Србија је данас земља наде и будућности

Најновије
Извор: Танјуг

Србија је упркос различитим притисцима остала на свом европском путу и од сиромашне земље пред пропашћу, постала је земља наде и будућности, "звезда ученик" Међународног монетарног фонда, поручио је председник Србије Александар Вучић у Тјенђину.

Након састанка са премијером Kине Ли Kећангом, председник Вучић је подсетио да када се осмишљавала политика државе 2013. и почетком 2014. године, држава је, каже, знала у какве тешке реформе треба да крене.

"Знајући у како тешке реформе треба кренемо, знали смо да на глобалном нивоу морамо да поставимо Србију као земљу која ће да штити љубоморно своју независност, да поштује своје пријатеље и да им не окреће леђа када је њима тешко. То је и када говоримо о НР Kини и када говоримо о Руској Федерацији", каже Вучић.

Напомиње да не треба заборавити да је Србија, и Босна и Херцеговина захваљујући Републици Српској, која то није дозволила, једина земља која није никакве санкције уводила Русији.

"Без обзира на све могуће притиске, све смо то издржали. Остали смо и на свом европском путу, чврсто смо на свом европском путу и напредујемо на европском путу. У једној врло компликованој глобалној ситуацији успели смо да одбранимо интересе Србије али и да направимо најбоље могуће односе и са онима који нису увек нужно у најбољим могућим односима са ЕУ или са Сједињеним Америчким Државама.".

Вучић је рекао и да односи са САД напредују и да ће се таква политика наставити.

Иако је, објашњава било увек много противника и да су увек, каже, сви знали да је то немогуће, Србија је успевала да има добре односе са ЕУ, САД, Русијом, Kином.

"На ту сам политику Србије веома поносан јер сам у креирању такве политике и лично учествовао. И као што видите та политика даје добре резултате", истакао је Вучић. 

Aleksandar Vucic u poseti Kine.
Извор: Танјуг

Подсетио је на добре односе са Kином и да су се ти односи могли видети још 2014. године када је имао прве састанке са премијером Kине Ли Kећангом, а затим када је кинески премијер био на отварању Пупиновог моста.

Наводи да је саобраћај на Пупину данас осам пута већи него 2014. године.

"Србија је била, како је данас рекао Kлаус Шваб, једна сиромашна земља пред потпуном пропашћу, једна очајна земља. Данас је Србија земља наде, земља будућности, земља која је постала звезда ученик ММФ-а", рекао је Вучић.

Подсећа да је Србија прошла кроз трогодишњи аранжман са ММФ са највишим могућим оценама, да има једну од највећих стопа раста економије у Европи и да трећу годину за редом држава има суфицит у буџету.

Ти резултати, каже, говоре да у наредном периоду, у наредних десет година, Србија може значајно да увећава БДП наше земље и да би просечна стопа раста могла да буде 4,5 - 4,7 процената кумулативно што би, оцењује био драматичан раст.

"То би био драматичан раст и страховитом брзином би се приближили економском развоју најзначајнијих и неупоредиво развијенијих економских земаља", каже председник, а да ли ће се у томе успети, напомиње, зависи од нас.

"Да ли ћемо успети, то је на нама, али морамо да водимо рачуна о свим политичким стварима које нису ни мало једноставне", каже Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести