Ово је ваша кућа

Најновије
Извор: Танјуг

Деца српског порекла из дијаспоре посетила су данас зграду Председништва Србије, где их је угостио председник Александар Вучић уз поруку да буду најбољи амбасадори српског народа и државе и да увек имају на уму да је Србија њихова отаџбина и да чувају српски језик и културу.

Деца учествују у манифестацији Свесрпски дечји сабор, који се одржава од 23. до 28. маја.

Деца узраста од 10 до 14 година из САД, Аустралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке, Француске, Шведске, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Румуније, обишла су здање на Андрићевом венцу, где их је генерални секретар председника Никола Селаковић упознао са српском историјом и историјатом саме зграде.

Aleksandar Vucic sa srpskom decom iz dijaspore.
Извор: Танјуг

Након обраћања, деца су искористила прилику да са председником Вучићем направе и неколико "селфија".

Вучић им је поводом Дана словенске писмености, који се данас обележава, поручио да чувају свој српски језик и користе српско ћирилично писмо и изван матице и да брину о својој Србији.

Додао је да му је драго што су српска деца из различитих делова света и региона дошла да посете Београд, те подсетио да данас по први пут славимо Дан словенске писмености у нашој земљи.

"Замолио бих посебно вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да га не само добро научите, већ користите српско ћирилично писмо, да бринете о својој Србији и гледате да се у своју земљу вратите. Домаћине бих замолио да учите много тога од својих гостију, али и да склопите трајна пријатељства, да их позивате да увек долазе код вас, да не покажете само Београд", рекао је он.

Aleksandar Vucic sa srpskom decom iz dijaspore.
Извор: Танјуг

Вучић је замолио домаћине, основце из београдске школе "Старина Новак“ да им покажу Сремске Kарловце и Нови Сад, манастире у центалној Србији, али можда и да оду до Сребрног језера и Голупца да виде како смо неке од наших најважнијих средњевековних тврђава обновили.

"Ово је ваша кућа, Председништво је ваш дом. Још мало када порастете, а и већ данас, да будете најбољи амбасадори српског народа и српске државе, а ми ћемо да се боримо када постанемо мало богатији и успешнији да се вратите у отаџбину, да својој земљи и свом народу дате оно најбоље што сте могли да научите. Желео бих да заволите Србију, да знате да је то ваша отаџбина, чувате српску културу, а ми ћемо у томе колико можемо помоћи", нагласио је он.

Манифестација Свесрпски дечји сабор је први пут одржана прошле године, са идејом да је једном годишње окупе деца из расејања, како би упознали Србију, као земљу свог порекла, српску културу и историју.

Aleksandar Vucic sa srpskom decom iz dijaspore.
Извор: Танјуг

И ове године манифестација се одржава под покровитељством председника Србије, а у организацији града Београда и Министарства спољних послова, уз подршку Министарства кулутре.

Планирано је да деца посете Тршић, као и значајне државне институције у престоници.

Остале вести