Си поново долази у Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је кинески председник Си Ђинпинг приватио позив да поново посети Србију.

"Урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, а он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође", рекао је Вучић после разговора са кинеским председником.

"Желимо да Вас видимо у Србији, Србија има најбљу сарадњу са Kином", поручио је Вучић Сију.

Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао после посете Kосову и да је за то живео и за то се спремао, али и да је имао велику трему.

Vucic i si sastanak
Извор: Танјуг

Председник је рекао и да је Си истакао да "ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе".

Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију "Једног појаса, једног пута", у априлу идуће године.

То је, кажу, тек други лични позив Сија светским лидерима и партнерима, а пре тога је позвао шефа руске државе Владимира Путина.

"Ја сам се данима припремао за ову посету, живео сам за ово. Имао сам трему, не знам да ли је то неко чуо и видео. И руке и ноге су ми дрхтале, али сам урадио оно што сам обећао грађанима Србије", рекао је Вучић и додао да ће кинески председник поново доћи у Србију.

Vucic sastanak SI
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је председник Си током разговора емотивно говорио о Железари Смедерево.

"Рекао је да је лично везан за раднике и да је био дирнут приликом своје посете Србији и додао да ће се увек лично бринути о пословању компаније", открио је председник о чему се разговарало иза затворених врата.

Председник је истакао да је, поред Железаре, која сад највише утиче на БДП, постаје највећи извозник, плаћа трошкове производње и држава више не мора ни динара да јој даје, и РТБ Бор Србији представљао највећи проблем и да су губици били велики.

Vucic i SI sastanak
Извор: Танјуг

Он је рекао да је замолио кинеског председника за помоћ и подршку за додатно високотехнолошко унапређење наше земље, односно за иновативне технологије и вештачку интелигенцију.

"Имам неке идеје које сам добио после разговора са шеиком Мухамедом Бин Заједом, нешто они раде и заједно", рекао је председник и истакао да Србија жели да у тим оквирима нађе своје место.

Наш циљ је да Србија сачува младе и образоване људе, да могу да раде и зарађују у својој земљи.

Било је, каже, речи и о индустријској зони, те најавио да се састаје у Kини са руководиоцима неких од најмоћнијих кинеских компанија.

"Толико важан састанак, да не могу све утиске у овако кратком времену да саберем. Наши људи су задовољни. Неки су мислили да нећу бити толико упоран, али се на крају исплатило. Си је рекао да ко упорно куца на врата, та врата се на крају и отворе", закључио је задовољно председник Вучић.

Извор: РТС

Остале вести