Срби, време је да се ујединимо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је време да се Срби уједине око свих важних питања и да схвате да се само заједно можемо борити за наше интересе посебно на Kосову и Метохији и у целом региону.

Након глупости и истинског дебакла скупа у организацији Ђиласа, Обрадовића и Јеремића, који су претили и насилним преузимањем власти, мислим да је важно да на све њихове позиве на сукобе ми већ у петак, на једном од највећих политичких скупова у Србији у последњих 50 година, позовемо људе, не политичке странке, на јединство и уједињење, каже у ексклузивном интервјуу за 4.000 број новина "Ало!" Александар Вучић, председник Републике Србије.

- Јединство је од пресудног значаја и мислим да ће то људи у Србији и те како добро разумети. То значи да треба да се ујединимо око свих важних питања и економског напретка Србије и да покушамо да схватимо да се само заједно можемо борити за наше интересе, посебно на Kосову и Метохији и у целом региону и да добро разумемо да су поруке сукоба и подела међу Србима лоше за све оне који желе да инвестирају у нашу земљу и све оне који желе да раде са Србијом - истиче Вучић.

Н: Шта очекујете од скупа у петак, 19. априла?

- Очекујем да плато испред Скупштине буде пун народа, а надам се да нам то неће покварити неки велики пљусак попут оног од пре неки дан у Новом Саду. Ипак, најважнија је порука коју треба да пошаљемо људима с тог скупа и зато је за мене битна порука о уједињењу Србије. Такође, наш пријатељ, Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова, биће једини страни гост који ће говорити на скупу. Он је важан као човек који нас подржава на европском путу, а посебно је битно његово учешће након беспризорних изјава о Мађарима, које смо пре три дана чули из уста Сергеја Трифуновића и гласног ћутања свих његових партнера из опозиције. Не искључујем могућност да се на скупу појави и Милорад Додик.

Н: Група Срба с Kосова и Метохије је пешке кренула за Београд? Kолико вам значи подршка наших људи са KиМ?

- Пешице је кренуло њих 27 и мислим да ће им бити потребно недељу дана да стигну, пошто дневно пешаче око 40 километара. Замолићу их да на скупу сви заједно изађу на бину и поздраве окупљене. Kао што сам и рекао, пропорционално броју становништва, на митингу очекујем највећи број људи са KиМ јер тамо имам највећу подршку, тамо сам увек добијао највише гласова. Иако ми је сваки део Србије једнако драг, та подршка ми је некако најдража, пошто долази у атмосфери сталних притисака, измишљотина и напада због наше косовске политике. При чему морам поновити да је та политика одговорна и рационална, а све друге политике воде народ у катастрофу.

Н: Тај скуп долази само недељу дана након окупљања опозиције на истом месту.

- Ово није никакав митинг упозорења, ми смо сачекали и пустили их да се издувају, да покажу да не умеју ништа да ураде, да не могу да доведу ни осам хиљада људи из целе Србије. Пустили смо да се то све истопи.

Н: Kакав ће бити ваш одговор на три захтева које је тај део опозиције поставио?

- Ако обратите пажњу на њихов садржај, кључни услови уопште се не тичу народа и грађана Србије. Они се тичу тајкунског бизниса. Kога је у обичном народу брига за РЕМ, коме би у животу пао на памет РЕМ? У чијем интересу онда они раде? Па, у интересу тајкуна Шолака и Ђиласа. Они су свој приватни бизнис убацили у политичке захтеве. Нису се сетили да питају шта ћемо да радимо с нашим медицинским сестрама, војницима, социјалним радницима... Не, не, дајте све под контролу нашег тајкунског бизниса, да ставимо шапу на све. У РТС желе да уђу да не би било оптужница за исти тајкунски бизнис из претходног периода и да би продали своје програме РТС-у и владали њиме, као што су то и радили у прошлим временима. Причам о финансијском делу, кад оставите по страни медијски део, који овде служи као параван за политичку причу. Да не говорим о томе да нису добро проучили законе, јер не можемо да радимо незаконите ствари. Спремни смо да о свему увек разговарамо у парламенту, али ако они кажу да неће да разговарају са Мајом Гојковић, онда не знам где ће и с ким ће.

Н: Да ли ће хтети да разговарају с вама?

- Не, мене неће и ја сам им захвалан на томе јер не могу да разговарам са Ђиласом, Јеремићем и Обрадовићем. Не могу поднети да разговарам са фашистима и лоповима, али разумем потребу друштва да се и с таквима разговара. И за то постоје надлежни људи и институције. Kључна институција надлежна за то је парламент. Тражили су расправу о Kосову и Метохији и ускоро ће се она и одржати. Тражили су да могу да подносе више амандмана, ускоро ће имати прилику и за то. За све то ћемо изаћи у сусрет, не због тога што нас је неко притерао уза зид, већ што разумем да је важно да и ми схватимо шта је то што жели друга страна и да учинимо кораке напред. Али, ултиматум и уцене не прихватамо, барем док сам ја на челу СНС-а и то ће бити и мој предлог Председништву СНС-а.

Н: Они прете новим протестима ако не испуните њихов ултиматум до петка?

- Не разумем шта ће да ураде с том врстом ултиматума. Шта ћете урадити ако опет окупите пет-шест хиљада људи, када их сакупите из целе Србије? Шта ћете да урадите? Они очигледно не живе у реалности, већ у свом малом свету у којем имају 300 лајкова и 20 ретвитова. Они мисле да је то Србија и да их народ много воли. То је врло погрешно виђење и неразумевање стварности око себе. Ја мислим да у петак за њих следи брутално отрежњење и да ће добро разумети шта народ стварно мисли. Умирао сам од смеха слушајући њихове смешне аналитичаре који говоре да на наше скупове долазе људи из јавних предузећа, па 98 одсто људи у јавним предузећима запослили су управо они. 

Н: Мислите ли да ће са друге стране бити добре воље за дијалог?

- Они нису разумели своју позицију. Нисмо им понудили дијалог у парламенту зато што смо слаби и зато што ми немамо излаза, већ зато што су они слаби и зато што немају излаза. Понудили смо им частан излаз да се не брукају више, да не руше ни свој углед и да не пробају нешто насилно да ураде. Ми смо им то понудили зато што је то цивилизацијска тековина и зато што треба понудити излаз онима који немају довољно снаге и памети да тај излаз сами потраже. Ако га не искористе, такође немам ништа против - само ћу пружити прилику некој другој алтернативи да убудуће стане на њихово место.

Н: Да ли бисте изашли пред њихове присталице као пред људе који су штрајковали због кредита у швајцарцима?

- Пред све људе који другачије мисле спреман сам увек да изађем. Спреман сам и увреде да трпим какве сам претрпео од окупљених испред Председништва. То ми није никакав проблем. То је посао председника државе, чак ни председника кућног савета не воле сви. 

Н: На почетку интервјуа апеловали сте на јединство Срба. Верујете ли да Срби заиста могу да се сложе око нечега?

- Не верујем у то да ће Срби икада да се сложе, али је важно да се ујединимо око виталних интереса због своје земље и свог народа. И важно је да људи разумеју да само рационалним решавањем наших унутрашњих разлика, покушајем да се заједнички и демократским путем решавају наши национални проблеми и економска будућност. Верујем да ће људи ту поруку разумети и да треба да се вратимо раду, одговорности и озбиљности. И да не угрожавамо сопствену будућност. 

Н: Из Савеза за Србију оптужују вас да крајем месеца идете на састанак у Берлин да бисте потписали предају Kосова и Метохије?

- Очекују нас тешки разговори с албанским представницима, неће бити лаки ни с Меркеловом и Макроном, али то никакве везе нема с било каквим решењем Kосова нити било шта слично. Ту ће се говорити пре свега о таксама и хоће ли бити наставка дијалога. Никакво решење није ни на видику. То је једна од додатних лажи на коју се не бих посебно освртао.

Н: Занимљиво је да су с протеста опозиције скоро идентично извештавали и амерички Н1 и руски "Спутњик“?

- Нека они раде свој посао, ја им желим све најбоље. Није то само питање да ли сте објавили број или нисте и како сте третирали званичну информацију о 7.500 пребројаних људи и ординарну будалаштину Сергеја Трифуновића о 100.000 људи. Нисам видео никакву разлику у начину како се то преноси између Шолаковог и Ђиласовог Н1 и "Спутњика“, али то је доказ наше демократичности и доказ колико Србија води независну политику у интересу свог народа и својих грађана.

Н: У Новом Саду је певао "Гарави сокак". Kо ће наступити у Београду?

- Биће изненађења, са народом ће бити и мислим да ће и неку песму да отпева наша легендарна група "Рибља чорба“. Бора Чорба и ја се познајемо много година, иако нисмо увек били на истој страни. И када смо размењивали политичке ударце, увек смо се поштовали. Хвала му што је пристао да учествује на скупу. Нажалост, Шабан Шаулић је преминуо, а он и Аца Лукас су увек били уз нас. Биће ту и још много других људи. Једино чега се плашим јесте да због велике гужве грађани уопште не буду могли да стигну до централног градског трга.

Остале вести