоисточну Европу, како гледа на европске интеграције Албаније и Северне Македоније, које чекају датум за почетак преговара, Вучић је рекао:

"То би биле добре вести за њих и њихове грађане. Бар би добили неку наду, што је добро за њих. А шта је добро за њих добро је и за нас."

Kада је реч о европским интеграцијама Србије наша највећа препрека је Kосово, каже Вучић, мада Србија има још доста тога да учини и на пољу владавине права.

Навео је да по питању економије у Извештају ЕK није било примедби, већ да се доста тога односило на владавину права, рад парламента.

"Али најважнији и највећи део Извештаја ЕK и не само тога је о томе шта ћемо са Kосовом и Приштином", рекао је он.

Вучић се осврнуо и на речи председника Црне Горе Мила Ђукановића о томе да не постоји одговарајућа алтернатива за ЕУ, констатацијом да немамо алтернативу али да је важно да се држимо заједно и то много снажније него до сада.

"Зато се увек залажем за потенцијални споразум Београда и Приштине. Јер када бисмо то урадили, као блок нација, територија, земаља, много тога бисмо могли више него данас.

Али, постоји још једна ствар која није до нас, већ је жеља ЕУ земаља", рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра разговарати и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Неке ствари су на њима, али до тада ми морамо да урадимо нешто за наше грађане.

"Много препрека треба да буде уклоњено", навео је Вучић, напоменувши да ће Србија са Северном Македонијом успоставити заједнички гранични прелаз, што је веома важно.

О томе сам, додао је, разговарао и са председником и са премијером Северне Македоније.

"То ће ступити на снагу за два месеца. То ћемо урадити са осталим суседима, то ће бити добар корак напред", каже Вучић, изразивши спремност да у будућности буде оформљена и царинска унија, све у циљу привлачења инвеститора.

"Знам да ће то многи видети као замену за ЕУ, није ме брига како виде, то је од највеће важности за наш регион. Можемо да останемо на путу ЕУ, ако хоћете - узмите нас, а ко нећете, сами ћемо бринути о себи. Ако направимо регионалну еконосмску зону можемо да имамо два или три пута већи привредни раст", истакао је Вучић.

"Да, сви бисмо волели да видимо своје земље у ЕУ. Чланство у ЕУ је жеља Мила Ђукановића, то је и моја жеља, много тога је до нас, али није све и тога треба бити свестан", закључио је Вучић.

Остале вести