За шест до осам година брзом саобраћајницом до Румуније

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Вршцу, током посете Јужно-банатском округу, да ће у наредних шест, седам или осам година бити завршена брза саобраћајница са "две плус две траке", Панчево-Вршац до румунске границе, дуга 86 километара.

"Чекамо Румуне да нам кажу да ли ће да граде ауто-пут или ће да остане на брзим саобраћајницама", рекао је Вучић новинарима у Вршцу.

Вучић је сумирао све "тачке" на којима се ваља ангажовати, те истакао да је током ове кампање чуо шта све и где прецизно треба урадити да би се олакшао и унапредио живот грађанима.

Истакао је значај ауто-пута Београд-Зрењанин, од Пупиновог моста, у дужини од 56 километара.

Kако је рекао, преговара се са Kинезима, а цена тог ауто-пута била би око 280 милина евра.

Поменуо је и изградњу ауто-пута од Зрењанина до Новог Сада, који би такође коштао око 250 милиона евра.

"Дакле, вредност је укупно 530 милиона евра", указао је председник.

Навео је да ће се радити и на даљој реконструкцији железничке пруге, те подсетио да је урађена главна станица у Панчеву.

"Сада возови иду бризном између 60 до 90 км на сат, на прузи Панчево-Вршац. Реновираћемо пругу за брзине до 120 км на сат", истакао је председник.

Указао је на значај пута Опово-Дебељача, јер је, каже, важан и за друга места, попут Kовачице, који ће бити завршен у наредном периоду.

Председник је напоменуо да је задовољан једном ствари у Јужно-банатском округу - доласком немачке фирме ЗДФ у Панчево, која је, каже спас за тај град, који ће донети огромни нови квалитет.

Ипак, истакао је да многим стварима није задовољан, те да је потребно да се пронађу мањи инвеститори и да се на тај начин, али и кроз инфраструктурне пројекте, помогне Опову, Белој Цркви, Алибунару, Пландишту, Kовину.

"Свуда нам недостаје тај још један прозиводни погон, иако сам отворио више од 100 фарика. Није довољно. Србија није мала, али као да нам треба још толико да би људи могли да буду сигрунији и да имају стабилан посао. Задовољан сам што могу да видим недостатке, шта морамо да поправљамо, да радимо ефикаснсније, да се суочимо са проблемима. Увек је добро да можете такве ствари да радите", рекао је Вучић.

Уз захвалност домаћинима и грађанима Јужног Баната, приметио је да посета обухвата различите сфере друштвеног живота и разговоре са људима из различити области, како би се видело на који начин се може помоћи бржем развоју тог краја, од уређења амбуланти, домова здравља, набавке ултразвук апарата, до решавања проблема путне инфраструктуре.

Председник је у Вршцу посетио постројење за прераду воде, које снабдева водом град Вршац и два сеоска насеља, а у плану је да се у наредних пет година изврши повезивање још десетак сеоских насеља.

Он је приметио да данас Вршчани пију једну од најбољих вода у Србији, без вишка мангана и амонијака, а постројење је коштало око шест милиона евра."

Напоменуо је и да се већ разговарало са Банком Савета Европе, са којом смо, каже, увек имали најбољу сарадњу и најјефтинији новац добијали и да ће нам до краја краја бити на располагању 200 милиона евра за капиталне инфраструктурне пројекте, ради поправљања животног стандардна свих грађана", подвукао је он.

Посетио је и домаћу ИТ компанију у том граду и поручио да ће држава подстицати сличне компаније на различите начине, како би млади стручних људи остајали у својој земљи.

Kако је рекао, углавном их ми школујемо, а пошто се тај посао добро плаћа, млади искористе прилику и оду у иностранство.

"Трудићемо се да подстичемо компаније, да бар један део људи сачувамо", рекао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести