Компромис, али не понижење и урушавање српске државе

Најновије
Извор: Танјуг

Србија је спремна на компромис по питању Косова и Метохије, али није спремна и неће прихватити никакво понижење и урушавање српске државе, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом.

Председник Вучић је рекао да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али да не може дозволити понижавање сопственог народа и урушавање сопствене државе.

"Знамо да је највећа препрека на нашем европском путу ситуација око КиМ, и зато је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али ма колико мала, ма колико била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо", казао је он на конференцији за штампу после сусрета са америчким дипломатом, који је трајао нешто више од сат времена.

Вучић је рекао да Србија и САД имају различите ставове по питању КиМ, али да је Мичел саслушао наше ставове, а неке можда и разумео.

"Сваки компромис је тежак, али то мора да прихвати и друга и трећа страна", додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе - питање правосуђа, полиције на северу Косова, цивилне заштите, телекомуникација.

Председник је рекао да је америчком дипломати пренео и став да је готово уверен да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање ЗСО.

"Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународно правног уговора а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавеза буде испуњена", нагласио је Вучић.

Он је истовремено изразио уверење да од тог посла нема ништа, јер да су Албанци хтели да га испуне у претходних пет година они би то и урадили, а нису мрднули прстом.

"Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице", рекао је Вучић.

Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.

"То, међутим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима и другачијем приступу", закључио је.

Како је додао, разговор са Мичелом је зато и значајан, и представља корак напред, јер је он, навео је, показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром да смо се, приметио је, неретко суочавали са другачијим примерима.

"На томе сам му захвалан, јер смо се неретко суочавали са другачијим примерима. Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабилности на Балкану, и решавању свих тешких питања“, истакао је он додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу, већ и за грађане Србије.

Након што је Србија решила највећим делом економске проблеме следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.

Извор: Танјуг

"Биће нам једини проблем однос са Приштином, а наш посао је да пробамо да тај проблем решимо и ако не успемо то ће бити још један од политичких неуспеха, који није само због нас“, објаснио је Вучић.

Казао је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

Пренео је да је са Мичелом разговарао и о билатералним економским односима, реформама које смо спровели, као и додатно привлачење америчких инвестиција.

"Изразио сам жељу и надање да ћемо имати још америчких компанија које ће улагати у Србију и увећамо значајно трговинску размену. Највише времена смо провели у разговорима о миру и стабилности у региону, о ситуацији на Западном Балкану“, рекао је он.

Вучић је истакао чврсто уверење Србије да је по сваку цену неопходно очувати мир и стабилност, и да је потребна подршка у томе САД, као и свих других важних учесница на светској политичкој позорници.

Изразио је захвалност Мичелу на подршци коју је пружио наставку дијалога Београда и Приштине.

"Наше позиције су прилично различите, другачије и удаљене по питању односа према Косову и Метохији. Оно што је за нас важно је да је Мичел за разлику од многих других желео не само да чује, већ и саслуша шта српска страна има да каже“, подвукао је он.

Рекао је да САД и Србија нису сагласне по питању многих ствари везано за формирање косовских безбедносних снага, али смо сагласни да сачувамо мир са Албанцима и наставимо разговоре под окриљем ЕУ.

Извор: Танјуг

Извор: Српска напредна странка

Остале вести