Са Палмером највише о KиМ и косовској војсци

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са вршиоцем дужности заменика помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером разговарао о низу питања, али да је највише речи било о питању Kосовa и Метохије и покушају формирања косовске војске.

"Изнео сам господину Палмеру позицију Србије о косовској војсци. Више пута сам замолио господина Палмера да има у виду да формирање Kосовске војске не стоји у међународно правним документима, Kумановском споразуму, као и Резолуцији 1244 једином акту који регулише питање те територије. Не стоји ни у Бриселском споразуму, а поготово не у документу који смо договорили са НАТО", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Палмером.

Поновио је да у том документу НАТО јасно стоји све у вези са понашањем безбедносних снага, а то је да се они не могу ангажовати без сагласности НАТО и сагласности српске заједнице на KиМ.

"Ниједан од ових услова није испуњен и указао сам на то да бисмо били у великом проблему и били бисмо сатерани у ћошак ако би се наставило формирање косовске војске и њихов потенцијални улазак на Север", рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић са Палмером
Извор: Taнјуг

Разговори с Палмером, иначе, били су, каже председник, отворени, озбиљни и конкретни, важни за нашу земљу.

Поделио их је у три дела - о билатералним односима, односима Србије и САД и односима у региону.

"Наши билатерални односи су бољи и желим да верујем да ће у будућности бити само бољи јер би то било од интереса за Србију, а још много тога можемо да учинимо у привлачењу инвеститора из САД, као и у владавини права.", рекао је председник.

Што се политичког нивоа билатералних односа наших двеју земаља тиче, Србија је задовољна, рекао је Вучић и додао да људи у америчкој администрацији сада, у односу на ранији период, желе да чују наше мишљење.

"Јасно је да по питању KиМ не делимо ставове, али смо задовољни што можемо отворено да разговарамо", рекао је Вучић.

О трећој теми, односима у региону и самој Србији, Вучић је рекао да је са Палмером размотрио све што се на Западном Балкану.

"Сагласни смо да је интерес Западног Балкана очување мира и стабилности, изградња уређених друштава и напредак политичке и економске сарадње по моделу нордијских земаља", рекао је.

Говорећи о разговору о KиМ, Вучић је казао да би и ту тему могао да подели у три дела: наставак дијалога, како да приближимо наша друштва и наше народе да бисмо се боље разумели у будућности, као и, како је рекао, на његов затев је било речи о питању стварања тзв. косовске војске.

"Србија жели наставак дијалога и сагласни смо са САД да је неопходно постизање компромиса. Да ли смо са Албанцима близу тог компромиса, нисмо", рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић са Палмером
Извор: Taнјуг

Са америчким партнерима, казао је, постигнута је сагласност да је компромис кључан и од велике важности.

Са Палмером је, казао је Вучић, разговарао и о другим питањима, али је додао да је посебно захвалан подршци САД на европском путу Србије, јер од њих можемо много да видимо, научимо, као и како да брже и квалитетније савладамо тај пут, како бисмо обезбедили бољу будућност и квалитетнији живот нашим грађнима.

"Србија жели боље односе са САД, успостављање вишег степена поверења и уложићео много напора за стабилност у региону", закључио је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести