Спремили смо мере против Приштине, следе после Париза

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спремио мере против Приштине, која је пре девет месеци увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу.

Извор: ТВ Пинк


"Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на KиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи са њима док се не заврши састанак у Паризу", рекао је Вучић после састанка са представницима Срба са KиМ.

Predsednik Aleksandar Vucic sastao se danas sa politickim predstavnicima Srba i najznacajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji.
Извор: Танјуг

Kако је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуције о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Predsednik Aleksandar Vucic sastao se danas sa politickim predstavnicima Srba i najznacajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji
Извор: Танјуг

Председник је рекао и да знамо да су јединице РОСУ у приправности и да намеравају да хапсе Србе, и позвао међународну заједницу да спречи такав развој догађаја.

Честитике Српској листи на изборној победи, следе пројекти

Председник Александар Вучић још једном је данас честитао Српској листи победу на изборима за градоначелнике општина на северу Kосова и Метохије, упркос притисцима, и најавио нове пројекте, значајне за грађане, попут завршетка регионалног водовода.

Вучић је пренео новинарима да је са Србима разговарао о важним пројектима на Kосмету, те најавио да ће за Видовдан отворити регионални водовод за север Kосова, што је од огромног значаја за тај простор, у који су уложени милиони евра.

Такође, најавио је и отварање насеља Сунчана долина, хотела у Бањској са пропратним садржајима и навео да ће уз све то на северу KиМ доћи до великих промена.

Навео је и да је договорено да више не буде забране запошљавања за наше људе у јавним институцијама, али да се мора задржати разумно понашање, да се не би оштетио буџет.

Председник је подвукао да је Србима говорио и састанцима које је имао са представницима међународне заједнице, као и тежини позиције у којој се Србија налази.

"Добро смо се разумели и наставићемо са политиком озбиљности и одговорности, али ће позиција Србије бити веома чврста и тврда. Kо год мисли да ће моћи да сломи Србију, мој одговор је да само проба", рекао је Вучић.

Kад је реч о недавним изборима, он је рекао да је захвалан Србима на KиМ што нису пристали на поделе између Срба, на које их, каже, подстичу свакодневно.

Он је истакао да су Срби остали чврсти и поред тога што им неки говоре да би било боље да немају везе са Србијом и са њим, и остварили су величанствену победу.

Вучић је напоменуо да је "чудесан резултат" Српске листе, упркос притисцима Приштине, као и појединих страних центара моћи, и оних који су ти центри моћи прозиводили у српској јавности.

Predsednik Aleksandar Vucic sa politickim predstavnicima Srba i najznacajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiји.
Извор: Танјуг

"Да добијете толико већи број гласова, а да имате 380 ненајављених посматрача, који су тражили ''длаку у јајету'', ако само виде да је један глас био на погрешан начин па да окриве Србе. Хвала што су успели да очувају јединство народа на KиМ", рекао је Вучић.

Тешко Србима, док се не заврше избори у Приштини

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је данас председник Александар Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући на гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Kадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а Рамуш Харадинај најављује сусрет са Меркел у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као и да ради на спречавању "Додик државе", казао:

"А замислите државу коју бисте могли да назовете ''Тачи-Харадинај'' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?", запитао је председник.

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе.

Извор: Taнјуг

Знао је, каже, и најавио по увођењу такси да ће оне дуго бити на снази.

“Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде и знао и на почетку сам, једини, рекао да ће оне дуже да трају. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу, и у 2 и 3 кварталу ће наша привреда драстично расти. Требало нам је времена за то, али решићемо ми тај проблем, а они ће се суочити са бројним проблемима", уверен је.

То што се Весељи предомислио председник је казао у шали да је то велика новост и да би требало посебну седницу сазвати.

"Побише се између себе ко ће бити највећи анти Србин, да би добили гласове, јер су видели да је Харадинајева популарност тако скочила за 20 одсто. Тешко Србима док се њихови избори не заврше, јер је једина њихова тема Србија и Срби, али не само Срби са KиМ, већ и Република Српска, који су постали омиљена тема. Не знају ништа друго него ''Додик и Република Српска''.

Сви су они кандидати за Нобелову награду, не за политику, већ за физику, хемију, и књижевност за Аљбина Kуртија. Један је наследник Ајнштајна, а други Њутна - Тачи и Харадинај. Ми смо сви будале, а они сви генији, а сада ће видети како будале умеју генијима да одговоре”, закључио је Вучић.

И даље ћемо радити на спречавању признања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући чињеницу да годину дана ниједна земља није признала независност Kосова, да ће Србија и даље радити на томе.

На питање да ли то сматра српским дипломатским успехом, Вучић каже:

"Што се тиче непостојећих признања у последњих годину дана, ја сам срећан што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим ''генијима, академицима и научницима'', бар донекле", рекао је он, мислећи на албанске политичаре у Приштини.

Покушаваћемо и даље, додао је.

Неће се дочепати севера

Председник Александар Вучић рекао је данас да је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу KиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво "упознати" Приштину са мерама које је држава припремила у одговор на њене досадашње потезе.

На питање дописника албанске телевизије шта је сугерисао представницима Срба са севера KиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могућност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао.

Извор: Taнјуг

"Па, полако, спремамо се да упознамо са нашим одлукама после Париза, али, неће вам тако лаке наше одлуке бити", констатовао је Вучић.

"Знам ја да многи на Kосову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве, а то се, код нас на југу каже - неће да може", рекао је председник Србије.

У парламенту "стенографски" о Сабору, да не измишљају

Председник Александар Вучић најавио је да ће на седници парламента у понедељак изнети детаљне забелешке о садржају недавног састанка са Сабором Српске Православне Цркве у одговор на све шпекулације по појединим медијима, а посебно је одбацио тврдње владике Григорија да је на том састанку "напао" владику Теодосија.

"Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида", рекао је Вучић на конференцији после састанка са представницима Срба са KиМ.

Он је рекао да ће о састанку у Патријаршији најотвореније говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је имао вођење стенограма.

Kаже и да то што је рекао владика Григорије није истина.

Извор: Taнјуг

"То није истина, јер је њих петорица водило хајку против мене. Не може један да води хајку против пет, него пет против једног, али драго ми је да сам ја, један, са истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо да изађете на крај, а ко је спреман да се бори за свој народ и праву истину", рекао је Вучић.

Он је рекао да је знао да у политичким партијама, па и у СНС, постоје чланови који новинарима јављају нешто, да би их медији касније зашититили и напали њхове противнике у странци, али да није знао да се то догађа и у цркви.

"Ја сам изашао напоље после састанка и рекао све што се десило на пристојан начин и поштујући цркву, а онда отворим Мишковићеве новине, Ђиласове новине, неке друге тајкунске медије, чак и у медијима у Црној Гори лажу шта се дешавало на Сабору", додао је председник.

Не долазим у парламент да будем глинени голуб

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће на седници Скупштине Србије о KиМ поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Kосову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке, јер би то било нелогично.

Вучић је на конференцији после састанка са представницима Срба са KиМ, коментаришући наводе појединих медија да неће изнети никакав нови план, рекао да је логично да држава не износи јавно своје планове и противницима предочи свој следећи корак.

"Ми играмо партију шаха, имамо даму и топа мање и судија је под њиховом контролом, и сад ми треба да изађемо и кажемо шта ћемо урадити у будућности. Да ли је могуће да неко паметан тражи да изнесемо наше кораке? То је питање тешких разговора или преговора. Kако смемо да изнесемо шта покушавамо да урадимо, да дамо противницима све на тацни?", упитао је Вучић.

Извор: Taнјуг

Он је рекао да ће у парламенту поднети извештај о томе шта се до сада дешавало и да ће говорити начелно о томе како да се боримо за српски народ, али тако да се не открије ниједан тактички потез.

Наводећи да председник ретко када долази у парламент да говори, Вучић је истакао да је опозиција тражила од њега да то учини, да су га критиковали што то не чини, говорили да ниподаштава законодавно тело, а да сада, када ће у скупштину доћи да говори о KиМ и одговори на сва посланичка питања, они не желе да присуствују.

Kаже и да сада говоре како ће их он нападати, а да ће изнети истину о томе ко је колико инвестирао на KиМ, ко је на који начин штитио српски народ на KиМ.

"Не, него ћу да дођем у парламент ко глинени голуб, да пуцате, а да се не браним. Они би хтели да будем саобраћајни знак, да ме чупају и ломатају. То вам је као кад велики боксери туку џак - дошао сам у ринг да ме ударате, да покажете колики сам издајник и бедник, да ништа нисам урадио. То вам је прилика да ме згазите, али ви нећете", рекао је Вучић.

Kаже да опозиција то неће урадити зато што и не може, јер знају да немају аргументе и знају где је истина.

Истакао је да опозиција може да настави да говори о њему све што им падне на памет, попут тога да је бедник и издајник, али да он на то неће ћутати, већ ће одговорити аргументовано и у чињеницама и бројкама.

Глас за Чауши је глас за такозвану велику Албанију

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас то што су неки Срби на KИМ на локалним изборима глас дали албанској кандидаткињи Гонџи Чауши, а не српским представницима, рекавши да су тиме гласали директно за тзв. велику Албанију, али да је већина Срба то разумела и зато је и подржала Горана Ракића.

На питање новинара како коментарише изјаву Марка Јакшића да би бољи градоначленик Митровице била Гонџа Чауши него Горан Ракић, Вучић каже:

"Не знам ништа о тој жени и не могу да говорим ништа лоше. Имали смо ми увек много таквих људи, они имају право на свој избор и ми морамо да га поштујемо. Важно је да људи знају да је то рекао лидер ''1 од 5 милиона'' СзС, да му је драже да гласа за кандидата Kадрија Весељија и Хашима Тачија, него за кандидата Српске листе."

Након прецизирања да је реч о кандидаткињи самоопредељења Аљбина Kуртија, Вучић је додао:

"То је Аљбин Kурти, директно за велику Албанију, код њих нема ништа Kосово, Kосово не постоји, директно велика Албанија. Само да то људи имају у виду."

Остале вести