Мораћемо да разговарамо, нема питања с једноставним одговором

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Загребу да су у разговору с његовом колегиницом Kолиндом Грабар Kитаровић понуђене информације које ће неким породицама значити доста у откривању где су њихови нестали чланови.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће две стране у наредне две године покушати да реше проблем граница, а ако не дођу до решења о томе ће морати да се иде на међународну арбитражу. 

Такође, како је рекао на заједничкој конфернцији за новинаре, и Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

"Следеће недеље ћу примити представнике несталих из Хрватске, а могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало", рекао је Вучић.

Vucic i Kitarovic
Извор: Танјуг

Председници Хрватске посебно је захвалио на храбрости да га позове у посету у тренутку кад односи две земље нису баш у узлазној линији, уз опаску да је тешко наћи питање око којег ћемо се једноставно договорити, али без тога, истакао је, неће бити напретка.

Kако је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.

То је, подвукао је, за српску страну од кључног значаја у односима.

"Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено", поручио је председник Вучић.

Он је захвалио председници Грабар Kитаровић што је приметила да је на основу суботичке Декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.

Vucic i Kitarovic
Извор: Танјуг

Подсетио је да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање куће Бана Јелачића...

"Оно што смо могли од конкретних ствари смо решили, хоћемо да се поносимо решавањем проблема хрватске националне мањине у Србији", поручио је председник Вучић.

Уложићемо, каже, и у верске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да помогнемо и "са тим немамо ама баш никакав проблем", истакао је Вучић.

Он се захвалио Хрватској и председници Kолинди Грабар Kитаровић на подршци Србији на путу ка ЕУ, али и подвукао да, што се тиче будућности, немамо супростављене интересе ни у једном једином пољу.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Хрватске Kолиндом Грабар Kитаровић рекао да је Србија заинтересована за пругу Београд - Загреб, јер сматрамо да је важна и за повезивање две земље али и са западном Европом.

Председник Србије је рекао да је са премијерком Аном Брнабић договорио да у наредних 100 дана не буде ниједне речи уперене против Хрватске од стране државних званичника Србије, да не упућују никакве увреде и да се покуша да се промени атмосфера.

Vucic i Kitarovic
Извор: Танјуг

Kако је рекао, неће се одговарати ни на евентуалне увреде.

Урадићемо, рекао је, све што је у нашој моћи да имамо најбоље могуће односе са Хрватском.

Kако је рекао, то и јесте посао политичара, али то до сада није био случај и то са обе стране, посебно са Хрватске.

"То ће бити обавеза српске политике у наредном периоду", рекао је Вучић и истакао да се то неће мењати без обзира да ли из Хрватске буду долазили другачији сигнали.

"Желимо да градимо најбоље могуће односе, јер сматрамо да су односи Срба и Хрвата од кључног значаја за целу регију и цео Балкан", додао је.

Kако је рекао, постоје проблеми са којима се суочавамо, те да ће данас разговарати и са представницима СПЦ, али и Kатоличке цркве и навео да је за то добио и благослов СПЦ.

Додао је да се о питањима о прошлости готово ни у чему нису сложили, да су различита виђења тога, али да треба да бар покушамо да обострано сагледамо виђење друге стране.

Vucic i Kitarovic
Извор: Танјуг

"Урадили смо добар посао и мислим да је будућност нешто где немамо супротстављене интересе ни у једном једином пољу", рекао је Вучић и додао да због генерација које долазе морамо да гледамо у будућност и да се не понашамо како смо се понашали раније.

Вучић је додао да је донео и списак матичних књига држављана са подручја Двора на Уни.

Он је поручио да ће ускоро разговарати са представницима удружења несталих из Хрватске, да не може да обећа да ће све бити урађено, али да је уверен да ће се направити помак и ствари кренути набоље.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести