Шпанија може увек да рачуна на подршку Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром спољних послова Краљевине Шпаније Жозепом Борелом, изразивши задовољство због одличних билатералних односа двеју земаља, заснованих на међусобном разумевању, а који се потврђују путем редовног политичког дијалога и других видова сарадње.

Председник Вучић је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци у заштити виталних државних и националних интереса Србије. Он је, у исто време, потврдио да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Шпаније и да Шпанија може увек да рачуна на подршку Србије.

Министар Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Председник Вучић је шефу шпанске дипломатије Борелу рекао да се Србија понаша одговорно, јер је испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и у исто време разумно и уздржано, јер није реципрочним мерама одговорила на таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије. Приштина је, међутим, доношењем платформе показала да је против дијалога и тиме заправо означила његов крај, објаснио је председник Вучић, додајући да не зна шта ће бити следећи потези Приштине, али да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону.

Председник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама Србије, а министар Борел истакао да се тиме одаје признање успешним реформама, које је Србија спровела на путу ка Европској унији.

Двојица саговорника су констатовали да у економској сарадњи нису искоришћење све могућности, изразивши наду да ће контакти између српских и шпанских компанија бити интензивнији, посебно по успостављању директних авиолинија из Београда ка Мадриду и Барселони.

Председник Вучић је замолио министра Борела да пренесе позив шпанском краљу Фелипеу да посети Србију.

Остале вести