Славећи лауреате, славимо будућност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.


Председник Србије је у обраћању рекао да доделом одликовања заслужним појединцима и институцијама, поводом Дана државности Србије, Србија, славећи лауреате, прославља себе и своју будућност.

 "Истицањем појединаца показујемо прави пут и правимо систем вредности којем тежимо. Међу награђенима има оних који читав живот посветили напретку и грађењу Србије", нагласио је он у обраћању на свечаности у Председништву Србије.

Србија данас, према његовим речима, славећи њих прославља себе и своју будућност.

"Захваљујем се у име Србије и грађана лауреатима који дају пример да су вредно, посвећено, марљиво радећи највише урадили за отаџбину", рекао је Вучић.

Они који су данас одликовани умели су, каже, да дају, помажу, трпе, вредно и марљиво раде, воле и буду ту за све око себе.

Vucic sa laureatima
Извор: Танјуг

Како је рекао, људске дужности су оно што мораш да урадиш, ако хоћеш да се зовеш човеком, а број оних који су спремни да буду такви је оно што једну земљу чини великом. Србија сутра, како је подсетио, слави свој дан, велики и важан дан, Дан државности одајући почаст својим славним прецима, сећајући се њихових дела и показујући колико је вредно живети и борити се.

Одликовања су уручена глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама, а образложење за добијање ордена изложио је декан Правног факултета и председник Комисије за одликовања Сима Аврамовић.

Орденом су одликовани, Универзитет у Београду - орден Карађорђеве звезде првог степена, Народно позориште у Београду - Сретењски орден првог степена, Центар за породични смештај и усвојење "Милошевац" - Сретењски орден првог степена, Ансамбл народних игара и песама Србије "Коло" - Орден Карађорђеве звезде другог степена

Ордења су уручена и Музеју Војводине у Новом Саду - Сретењски орден другог степена, Геолошко заводу Србије - Сретењски орден другог степена, Савезу удружења бораца народноослободилачког рата Србије (1941-1945 и 1999) - Сретењски орден трећег степена, Савез инжењера и техничара Србије - Сретењски орден трећег степена, Милан Стевовић - Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена...

Златном медаљом за храброст постхумно је одликован Милан С. Вујовић.

Златним медаљама за заслуге одликовани су проф. др Дејан Илић,Катарина Дешић, академик Светомир Арсић Басара, проф. др Миодраг Живковић, Рада Ђуричин, Марко Николић и постхумно Миливоје Мића Марковић и Предраг Цуне Гојковић.

Сребрна медаља за заслуге одликовање је које су добили Јан Бацур, Миомир Филиповић Фића и Предраг Бајо Луковић.

Извор: Танјуг

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић изјавио је, поводом одликовања Универзитета орденом Карађорђеве звезде првог степена, да је за њега од посебног значаја што је на овакав празник добио признање за нешто што је успешно радио годинама и деценијама.

"С једне стране одликовања су додељења појединцима за резултате које су остварили у различитим областима, али су и за њихов успех заслужени њихови сарадници, учитељи, учитељи њихових учитеља, као и институције у којима раде", каже Бумбаширевић и додаје да су на другој страни одликоване и институције, али захваљујући резултатима бројних појединаца.

Према његовим речима, данас су одликовани сви они који су својим радом допринели развоју друштва и ширењу институција, унутар и ван граница Србије.

Говорећи о Универзитету, који ће ове године обележити 210 година постојања, и који је изнедрио личности попут Јосифа Панчица, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа, наводи да наши студенти негују традицију и данас остварују високе резултате на такмичењима широм света, што, каже, говори о добром квалитету настве.

Истиче да се Универзитет у Београду налази међу 300 најбољих универзитета у свету, а на трећем месту је у Источној и Југоисточној Европи.

"Иза овог успеха су бројни појединци, истраживачки тимови, али и истраживачки дух који се традиционално негује", рекао је Бумбаширевић.

Наглашава да осим што данашње одликовање представља признање, тако и једну врсту обавезе да у будућности Универзитет буде још бољи.

Присутнима се у име добитника појединачних награда обратио Милан Николић, драмски уметник, који је у драмском стилу изрецитовао песму "Аманет" коју му је у аманет оставио песник Момчило Тешић, и којом се захвалио свима и у име свих на данашњим наградама.

Такође, одликовани су и Габријела Шуберт, орденом српске заставе трећег степена, као и Хорхе Каћинеро и Шел Магнусон, златним медаљама за заслуге, а који због обавеза нису присуствовали уручењу одликовања.

Остале вести