Вучић обишао радове на обилазници око Београда

Најновије
Извор: Танјуг

На обилазници око Београда данас су кинески и азербејџански извођачи, у присуству председника Србије Александра Вучића, започели радове на изградњи недостајуће леве траке ауто-пута од моста на Сави код Остружнице до тунела Стражевица и обе траке до Бубањ Потока.

Реч је о деоници укупне дужине 19,5 км, која обухвата секторе обилазнице 4, 5 и 6.

Присуствовали су и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар енергетике и рударства Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, амбасадори Kине, Ли Манчанг и Елдар Хасанов и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Главни извођач радова је кинеска компанија Повер Цонструцтион Цорпоратион оф Кина Лтд, а подизвођач азербејџанска компанија Азвирт.

Vucic obilazak radova oko Beograd
Извор: Танјуг

Са прилазним саобраћајницама дужина деонице, коју су добили кинески и азербејџански извођачи, износи укупно 20,4 км, а вредност радова је 207 милиона евра.

Радови се финансирају 85 одсто из зајам Ексим банке Kине и 15 одсто из буџета Србије.

Уговорени рок за завршетак радова је 20. јул 2021. године или 36 месеци, под условом да кредит буде ефективан до краја 2018. године.

У оквиру тог пројекта обухваћени су радови на деоници Б, од моста на Сави код Остружнице до петље Бубањ Поток, у дужини од 19,5 км.

Сектор 4 обухвата радове на изградњи леве траке ауто-пута од моста на Сави код Остружнице до петље Орловача, у дужини од 7,7 км.

Vucic obilazak radova oko Beograda
Извор: Танјуг

У оквиру сектора 4 потребно је извести леву траку ауто-пута, опремити два тунела: "Липак“ и "Железник“ и изградити три моста: мост бр. 9, 10 и 11, као и преостале радове на петљи Орловача.

Сектор 5 обухвата радове на изградњи леве траке ауто-пута од петље Орловача до тунела Стражевица (укључујући и тунел) у дужини од 3,1 км.

У оквиру сектора 5 потребно је извести комплетно леву траку ауто-пута, која укључује изградњу трасе, леве тунелске цеви тунела Стражевица и три моста: мост бр. 13, 14 и 15.

Сектор 6 обухвата радове на изградњи обе траке ауто-пута од тунела Стражевица до петље Бубањ Поток, у дужини од 9,6 км.

У оквиру сектора 6 потребно је извести комплетно и десну и леву траку ауто-пута, која укључује изградњу трасе, тунел Бели Поток, петље Авала и Бубањ Поток, као и 2 моста: мост бр. 16 и 17.

Vucic obilazak radova oko Beograda
Извор: Танјуг

Инвеститор је Република Србија односно Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Обилазница је део Kоридора 10 и повезаће два његова крака - ка Мађарској и Хватској (Е-75), као и Kоридор 11 (Е-763), то јест ауто-пут ка Црној Гори.

Обилазница око Београда би требало да иде до Панчева и њена укупна дужина биће 69 км, а почела је да се гради пре 28 година.

Обилазница око Београда састоји се из деоница А: Батајница-Добановци где су радови завршени на траси и на петљама Добановци и Батајница.

Затим денице Б: Добановци - Бубањ поток. Састоји се из шест сектора, и то: Б1-Б3: Добановци - мост на Сави код Остружнице где су завршени радови.

Мост на Сави код Остружнице где је завршена десна конструкција моста и у току су радови на левој конструкцији моста.

Vucic obilazak radova oko Beograda
Извор: Танјуг

Сектор Б4: Завршена је десна трака ауто-пута, а у току су радови на изградњи петље "Петлово брдо".

Сектор Б5: Завршена је десна трака ауто-пута од петље Орловача од тунела Стражевица.

Сектор Б6: Тунел Стражевица - петља Бубањ Поток, која ће бити изграђена у сарадњи са партнерима из Kине и Азербејџана.

Планирана је и деоница Ц: Бубањ Поток - Панчево (Е-70), где још нису уговорени радови.

Обилазница ће растеретити саобраћај у Београду тако што ће преузети цео транзит, повећаће безбедност саобраћаја и смањити загађење.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести