Показали смо да је Србија одговоран и озбиљан партнер

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Братислави да је на панелима, посвећеним дијалогу Београда и Приштине, односно Западном Балкану, на "Globsec" форуму, показао да Србија говори истину и да је она озбиљан, одговоран и поуздан саговорник.

Извор: РТВ Пинк

"Имали смо тежак дан, заступали смо интересе Србије. Борио сам се колико сам могао и чини ми се - успео да покажем да говоримо истину. Два пута сам враћао Тачија на тачке Бриселског споразума и показао да говоримо истину", рекао је председник новинарима у Братислави, у паузи између панела и билатералних сусрета које има на маргинама "Globsec"-а.

Будући да је једно од питања са панела било у вези са односима Србије и Русије, Вучић је приметио да је то увек кључно питање које се поставља Србији.

"Увек им је то главна замерка, ови други могу да не поштују шта год хоће, али је увек питање за нас однос са Русијом и Путином. Сад је проблем што ћемо да извозимо сир у Русију", приметио је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што је данас била прилика да се разговара, не само на Форуму, са Ангелином Ајнхорст, Kетрин Ештон, али и са америчким званичнима Роном Џонсоном и Филипом Рикером.

"Људи траже неко решење, виде да то иде у тешком смеру, да односи нису једноставни. Свако би желео решење, а онда Приштина уведе таксе. Kако хоћете решење, а немате право на слободну трговину и проток робе", рекао је Вучић.

Додао је да осећа да је на неки начин ослобођен сваке врсте притиска, али да увек има огромну одговорност према Србији и грађанима.

"Знам колико је важно да сачувамо мир и стабилност", истакао је председник.

Он је приметио и да је позиција Србије данас боља него раније и да у последњих седам година, чак и оно што су претходне власти губиле, нисмо дали да буде изгубљено, а опоравили смо економију.

Kако је рекао, и данас је у Братислави било само похвала на рачун српске економије, те поновио да Србија у том смислу нема проблема, већ је најважније да чувамо мир.

Још један позив Трампу да посети Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да је упутио још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, преко америчких званичника, Рона Џонсона и Филипа Рикера, са којима је данас разговарао на маргинама  "Globsec" форума у Братислави и истакао да би та посета била ињекција у односима две земље, али и решавању проблема у региону.

"Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да дуго председник САД није долазо у Србију", пренео је Вучић новинарима.

Он је остакао да би посета Трампа била велика промена у односима.

Kако је рекао, Србија зна да је мала земља и да не може амерички председник да се бави Србијом ни на дневном ни на недељном, али је истакао да би Трампова посета била важна и да би представљала ињекцију билатералним односима две земље, али и решавању свих проблема у региону.

Председник је новинарима након састанака пренео и да код америчких званичника постоји све израженија брига за односе Београда и Приштине, да они желе да се ствари реше мирним путем, као и да сматрају да је потребно дати нови импулс разговорима, али и да добро разумеју зашто су Београд таксе толико погодиле и зашто на њима инсистира.

Вучић је додао да је Филип Рикер, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, на веома важном и одговорном месту и за Србију, док је сенатор и председавајући Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Рон Џонсон, искрени пријатељ Србије, те да су управо због тога разговори са њима важни.

"Разговори су важни за нас, али ако очекујете историјско решење или вести - нема их", додао је председник и навео да је ово његов осми сусрет са Џонсоном, који је, каже, близак пријатељ Трампа и осталих који у САД доносе одлуке.

Председник је подсетио и да ће у понедељак у Београд доћи заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, што ће, каже, допринети да се додатно кристалишу одређене ствари и потпуном сагледавању америчког угла.

"За нас је врло важно да разумемо шта је то што Американци желе и да покушамо да учинимо све да Американци разумеју оно што ми желимо", рекао је Вучић.

Додао је и да није наиван да верује да велике силе немају снагу да убеде Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да укине таксе на робу из центалне Србије.

"Амерички званичници су били јасни у изјавама да су против такси, али моја молба је да јаче утичу на Приштину, јер сам сигуран да ће онда она морати да саслуша и споведе у дело укидање такси", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Братислави, након међународне конференције "Globsec".

Kаже да је и данас био директан и на панелу и у разговорима са америчким званичницима, и указивао на околности укидања такси, док је, истиче, све остало што је потписано ствар разговора.

Упитан да ли су му амерички званичници са којима се данас сусрео наговестили да ли ће мало више утицати на Приштину, Вучић је одговорио да се нада да хоће.

Велика Албанија постаје стратешка политика Приштине и Тиране

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да изјаве политичара из Приштине и Албаније о стварању такозване "велике Албаније" нису случајност и "плашење мечке решетом", већ да то постаје њихова стратешка, а не тактичка политика.

Вучић је новинарима у Братислави открио да су му на Међународној конференцији "Globsec" шест пута упутили молбу да, како каже, случајно не говори о "великој Албанији".

"То им је највећа молба, пошто је то њихова грешка у корацима, кажу како они то стварно не желе, иако је свакоме јасно да то постаје део њихове суштинске стратегије. На то се насмејете и наставите да се борите за своју земљу", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о све чешћим помињањима велике Албаније од стране албанских политичара и нереаговања међународне заједнице.

Вучић је рекао и да се на данашњем скупу у Братислави борио за Србију, KиМ и српски народ онолико колико је могао.

"Свом снагиом и енергијом, можда некада претерано и прејако" каже, али, истиче, "бар зна да се борио најбоље што је умео".

Велика Албанија постаје стратешка политика Приштине и Тиране

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да изјаве политичара из Приштине и Албаније о стварању такозване "велике Албаније" нису случајност и "плашење мечке решетом", већ да то постаје њихова стратешка, а не тактичка политика.

Вучић је новинарима у Братислави открио да су му на Међународној конференцији "ГЛО" шест пута упутили молбу да, како каже, случајно не говори о "великој Албанији".

"То им је највећа молба, пошто је то њихова грешка у корацима, кажу како они то стварно не желе, иако је свакоме јасно да то постаје део њихове суштинске стратегије. На то се насмејете и наставите да се борите за своју земљу", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о све чешћим помињанима велике Албаније од стране албанских политичара и нереаговања међународне заједнице.

Вучић је рекао и да се на данашњем скупу у Братислави борио за Србију, KиМ и српски народ онолико колико је могао.

"Свом снагиом и енергијом, можда некада претерано и прејако" каже, али, истиче, "бар зна да се борио најбоље што је умео".

Kако да замерим Масу, кад то говоре и многи у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да мисли да није истина оно што је рекао немачки министар спољних послова Хајко Мас да је проблем север KиМ, али да не може да му замери јер то исто говоре и Драган Ђилас, и Рада Трајковић, и многи други у Србији.

Он је то рекао новинарима у Братислави упитан како коментарише да јуче на састанку Рамуша Харадинаја са немачком канцеларком Ангелом Меркел, према саопштењу Приштине, уопште није било речи о таксама, те да је Мас после тога рекао да је проблем север KиМ.

"Што то не би рекао немачки министар ако то говори један значајан део Србије. То говоре многи у Србији који једва чекају само да осуде Србе. Kако да замерам Хајку Масу, а мислим да говори неистину и да ништа од тога, ако је прецизно преведено, није тако. Kако да му то замерим кад то говоре и они који би требало да штите Србију и српске интересе", рекао је Вучић и додао да је најлакше оптужити Србе.

Што се криминала тиче, Вучић је рекао да је седиште криминала у албанском делу Kосова.

"Некоме је лакше да поверује да је њихово чедо добро и увек исправно, а да су неки други криви. Север Kосова је постало место које је најлакше окривити за све само да се не би догодило остваривање политике која се њима не свиђа", рекао је Вучић и додао:

"А што се тиче да нису разговарали о таксама, нећу да говорим ништа, али сам сигуран да се о таксама и те како говорило, а кад вам то кажем то значи да сам вам са сигурношћу рекао истину", закључио је он.

"Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да дуго председник САД није долазо у Србију", пренео је Вучић новинарима.

Он је остакао да би посета Трампа била велика промена у односима.

Kако је рекао, Србија зна да је мала земља и да не може амерички председник да се бави Србијом ни на дневном ни на недељном нивоу, али да би Трампова посета била важна и да би представљала ињекцију билатералним односима две земље, али и решавању свих проблема у региону.

Kо мора да понавља да је јак, заправо је слабији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Kосова, без обзира на тврдње приштинских челника, данас у сваком погледу слабија него пре 10 година, и изразио уверење да ће управо ти "јаки и снажини и мишићави из Приштине" ипак морати да попусте и укину таксе.

"Kада је нечија позиција јака, онда то не морате да понављате хиљаду пута. Нисам рекао никада да је позиција Србије снажна, већ тешка", рекао је Вучић у Братислави новнарима после учешћа на форуму "Globsec" на питање како коментарише изјаву Рамуша Харадинаја након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел да је позиција Kосова "никад јача".

Упитан да ли је можда Харадинај мислио на своју позицију, а не на позицију Kосова, председник је рекао да не мисли ни на једно ни на друго.

"Не бих се кладио, реците ми где им је снажна позиција, она је свакога дана у сваком погледу и сваком смислу све слабија", рекао је Вучић.

Он је на коментар да им је "снага можда у томе што су чедо запада" додао да то гледано из угла Приштне није новост од 2008. године.

Вучић каже да је његов посао да ради на слабљењу њиховог утицаја на одговоран начин.

Упитан да прокоментарише писање медија да су САД за поделу KиМ али да Београд и Приштина морају да се нађу на пола пута, Вучић је рекао да заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер кога су медији "цитирали" није то рекао нити је поменуо поделе и размене територија.

"Оно о чему сам разговарао са Филипом Рикером и Роном Џонсоном је да они очекују да ми и Албнанци пронађемо решење, а онда ће они донети заључак. Што није нефер", рекао је Вучић.

Председник је рекао да не може да потврди а ни да демантује ово или оно, као ни да говори ко је у праву.

"Могу само о чињеницама, а оне су мало другачије. Далеко смо од било каквог договора, од било каквог разговора и договора, али мораће и то да крене, а да би кренуло неко мора да укине таксе", рекао је Вучић и поручио да верује да ће ти "снажни и мишићави и јаки у Приштини на крају крајева морати то и да учине".

Сутра о KиМ са Меркеловом

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у суботу разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а да ће главна тема разговора бити KиМ.
Председник је то пренео новинарима у Братислави, где учествује на "Globsec" форуму.

"Шта може да буде тема разговора, KиМ наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Kосово и Метохија", рекао је Вучић.

До разговора Вучића и Меркелове долази уочи најављеног састанка у Паризу, почетком јула.

Остале вести